Care sunt afacerile care vor ajuta România să crească: cele mai promiţătoare start-up-uri

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 22 iunie 2015 17957 afişări

Care sunt afacerile care vor ajuta România să crească: cele mai promiţătoare start-up-uri

La câţiva kilometri de Bucureşti, soţii Iolanda şi Florin Poduţ au cumpărat un teren de circa două hectare, iar la jumătatea anului trecut au pus bazele La Tzară, un complex în care copiii şi adulţii pot petrece timp liber departe de aglomeraţia din oraş. În cadrul complexului La Tzară se pot organiza petreceri, copiii pot mângâia şi hrăni animale, se pot juca, călări sau participa la ateliere precum cele de olărit sau pictură, în timp ce adulţii se pot plimba cu bicicletele, pot face plimbări cu caiacul pe râul Argeş sau pot sta la restaurantul pe care cei doi soţi l-au construit în cadrul complexului. Cei doi antreprenori au investit circa 100.000 de euro în această afacere pornită în luna iunie a anului 2014, sumă care include şi achiziţia terenului de circa două hectare.

Florin Chelu, de profesie inginer, şi fiul său Răzvan Chelu, arhitect, au pornit în 2014 afacerea Lemnia, un mic atelier unde cei doi antreprenori realizează genţi din lemn şi piele naturală, care sunt vândute atât pe piaţa locală, cât şi într-un magazin cu produse de design din Roma. Antreprenorul spune că în general majoritatea comenzilor pe care le primesc sunt personalizate şi că, deşi este mai eficient să lucreze mai multe genţi în paralel, atunci când au de făcut o singură geantă lucrează între două şi trei zile. Pe site-ul atelierului Lemnia, preţul unei genţi variază între 239 de lei şi 279 de lei. „Toate operaţiunile necesită răbdare şi timp, însă cel mai dificil este să prelucrăm interiorul genţii şi să finisăm suprafaţa din lemn pentru a obţine un aspect impecabil.“

Cătălin Butnariu este, alături de soţia sa şi de alţi doi acţionari, proprietarul primului bar de eSports din România. Antreprenorii au avut ideea de a amenaja un spaţiu în care cei pasionaţi de jocurile electronice pot urmări meciuri în desfăşurare, fie ele transmise de Twitch sau de alte televiziuni de profil. Ce înseamnă eSports? „Competiţii de jocuri electronice“, explică tânărul om de afaceri, care a preluat, anul trecut, firma care deţinea barul Nexus. Noutatea afacerii pe care a dezvoltat-o familia Butnariu le-a adus şi numeroase beneficii, unul dintre acestea fiind interesul firmelor specializate în echipamente de gaming. „Toate evenimentele pe care le avem sunt organizate alături de sponsori, deoarece sunt multe companii care vor să se asocieze cu pasionaţii de jocuri.“

Nicoleta Surdu şi Dana Rădulescu, două antreprenoare din Bucureşti, vor să transforme învăţământul din România printr-o metodă inedită, în cadrul căreia doar cursanţii pot vorbi. Profesorul se foloseşte mult de mimică şi de gestică, adică explică sunetul fără a-l pronunţa cu voce tare. Astfel, cursanţii trebuie să fie atenţi la ceea ce exprimă chipul profesorului pentru a reproduce, cu voce tare în cazul lor, sunetul. În plus, consideră fondatoarele Cursevo, se dezvoltă o dinamică a cursanţilor astfel încât aceştia să nu se plictisească. Prin motivarea reciprocă, apare colaborarea constructivă în cadrul grupului. Cele două antreprenoare au pregătit şi un atelier pentru profesori şi speră să convingă cât mai mulţi dascăli să preia această metodă de lucru. Pentru perioada următoare, fondatoarele Cursevo se aşteaptă la o creştere a numărului de cursanţi, dar în măsura în care acest lucru să nu afecteze calitatea lecţiilor predate.

Toate companiile prezentate în acest material fac parte dintr‑un nou tip de antreprenoriat; un antreprenoriat bazat pe curaj, pe dorinţa de a ieşi dintr-un spaţiu economic limitat şi, de ce nu, din dorinţa de a schimba societatea. Chiar dacă instituţiile abilitate ale statului mai au multe de învăţat pentru a atinge nivelul din Vest, tinerii antreprenori locali par să fie cu un pas înainte. Profitând poate şi de globalizarea tot mai accentuată, businessurile româneşti din mai multe domenii au şansa de a cuceri, pas cu pas, lumea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/care-sunt-afacerile-care-vor-ajuta-romania-sa-creasca-cele-mai-promitatoare-start-up-uri-14476081
14476081
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.