Cat va fi cursul leu/euro in iarna

Postat la 11 august 2009 50 afişări

La fel ca in fiecare vara, le-am solicitat bancherilor un “pariu pe curs” - o estimare privind nivelul cursului valutar la sfarsitul anului. Cu putine exceptii, previziunile lor se incadreaza in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, remarcabil de aproape de nivelul din luna iulie, cu mentiunea insa ca iesirea din parametrii conveniti cu FMI, in special la capitolul disciplinei bugetare, ar putea narui aceasta stabilitate.

Bancherii comerciali se asteapta si ei la reducerea in urmatoarele luni a dobanzilor, desi in grade si cu consecinte relativ diferite. Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2009, dobanda de politica monetara va ajunge la 7%, influentand in continuare nivelul remunerarii depozitelor in lei, care ar urma sa ajunga in jur de 8% (fata de nivelurile incredibile de peste 20% din primele luni ale anului), pentru ca dobanzile la credite sa ramana undeva la 12-13%.

Un reper de 7,5-8% pentru dobanda de politica monetara a BNR e avut in vedere de reprezentantii Eximbank, Credit Europe, Garanti Bank si RBS. Referitor la depozite si credite, prognoza lui Radu Ghetea e impartasita si de Florin Constantinescu, arbitrajist la Banca Carpatica (8-9% la depozite, 12-13% la credite), partial de Luminita Runcan, director de trezorerie la Banca Transilvania (8-9%, respectiv 11-12%), in timp ce Andrei Paslaru, dealer-sef la Bank of Cyprus, mizeaza pe niveluri ceva mai mici (5-6%, respectiv 9-11%). Ce inseamna exact ieftinirea banilor pentru cursul valutar? Pentru unii bancheri, nu atat de mult pe cat ar fi insemnat anii trecuti: “impactul dobanzilor asupra cursului de schimb s-a redus odata cu izbucnirea crizei financiare, care i-a determinat pe investitori sa acorde o importanta sporita fundamentelor macroeconomice si mai putin randamentelor”, considera Melania Hancila, directorul departamentului de cercetare si strategie de la Volksbank.

Pentru semestrul al doilea, ea se asteapta ca ritmul de diminuare a dobanzilor active (la credite) sa fie devansat de cel al dobanzilor pasive (la depozite), “deoarece primele de risc raman ridicate si apetitul bancilor pentru creditare este destul de scazut”. Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank, crede la randul sau ca nivelul dobanzilor va conta mai putin decat evolutia pietei internationale si atitudinea investitorilor straini fata de risc. Or, din cauza recesiunii, apreciaza Mihai Bogza de la Bancpost, “este posibil ca riscul de credit sa nu scada semnificativ in urmatoarele luni”, ceea ce face greu de prevazut cu cat se vor putea reduce costul creditelor.

Pentru altii, in schimb, impactul dobanzilor asupra cursului se va face simtit, ajungand chiar un posibil factor de risc. Catalina Molnar, senior economist la RBS, spune ca “nici continua relaxare a politicii monetare (ma astept ca BNR sa continue sa taie dobanda pana la 7,5-8%) nu este benefica unei monede cu potential de depreciere”. Daca pentru RBS riscul ramane moderat (prognoza de curs a bancii pentru decembrie este de 4,30 lei/euro), actuala directie a politicii BNR determina grupul ING sa fie mult mai pesimist. ING si UniCredit Tiriac sunt singurele banci ce prognozeaza direct 4,50 lei/euro pentru finele lui decembrie, fara macar a introduce o a doua valoare posibila (de notat ca UniCredit Tiriac a fost printre foarte putinele banci - alaturi de Raiffeisen si Bank of Cyprus - care in ianuarie au oferit BUSINESS Magazin estimari corecte despre cursul de schimb la 30 iunie).

Un raport al ING publicat saptamana trecuta avansa chiar posibilitatea ca euro sa ajunga la 4,70 lei daca taierea dobanzii cheie va fi insotita de un aflux prea rapid de lichiditate disponibila pentru piata interbancara (banca centrala tocmai a coborat rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele bancilor cu scadenta sub doi ani, in incercarea de a stimula reluarea creditarii). Vlad Muscalu, senior economist in cadrul ING, a declarat pentru BUSINESS Magazin ca spatiul de manevra al BNR in realitate nu e prea mare pe frontul dobanzii, atata vreme cat e de asteptat ca inflatia (reperul la care se raporteaza orice calcul de dobanda) sa ramana inalta, respectiv 6,3% la sfarsitul anului.

Mai periculos e insa ca, in fata unei posibile deprecieri a leului, banca centrala nu va putea interveni agresiv pe piata, pentru ca asa ar face ca dobanzile la lei sa urce din nou brusc, asa cum s-a intamplat dupa interventiile de toamna trecuta, adauga Muscalu. Daca insa BNR si-ar propune sa intervina in apararea unui anumit nivel de curs, care ar fi cursul optim, realist, ce ar merita aparat in aceasta perioada - si pana unde ar putea ajunge o eventuala depreciere?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover,
soclu,
euro,
leu,
banci,
curs valutar
/cover-story/cat-va-fi-cursul-leu-euro-in-iarna-4738340
4738340
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.