2015, cel mai bun an de după criză pentru piaţa imobiliară. Prima Casă şi investitorii în locuinţe vor umple blocurile

Autor: Ioana Matei Postat la 11 ianuarie 2015 6163 afişări

Semnalele pozitive trimise de bănci în piaţă prin intermediul dobânzilor mici, de guvern prin programul Prima casă şi chiar de BNR prin declaraţiile guvernatorului BNR despre o nouă bulă au determinat populaţia să revigoreze piaţa rezidenţială după şase ani de inerţie.

2015 nu va aduce mari surprize din perspectiva cererii, care se va afla, potrivit consultanţilor, la un nivel asemănător cu cel din 2014, iar suprafaţa de spaţii de birouri ce se previzionează a fi livrată în 2015 va avea o valoare similară cu cea înregistrată în 2013 şi în 2014. Mare parte din ofertă va fi realizată prin două proiecte majore a căror livrare au fost anunţate, AFI Park - fazele 4 si 5 şi Green Court - faza 2. Rata medie de neocupare la finalul lui 2014 în Capitală a fost de aproximativ 14%, variind între subpieţe, cu valori de sub 10% în Vest şi Dimitrie Pompeiu şi ajungând la peste 30% în Băneasa şi Pipera Nord.

Chiria contractuală pentru spaţii prime în Bucureşti este de 18,5 euro/mp/lună, iar în zonele semicentrale variază între 12,5 şi 15 euro/mp/lună, în vreme ce la periferie pot coborî şi sub 10 euro/mp/lună, potrivit lui Văcaru: „Stimulentele financiare au continuat să fie consistente, proprietarii oferind atât luni libere de plată a chiriei, cât şi contribuţii pentru amenajarea spaţiilor. Pachetele de stimulente financiare variază în funcţie de tipul de cerere şi devin importante în special pentru suprafeţe mai mari de 2.000 – 3.000 mp“. Totodată, piaţa de birouri începe să se dezvolte şi în alte oraşe mari, poli de dezvoltare regională, odată cu apariţia investitorilor străini, observă Adrian Crivii, Darian: „În această piaţă, investitorii care nu ştiu să-şi calibreze oferta la nivelul pieţei, fiind mai conservatori, riscă să piardă cel mai mult din cauza mutărilor. Cei care vor fi mai elastici vor avea pierderi mai mici”.

Anul 2014 a marcat un trend pozitiv şi în zona de retail, unde datele Eurostat plasează România între fruntaşele Europei, atât pentru partea de consum în zona food, cât şi non-food, confirmate şi de dinamica din centrele comerciale. „După patru ani marcaţi de o luptă în repoziţionarea şi consolidarea reţelelor, perioadă în care multe branduri şi-au revizuit strategia de expansiune şi în general au devenit foarte conservatoare, 2014 a adus o îmbunătăţire a consumului, aspect care a relaxat situaţia multor retaileri”, arată informaţiilor DTZ Echinox. 2015 va aduce o creştere a cererii de spaţii comerciale, care va creşte atât în galeriile comerciale, cât şi în parcurile de retail şi centrele comerciale de mari dimensiuni. „Chiar în acest moment, grupuri precum LPP (Reserved), Debenhams, Marks & Spencer, Pepco, CCC au planuri importante pentru România”, spun consultanţii DTZ. Totuşi, Adrian Crivii, preşedintele Darian, este de părere că piaţa centrelor comerciale a ajuns la maturitate şi nu mai putem vorbi de o creştere semnificativă a acesteia sau de apariţia unor mari centre comerciale noi, cel puţin în perioada imediat următoare.

Cele trei elemente la fel de puternice, dar cu şanse inegale pe piaţa anilor următori, rezidenţialul, birourile şi centrele comerciale, au totuşi în faţă o perioadă de oportunităţi. Urmează un an de aşezare şi de definire a strategiei pentru cei mai importanţi jucători din piaţă şi există premise ca 2015 să intre în istorie drept „anul cel mai bun de după criză".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2015-cel-mai-bun-an-de-dupa-criza-pentru-piata-imobiliara-prima-casa-si-investitorii-in-locuinte-vor-umple-blocurile-13756823
13756823
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.