Cât de inteligente au devenit casele în care locuim

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 26 septembrie 2016 2123 afişări

„Produsele din zona SmartHome nu se vând prea grozav; încă nu există o piaţă adevărată pentru aceste produse din cauza slabei promovări. În general, sistemele electrice de curenţi slabi sunt instalate de firme specializate şi sunt foarte greu de convins să promoveze aceste sisteme smart. Vânzarea se mişcă relativ greu“, spun cei de la Atu Tech, în cazul cărora comanda medie din partea clienţilor se ridică la valoarea de 1.500 de euro. „Următorul pas cred că este integrarea cu absolut toate aparatele electrocasnice din casă. Acum poţi comanda spre exemplu un filtru de cafea sau cuptorul din bucătărie, dar această comandă se face prin întrerupătoare sau prize comandabile; în viitor aceste electrocasnice vor avea încorporat modul de comunicare, care poate să-ţi transmită spre exemplu temperatura din cuptor sau câtă cafea mai ai în expresorul de cafea, sau că-ţi lipseşte laptele din frigider.“

Mulţi producători au dezvoltat tehnologii precise şi sofisticate, dar următorul pas va fi furnizarea unor aplicaţii, interfeţe, programe care să rezoneze din ce în ce mai mult cu dorinţele utilizatorului lor efectiv, crede Doru Calangea. Aceste programe trebuie să fie capabile nu numai de performanţă, ci şi de a intui intenţiile celui care le foloseşte, de a-i reda informaţiile într-o manieră cât mai accesibilă şi mai uşor de integrat în automatismele sale cotidiene. „GIRA deja a trecut la acest nivel prin standardele de design impuse nu numai produselor, ci şi interfeţelor, chiar şi pictogramelor pe care le întrebuinţează pentru redarea funcţiilor disponibile“, spune directorul GIRA.

CÂT TREBUIE SĂ INVESTIŢI PENTRU A AVEA O CASĂ DEŞTEAPTĂ?

Din punctul de vedere al investiţiei necesare, trecerea la o casă inteligentă variază în funcţie de dispozitivele pe care le integrăm pentru controlul centralizat, explică Codruţa Marin, de la Philips Lighting România. „Ne aşteptăm însă ca, în viitor, acestea să devină tot mai disponibile din punctul de vedere al preţului astfel încât tranziţia spre casa inteligentă să aibă loc într-un mod natural, pentru toate segmentele de consumatori.“

Preţul depinde într-adevăr de nivelul de „inteligenţă“ al casei, explică reprezentanţii Siemens. Poţi avea investiţii reduse care să aibă un impact în consum, cum ar fi termostatul inteligent, prizele inteligente sau surse de iluminat led, sau poţi să investeşti sume importante şi să ai o casă high tech, unde să ajungi chiar să îţi produci propria energie din surse regenerabile. „Este dificil de estimat o sumă. Fiecare dintre noi, indiferent de bugetul pe care îl avem, putem să investim în anumite soluţii, care să ne facă viaţa mai uşoară şi să îmbunătăţească consumul.“

Abonamentul Orange Smart Home poate fi achiziţionat la preţul de 15 euro, fiind incluşi doi senzori, dispozitivul central şi un SIM de back up. Preţul abonamentului rămâne acelaşi, indiferent de câţi senzori sunt adăugaţi soluţiei, iar clientul poate adăuga un număr nelimitat de senzori suplimentari, spune Mirela Ursu.

Doru Calangea spune că sunt foarte multe variabile de care depinde răspunsul, printre cele mai importante fiind suprafaţa clădirii, complexitatea proiectului, nivelul de finisaje sau tipul proiectului. În principiu, însă, poate ajunge pe undeva între 1 şi 5% din valoarea clădirii.

În funcţie de protocolul de comunicare utilizat şi de nivelul şi complexitatea soluţiei smart dorite de client, costurile pot porni de la câteva sute de lei pentru un control simplu al unei prize sau al unui întrerupător, până la câteva sute de milioane de lei în cazul implementărilor complexe, remarcă Dragoş Jurcă. Tot el spune: „În mod cert piaţa va creşte, românii au reputaţia de a fi receptivi la nou şi la tehnologii de ultimă generaţie. Dacă la aceasta se adaugă şi argumentul economic, e cu atât mai probabil ca rata de adopţie a dispozitivelor pentru smart living să crească foarte rapid în următoarea perioadă. Ţinând totuşi seama că tehnologia avansează şi se dezvoltă rapid, cu siguranţă costurile de implementare vor scădea şi vom asista la o extindere considerabilă a proiectelor smart în următorii ani.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.