Caut locuinta ieftina. Mai scad preturile?

Postat la 06 aprilie 2010 162 afişări

Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta. Altii asteapta ca preturile sa scada in continuare, cum au asteptat sa scada si pana acum. Sa vedem cat ar mai trebui sa astepte.

Numarul de brokeri ai agentiei a scazut astfel la aproximativ 15, iar efectele crizei au dus la reducerea pana la un singur agent, compania fiind "trasa practic pe bara", zice Sorin Mihai, care in ultimul an a pornit mai multe afaceri cu baruri si restaurante in zona centrului vechi din Capitala. Ca si alti brokeri imobiliari, Sorin Mihai a avut colegi sau prieteni din breasla care au renuntat la meserie pentru ca "pur si simplu nu mai faceau nimic". Spre exemplu, Cristina Paduraru de la Imob Veritas spune ca are colegi care nu au incheiat nicio tranzactie in ultimele doua luni, dar care inca lucreaza in imobiliare, sperand la vremuri mai bune. "E un pic mai buna piata, parca s-a mai dezghetat. Totusi, nici macar nu putem vorbi de o comparatie cu perioada buna. Atunci, orice se punea pe masa se vindea. O persoana renuntase la doua camere ca sa-si ia o casa intr-o zona fara canalizare..."

In aceste conditii, agentii imobiliari sunt dispusi in unele cazuri sa ceara un comision mai mic sau chiar sa renunte de la perceperea lui de la una dintre partile implicate in tranzactii. Ionut Ciolca spune, in legatura cu apartamentul de pe Giurgiului a carui vanzare a intermediat-o, ca nu a mai perceput comisionul de la vanzator ca sa poata obtine un pret mai mic de vanzare. Si Iuliana afirma ca, dupa ce a facut un calcul si si-a dat seama cat ar fi comisionul agentului, a negociat comisionul cu acesta, obtinand o reducere de la 2.500 de euro la 1.000.

In schimb, Marius Damian spune ca nu renunta niciodata la comisionul sau de agent, fiindca "este o plata a serviciilor pe care eu le aduc". Brokerul, ca si altii, considera ca agentii care renunta la comision in mod obisnuit o fac pentru ca au un numar prea mic de tranzactii, iar aceasta e din cauza slabei lor pregatiri profesionale. "Cred ca cei care nu inchid tranzactii sunt pur si simplu slab pregatiti. Este un volum de vanzari mai mare decat ma asteptam - si ma asteptam ca preturile sa scada mai mult. Eu am avut o medie de patru tranzactii pe luna", comenteaza George Albeanu, unul dintre asociatii Ideal Imob.

Desi pe ansamblu numarul de tranzactii s-a redus drastic si numeroase agentii imobiliare s-au inchis, exista si cazuri de agentii nou infiintate, precum Ideal Mob sau Aphora Real Estate Office. "Am infiintat agentia la sfarsitul anului trecut. Am zis ca este un moment bun, luand in calcul si programul Prima Casa. Am fost noi, cei trei asociati, si din martie am angajat si trei agenti. Toti asociatii au avut legatura cu domeniul vanzarilor - FMCG, industrie, industria filmelor - dar niciunul nu mai lucrase in imobiliare", spune Ciolca, unul din cei trei asociati ai Aphora, adaugand ca este multumit de rezultatele inregistrate pana acum: vinde lunar cateva apartamente, noii colegi au si ei doar o tranzactie incheiata, dar vede potential in continuare, ceea ce l-a determinat sa reinvesteasca sumele castigate pana acum.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
imobiliare,
Prima Casa,
locuinte,
preturi
/cover-story/caut-locuinta-ieftina-mai-scad-preturile-5795559
5795559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.