Caut locuinta ieftina. Mai scad preturile?

Postat la 06 aprilie 2010 162 afişări

Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta. Altii asteapta ca preturile sa scada in continuare, cum au asteptat sa scada si pana acum. Sa vedem cat ar mai trebui sa astepte.

Despre oportunitati vorbesc aproape toti agentii cand vine vorba de cea de a doua categorie a vanzatorilor, cei care vand pentru a cauta ceva mai bun decat au - ei sau rudele lor - transformandu-se la randul lor in cumparatori. "Sunt oameni care au muncit foarte mult, au vandut undeva doua camere, au mai luat bani de la parinti, au avut ei economii si acum cumpara. In unele zone, preturile sunt deja mai mici cu 50% si cei care cumpara se gandesc uneori ca 10% in plus nu mai inseamna mult", afirma Nicu Paraschiv, agent al Coldwell Banker, una din cele mai mari companii imobiliare de pe segmentul rezidential, cu aproximativ 90 de brokeri.

Exemplele pot continua cu cei care vand o proprietate mostenita de curand ori cei ce vor sa se mute langa oras ca sa-si ridice o casa. Acesta e si cazul vanzatorului locuintei cumparate de Iuliana. "Am un client care a ramas vaduv si locuieste in patru camere si nu isi mai permite intretinerea, vrea sa se mute in doua camere", afirma Cristina Paduraru de la Imob Veritas, o agentie cu patru brokeri. O alta situatie este cea a proprietarilor care vand un apartament mai mare, cu trei sau patru camere, isi iau o garsoniera si restul din suma o dau copiilor pentru achizitionarea unei locuinte, dupa cum spune directorul Rasig Group, agentie cu aproximativ 20 de brokeri.

In ciuda faptului ca inca se fac tranzactii si a exemplelor de mai sus, care pot da impresia unei situatii generale bune, piata ramane totusi incomparabil mai slaba comparativ cu vremurile de varf, dupa cum recunosc toti agentii si consultantii imobiliari. Tranzactiile incheiate sunt mai putine in medie cu circa jumatate raportat la 2007 sau 2008. "Oricine reusea sa cumpere atunci era fericit ca a apucat ceva. Erau atat de multi bani in piata si se ajunsese la lucruri anormale, incredibile. O garsoniera in Titan, amplasata la naiba, confort II, se dadea cu 75.000 de euro, dupa ce fusese cumparata in 2000 cu 5.000 de dolari", povesteste Sorin Mihai.

Media House Consulting ilustreaza bine modificarile prin care a trecut piata in ultimii ani. Profesia de agent imobiliar a fost prima pentru Sorin Mihai, din 1995. Patru ani mai tarziu a infiintat agentia, care in perioada 2000-2004 ajunsese la un varf de 40 de agenti. Aparitia site-urilor de anunturi imobiliare a reprezentat o "lovitura" pentru agentii, considera antreprenorul, pentru ca o activitate care inainte era bazata pe "exclusivitati si multa munca de teren" a devenit deschisa oricarui agent, dar si direct cumparatorilor. "Bateai palma cu un vanzator pentru 100.000 de euro si peste cinci minute venea altcineva la vizionare, dadea 110.000 si cuvantul dat mai devreme nu mai conta."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
imobiliare,
Prima Casa,
locuinte,
preturi
/cover-story/caut-locuinta-ieftina-mai-scad-preturile-5795559
5795559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.