A doua venire a lui Tiriac. Ion Alexandru Tiriac

Autor: Iuliana Roibu Postat la 13 septembrie 2010 2416 afişări

Decizia lui Ion Tiriac de a-l lasa pe fiul sau cel mare, Ion Alexandru Tiriac, la carma afacerilor din Romania reprezinta un moment de cotitura pentru grupul fondat de fostul tenisman. Care sunt primele decizii luate de Ion Alexandru Tiriac si cum vor influenta acestea viitorul grupului?

Sintagmele "exclusiv", "lux", "ceva ce nu mai poate fi gasit in alta parte" se repeta constant in discursul fiului cel mare al lui Ion Tiriac. Teoria produsului exclusiv o mai auzisem undeva: in urma cu un an, cand Ion Tiriac povestea pentru BUSINESS Magazin de ce cel mai nou turneu organizat de el, Madrid Open, are o sansa de a deveni cel mai profitabil turneu de tenis, cu un profit net estimat la 30 de miloane de euro in patru ani: "Eu vand aici (la Madrid Open - n.r.) exclusivitate ieftina; la Roland Garros am in fiecare an doua loje pentru care platesc 55.000 de dolari loja si nu primesc nici macar o cafea. Aici loja este 30.000 de euro si include un serviciu VIP cu lounge si cate mese si cafele vrei. Ofer, asadar, ceva exclusiv, ceva ce nu poti gasi la supermarket. In momentul cand oferi ceva exclusiv, oamenii vor veni sa cumpere. De aceea, Ferrari e singurul producator de masini care nu sufera in criza. E adevarat, face foarte putine masini si tocmai de aceea lumea le cumpara; daca in loc de un Ferrari ar vrea cineva 10.000 de Hyundai, le vand cu placere, dar nu stiu cui sa le vand".

Tiriac Junior extinde teoria limitelor si in sens invers: considera ca nu numai ce e foarte scump, ci si ceea ce e foarte ieftin se va vinde oricand. Problema este cu produsele medii, mai ales in perioade ca acestea cand s-a taiat accesul la finantare: "Ce e mediu nu mai merge - o clasa medie inseamna oameni care castiga intre 1.000 si 2.500 de euro si ar trebui sa acopere 65% din populatie, ceea ce nu exista acum in Romania. Se va ajunge si acolo, dar mai tarziu, cand vom avea si 2.000 de kilometri de autostrada si vom fi practic o alta tara".

Insasi lipsa acestei clase medii il face pe Tiriac Junior sa considere ca in Romania mai e de facut business pentru inca niste ani buni: "Romania are cel putin 20 de ani de recuperat fata de tarile vestice si cel putin 30 de ani pana ajunge la un nivel de saturatie in business. In acest timp, se pot face multe aici". Fiul cel mare al lui Tiriac admite insa ca marjele de profit din Romania nu vor mai fi ce au fost: o data pentru ca anii de boom economic nu se vor repeta curand si "bine ar fi sa fie asa, pentru ca nu erau cresteri sanatoase", dar si pe fondul crizei economice: "ce traim acum nu e o criza, asa traim si asa vom trai de acum incolo".

Cu usoare porniri de patriotism ("e tara noastra si e bine sa facem afaceri aici"), dar si cu constiinta responsabilitatii ("e afacerea familiei mele, voi gandi mare in continuare si ma intereseaza sa fac bine ceea ce fac si sa continuu aceasta mostenire de afaceri"), Tiriac Junior spune ca va ramane in Romania pentru a conduce in continuare compania. Iar implicarea sa ar trebui sa fie, dupa cum spune, din ce in ce mai mare. Deocamdata, da ca exemplu schimbarea conducerii din cadrul diviziei auto: "Sistemul pe care il avem noi aici e mai bun decat ce am avut ieri. Nu mai am un singur sef pe importatori, ci trei, cate unul pe fiecare arie de responsabilitate. Toti trei imi raporteaza mie saptamanal si in fiecare zi lui Petru (Petru Vaduva, CEO al Tiriac Holdings din ianuarie 2009 - n.r.). Eu il ajut pe Petru cand are nevoie din pozitia mea de reprezentant al actionarului".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/a-doua-venire-a-lui-tiriac-ion-alexandru-tiriac-7186616
7186616
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.