Cat va fi cursul leu/euro in iarna

Postat la 11 august 2009 50 afişări

La fel ca in fiecare vara, le-am solicitat bancherilor un “pariu pe curs” - o estimare privind nivelul cursului valutar la sfarsitul anului. Cu putine exceptii, previziunile lor se incadreaza in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, remarcabil de aproape de nivelul din luna iulie, cu mentiunea insa ca iesirea din parametrii conveniti cu FMI, in special la capitolul disciplinei bugetare, ar putea narui aceasta stabilitate.

Mihai Bogza de la Bancpost spune ca, daca nu vor aparea in economie dezechilibre suficient de mari incat sa creasca excesiv presiunile pe curs, e putin probabil sa mai avem de-a face cu batalii contra speculatorilor: “desi cred ca vor mai exista tendinte ale unor jucatori externi de a testa nivelul de rezistenta a cursului, ele vor fi mai degraba sporadice si nu vor necesita eforturi majore din partea BNR pentru apararea stabilitatii acestuia”.

Florin Constantinescu de la Carpatica aminteste ca BNR nu urmareste de fapt sa apere un curs anume, ci sa evite o cadere abrupta a leului, adaugand ca din punctul lui de vedere, “un curs mediu, de echilibru in momentul acesta e pe la 4,20-4,40”, iar momentul de interventie ar fi undeva la 4,50, nivel posibil doar pe fondul unor “stiri proaste pentru noi sau pentru toata zona de Est”. Pentru Andrei Paslaru de la Bank of Cyprus, un nivel optim realist ar fi acum in jur de 4,2-4,3 lei/euro; pentru reprezentantii Intesa SanPaolo, de 4,25; pentru Eugen Grecescu, dealer-sef al Eximbank, optimul realist ar fi 4-4,10 (mult in urma celui estimat insa de Eximbank pentru decembrie, de 4,40-4,50).

Daca optim inseamna ceea ce i-ar prii economiei, Rozalia Pal de la UniCredit se refera la avantajele de competitivitate aduse in general de un euro de peste 4 lei, observand ca pragul sustinut de BNR in prezent ar fi de 4,30 lei/euro. In privinta deprecierii maxime posibile, Georgiana Constantinescu, research & publishing specialist la Credit Europe, se opreste la un prag de 4,35 lei/euro, dar considera ca un interval de 4,10-4,30 “ramane sustenabil” pentru toata perioada, in timp ce Catalina Molnar de la RBS are in vedere un prag de 4,30. Tot 4,30 ar fi valoarea care ar atrage interventia BNR si din punctul de vedere al lui Cristian Geanaliu, directorul de trezorerie al Garanti Bank, in opozitie cu un optim pentru economie de 3,50-4. Melania Hancila de la Volksbank crede ca deprecierea maxima posibila nu va putea depasi pragul de 4,4 “in perioadele mai tulburi”.

In fine, Florian Libocor, economistul-sef al BRD, considera ca deprecierea excesiva a leului “exista doar ca scenariu si ii acord o probabilitate minima”, un curs optim realist pentru economie in acest moment fiind “undeva sub 4 lei, dar nu mai jos de 3,5 lei/euro”. BRD a formulat una dintre cele mai optimiste prognoze de curs pentru sfarsitul anului - “in proximitatea nivelului de 4 lei/euro”. Mihai Bogza atrage atentia insa ca daca politicile economice aplicate de autoritati vor iesi din parametrii stabiliti prin programul convenit cu FMI, atunci perceptia externa va fi ca dezechilibrul economic din Romania se va accentua din nou. Iar daca, intr-un asemenea scenariu, stoparea fi nantarii de catre FMI ar opri alimentarea rezervei valutare a BNR, “este usor de imaginat un scenariu in care presiunile externe pe curs se vor inteti pana la un punct ce va face actualul nivel greu de aparat de catre banca centrala”.

Deocamdata, in mod miraculos, leul a ramas linistit pe pozitii, ba chiar din aprilie a inceput sa creasca, pentru ca din iunie incoace sa se stabilizeze in jur de 4,21 pentru un euro, intr-o perioada cand prognoza de crestere economica a ajuns de la -4% la -8,5%, masurile de restructurare a cheltuielilor publice au batut pasul pe loc, iar in loc de deficitul bugetar avut in vedere in primavara, de 4,6%, ar urma sa fie asumat acum unul de peste 7%. Secretul pare sa fi fost intr-adevar incheierea acordului cu FMI, care din primavara a potolit ca prin farmec fricile investitorilor straini ca in Europa de Est criza ar fi creat niste potentiale gauri negre, periculoase pentru toata Uniunea Europeana. O piatra de incercare fara precedent se va dovedi acum renegocierea acordului cu FMI, cu noi parametri macro si cu o inovatie spectaculoasa pentru politicile Fondului, anume posibilitatea ca transa urmatoare de credit sa ramana nu la BNR, pentru rezerva valutara, ci sa acopere deficitul bugetar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover,
soclu,
euro,
leu,
banci,
curs valutar
/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-iarna-4738340
4738340
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.