Care sunt pericolele la care se expune un manager român în ţări exotice

Postat la 28 decembrie 2015 527 afişări

La 36 de ani, Marius Danciu este somelier al hotelului de cinci stele Privo din Târgu-Mureş. S-a întors în ţară în urmă cu aproape doi ani, după ce a lucrat vreme de opt ani în cadrul reţelei Ritz Carlton. Şi nu oriunde, ci în insula Grand Caiman din Caraibe.

Născut la Târgu‑Mureş, a absolvit liceul economic, cu specializarea turism, apoi o şcoală profesională cu specific de alimentaţie publică şi a început o facultate de management. Dar în urmă cu zece ani a fost recrutat de lanţul hotelier Ritz. „A fost primul meu job în afara României“, povesteşte el, fiind unul dintre cei 14 români selectaţi după un proces în care s-au înscris 400 de oameni. Pentru a fi aleşi au trecut prin şapte etape de selecţie, iar primele şase au fost interviuri psihologice, pentru a determina dacă sunt potriviţi cu domeniul ospitalităţii, pentru că „e important să-ţi facă plăcere să-i serveşti pe alţii“.

Când a ajuns în Caraibe a participat la toate pregătirile pentru deschiderea unui hotel şi spune că „a fost o experienţă extraordinară, inedită, pentru că am văzut partea de organizare, ce faci înainte de a deschide un hotel. A fost o şansă pentru mine să pot lucra la un asemenea nivel şi să văd cum se formează o echipă care a câştigat ulterior tot felul de premii şi recunoaşteri la nivel internaţional“.

Poziţia de chelner a fost primul pas în cariera sa la Ritz, a urmat apoi experienţa în cadrul departamentului care se ocupa de organizarea banchetelor, a evenimentelor de mari dimensiuni, ulterior a lucrat într-un restaurant (Steak House) din cadrului hotelului, iar apoi, vreme de patru ani, a lucrat pentru cel mai exclusivist restaurant din Caraibe, din reţeaua Ritz Carlton, sub semnătura chefului Eric Ripert, unul dintre cei mai buni bucătari din lume. Echipa din care făcea parte la acel moment a câştigat premii cum sunt „Cel mai bun restaurant din Caraibe“ sau „Cel mai bun restaurant din cadrul reţelei Ritz Carlton“ („E lucru mare să fii vreme de trei ani pe primul rând din mai bine de 200 de restaurante din întreaga lume“).

În urmă cu circa 8-9 ani şi-a descoperit pasiunea pentru vinuri şi a început formarea sa ca somelier, fiind încurajat să se specializeze; a urmat cursuri de şcolarizare în cadrul companiei şi spune că a avut şansa să lucreze cu cei mai buni somelieri din lume, „oameni extraordinari, cu recunoaştere internaţională, şi am avut privilegiul să gust cele mai exclusiviste vinuri din lume, pe care nu ţi le poţi permite o viaţă întreagă, nu numai din prisma preţului, ci şi pentru că sunt foarte rare. Nu orice somelier, chiar foarte bun, are această ocazie“.

În plus, de-a lungul anilor a intrat în contact cu celebrităţi din lumea vinurilor, şi enumeră emoţionat câţiva dintre monştrii sacri ai domeniului, ca Gaia Gaja, fiica lui Angelo Gaja, proprietarul celei mai exclusiviste crame italiene. „Asemenea experienţe te marchează o viaţă întreagă şi îţi dau speranţe şi îţi dezvoltă pasiunea“. Spune că pentru el lumea vinului este o pasiune şi că este important să nu primeze alte lucruri, ca latura financiară, care are, totuşi, importanţa ei. Despre ritmul de muncă din Caraibe spune că era foarte lejer, de 6-7 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, dar că era „plătit regeşte“, între 5.000 şi 8.000 de dolari pe lună, iar soţia câştiga 4.000 de dolari pe lună. „Nu banii ne-au alungat de-acolo şi avem o relaţie foarte bună cu echipa, cu numeroase promovări şi eu, şi ea. Am vrut o familie şi am hotărât că nu aspectul financiar este cel mai important“, afirmă Marius Danciu.

La sfârşitul lui 2013 s-a întors în România împreună cu soţia sa, care a lucrat, şi ea, la Ritz. „În Caraibe era foarte frumos, dar nu era acasă. Jobul era perfect, dar am avut alte motive să ne întoarcem şi am primit oferta de a lucra aici după ce venisem să luăm cina la Privo. A fost o discuţie, a doua zi am venit să vorbesc cu proprietarii, oameni ambiţioşi cu idei constructive, bine definite, cu răbdare, care nu vor câştiguri imediate.“ Hotelul Privo din Târgu-Mureş, de cinci stele, a fost deschis în urma unei investiţii de 7 milioane de euro în toamna lui 2013.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
roman,
manager,
refuz,
madagascar,
bancheri,
afganistan
/cover-story/care-sunt-pericolele-la-care-se-expune-un-manager-roman-in-tari-exotice-14929531
14929531
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.