Cât de inteligente au devenit casele în care locuim

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 26 septembrie 2016 2123 afişări

Cel mai bun exemplu pe segmentul de iluminat este Philips Hue, sistemul personal wireless de iluminat care poate fi conectat la Apple HomeKit, Nest, Amazon Alexa, Google OnHub sau Samsung SmartThings pentru a lucra integrat cu celelalte sisteme de tip Smart Home. Setul de becuri conectat la bridge-ul Philips Hue îi permite utilizatorului să lumineze orice încăpere din casă în peste 16 milioane de culori şi efecte dinamice naturale; astfel, Philips Hue combină lumina eficientă LED cu tehnologia intuitivă.

Managementul casei nu se rezumă însă la ajustarea unui termostat sau trecerea la becuri economice. O casă inteligentă, cu un sistem inteligent de măsurare a consumului, poate ajuta consumatorul să ia decizii corecte pe termen lung în ceea ce priveşte eficienţa energetică. Cu alte cuvinte, consumatorul poate alege soluţiile potrivite pentru a economisi bani fără a renunţa la confortul zilnic. În plus, sistemele inteligente pot rezolva situaţii precum vârfuri de tensiune, care în mod uzual duc la defectarea echipamentelor conectate la prize.

UN NOU STANDARD ÎN IMOBILIARE

„Ultimul an a fost cu siguranţă unul mult mai activ pe segmentul caselor inteligente. Au apărut tot mai multe iniţiative de acest tip. Tot mai mulţi furnizori intră pe acest segment şi promovează soluţii tip smart home. Totuşi, dacă vorbim de soluţii complete de smart home, care includ sisteme de automatizare complexe, acestea reprezintă în continuare o nişă“, consideră reprezentanţii Siemens. „Chiar dacă nu a existat o explozie a cererii în ultimul an, pe piaţă se observă un interes crescut, iar tendinţa generală este una ascendentă atât la nivel european, cât şi în România. Tehnologiile de management inteligent al clădirilor reprezintă cu siguranţă viitorul pe piaţa rezidenţială, având un pol de clienţi ce devine din ce în ce mai larg, pe măsură ce beneficiile acestor investiţii sunt conştientizate, iar orientarea  spre sustenabilitate devine mai pronunţată.“

Siemens, prin Divizia Building Technologies, promovează produse şi sisteme dedicate atât automatizării clădirilor de dimensiuni mai mici cu uz rezidenţial, cât şi clădirilor mari cu uz comercial, industrial sau de birouri. Cu ajutorul partenerilor autorizaţi, Siemens Building Technologies creează soluţii de automatizare cu ajutorul unor sisteme precum Synco şi GAMMA pentru control HVAC şi iluminare, asigurând, în final, atât  confortul optim, cât şi maximul de eficienţă energetică al clădirilor în care sistemele sunt instalate. Toate sistemele (HVAC, detecţie incendiu, control acces, antiefracţie, stingere) pot fi controlate cu ajutorul Desigo CC -  singura platformă de automatizare a clădirii de pe piaţă care integrează toate disciplinele de management al clădirii într-un singur sistem, „un creier“ al construcţiilor.

Cele mai populare produse din portofoliul Diviziei Building Technologies în România sunt repartitoarele de cost wireless din sistemul Siemeca şi termostatele inteligente. În zona caselor inteligente tendinţa este de realizare a unor scenarii predefinite şi de integrare a unor subsisteme (control iluminat şi HVAC, alarmare la incendiu, antiefracţie) într-un singur sistem controlat printr-o interfaţă grafică intuitivă şi prietenoasă cu utilizatorul. Cum se traduce acest lucru pentru utilizator? Acesta poate controla de la distanţă, cu ajutorul aplicaţiilor dedicate, toate sistemele funcţionale din casă, de la climatizarea din încăperi până la sistemul antiefracţie sau antiincendiu. Aceste soluţii şi sisteme sunt într-o continuă dezvoltare, fiind actualizate în permanenţă pe măsură ce tehnologia evoluează, explică reprezentanţii Siemens.

„Vorbim mult despre construcţii verzi, însă pentru ca o clădire să fie eficientă din punctul de vedere al consumului, dar şi sigură, trebuie să avem grijă să fie şi operată sustenabil. Promovăm constant această idee în rândul partenerilor noştri, dar şi intern în cadrul Siemens“, spun reprezentanţii companiei. „Inovaţia este continuă, nu există o altă opţiune. Tendinţa este de a avea construcţii care au propriul «creier» – un sistem nervos central care să unească elemente cum ar fi consumul, confortul sau siguranţa.“

Tehnologia necesară dezvoltării caselor inteligente a devenit mai cunoscută în rândul consumatorilor şi tot mai mulţi din cei care încep construcţia unei clădiri se gândesc la această opţiune. „Acest lucru nu poate decât să ne bucure. O casă inteligentă înseamnă înainte de toate un alt tip de instalaţie electrică şi de aceea este vital ca proprietarii să fi luat hotărârea de a dezvolta o clădire de tip smart înainte de a se începe efectiv lucrările la imobil“, remarcă Doru Calangea, director GIRA România, filiala locală a producătorului german cu acelaşi nume de echipamente inteligente pentru instalaţii electrice. „Constat că tot mai mulţi oameni care apreciază calitatea germană într-un automobil, spre exemplu, sunt la fel de receptivi la designul exclusivist şi la performanţa tehnologică a produselor şi dispozitivelor pentru case inteligente. Atât în domeniul rezidenţial, cât şi în cel al clădirilor de birouri, rafinamentul designului şi capacitatea tehnologiei de a oferi un grad sporit de confort sunt din ce în ce mai dorite de către beneficiari.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.