Care sunt afacerile care vor ajuta România să crească: cele mai promiţătoare start-up-uri

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 22 iunie 2015 17957 afişări

Care sunt afacerile care vor ajuta România să crească: cele mai promiţătoare start-up-uri

Industria de IT este şi cea care a generat cele mai grăitoare exemple „că se poate“. Cel mai la îndemână exemplu este start-up-ul LiveRail. După cum spunea chiar Sergiu Biriş, unul dintre cei trei fondatori, „vânzarea LiveRail către Facebook este un exemplu că şi românii pot construi start-up-uri cu potenţial global“. LiveRail a reuşit să obţină prima rundă de finanţare la mijlocul lui 2008, de la Pond Ventures, un fond americano-britanic, în valoare de 500.000 de dolari (în total, LiveRail a fost finanţat cu 12 milioane dolari, cel mai mare cost fiind cu oamenii, deoarece, după cum spunea un alt fondator, Andrei Dunca, pentru Business Magazin: „în ziua de azi tehnologia e destul de ieftină“).

La momentul când LiveRail a primit prima rundă de finanţare, echipa era formată din 5 oameni, Andrei Dunca avea 24 de ani şi Mark Trefgarne (al treilea fondator) 25 de ani, fiind, din punctul de vedere al investitorilor, „foarte tineri, mai ales pentru un produs B2B, enterprise“. În momentul achiziţiei de către Facebook, echipa LiveRail era de aproximativ 170 de persoane, distribuite în birourile din San Francisco, New York, Londra şi Cluj (în jur de 70 de persoane). Valoarea tranzacţiei din iulie 2014 nu a fost confirmată (şi nici infirmată) de cele două părţi, iar estimarea de 400‑500 de milioane de dolari a fost făcută de surse ale portalului TechCrunch.

„Observăm în piaţă o creştere a numărului de start-up-uri apărute în ultimul an în România. Constatăm că din ce în ce mai multe businessuri din IT aflate la început de drum sunt prezente la evenimentele şi activităţile din industrie“, crede Alexandra Marcu, corporate marketing, senior director la Avangate. „În comparaţie cu alte ţări din zona EMEA, precum Israel şi Cehia, care sunt pieţe foarte active pentru start-up-uri, România este încă la început de drum.

Statele dezvoltate susţin companiile din IT în primii ani de viaţă prin activităţile desfăşurate de asociaţii din domeniu sau prin intermediul evenimentelor specifice.“ Dincolo de hub-urile din toată ţara (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara), acţiunile special create pentru start-up-uri au cunoscut o dezvoltare rapidă, în special pentru antreprenorii şi firmele din IT. Exemple relevante în această direcţie, este de părere Alexandra Roată, managing partner Softlead, sunt How to Web, Techsylvania sau Venture Connect. Axosuits, unul dintre cele zece start-up-uri prezentate pe larg, este compania care a câştigat marele premiu al competiţiei How to Web în 2014.

Alte canale care ajută la dezvoltarea industriei sunt portalurile, precum cele din Israel sau din Statele Unite, de unde antreprenorii pot afla starea pieţei, date despre investitori, venture capital şi alte lucruri de interes pentru creşterea lor profesională, explică Alexandra Marcu. „Cu siguranţă este mult mai uşor pentru un antreprenor să dezvolte un business acum decât în urmă cu 10 ani“, explică Marcu. „România s-a evidenţiat în lume cu oameni deştepţi, cu idei bune, astfel încât investitorii de tip angel (atât români, cât şi străini) sunt atraşi în a investi în start-up-urile de la noi. De asemenea, businessurile la început de drum au mai multă susţinere din programele menite să îi ajute să se educe, să se dezvolte şi să obţină finanţare.“ Oficialii de la Avangate spun că în ultima vreme au observat dezvoltarea de produse IT mai ales din zonele de gaming, Internet of Things (IoT), aplicaţii mobile şi diverse instrumente de tip Software as a Service (SaaS).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/care-sunt-afacerile-care-vor-ajuta-romania-sa-creasca-cele-mai-promitatoare-start-up-uri-14476081
14476081
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.