2015, cel mai bun an de după criză pentru piaţa imobiliară. Prima Casă şi investitorii în locuinţe vor umple blocurile

Autor: Ioana Matei Postat la 11 ianuarie 2015 6163 afişări

Semnalele pozitive trimise de bănci în piaţă prin intermediul dobânzilor mici, de guvern prin programul Prima casă şi chiar de BNR prin declaraţiile guvernatorului BNR despre o nouă bulă au determinat populaţia să revigoreze piaţa rezidenţială după şase ani de inerţie.

Deşi a avut o perioadă complicată în ultmii ani, zona luxului revine în căutările clienţilor. Compania Alesonor, prezentă pe piaţa autohtonă încă din 2003 cu un capital de investiţii de aproximativ 45 de milioane euro (Clover Residence, Magnolia Residence, Ivi Office Residence, Almond Tree Residence, Amber Gardens), a lansat recent un nou proiect. Dezvoltatorul a reluat în 2013 construcţia unui proiect de lux început în criză, Amber Gardens, considerând că piaţa este suficient de pregătită pentru lansarea primului concept rezidenţial de case pasive de pe piaţa autohtonă. „Tot ce se construieşte astăzi se află la o calitate mai bună decât înainte, iar oamenii care au rămas în piaţă sunt cei cu adevărat interesaţi de această afacere“, spune Leonidas Anastasopoulos, managing partner al proiectului. Au ales segmentul de lux după ce au acumulat experienţă anterioară pe această piaţă şi au decis să adopte componenta ecologică după ce au constatat că nu creşte preţul acestor apartamente decât cu 10%. În prezent, au construit şase din cele 60 de locuinţe ale proiectului, pe care estimează să le finalizeze în trei ani şi în care şi-au propus să investească circa 14 milioane de euro. „Chiar dacă economisirea energiei este mai ales reflectată în piaţa de birouri, credem că pe termen lung acest trend se va reflecta şi pe piaţa rezidenţială, unde indivizii sunt mai atenţi la ce se întâmplă astăzi şi mai puţin la economisire pe termen lung.“

Oportunităţile anului care tocmai a început sunt conectate la poziţia curentă adoptată de părţile implicate în sectorul imobiliar. Dacă în ceea ce priveşte creditarea pentru clientul final din sectorul rezidenţial se va concretiza programul Noua casă, dedicat exclusiv locuinţelor noi, acesta ar putea fi o oportunitate de dezvoltare pentru dezvoltatori, potrivit Alinei Necula. Şi reprezentantul Alpha Real Estate este la fel de optimist şi previzionează o creştere de aproximativ 10-15% a numărului de tranzacţii pe piaţa de rezidenţial nou, însă la un nivel al preţurilor similar cu 2014 sau poate cu o creştere de 2-3%. Potrivit lui, nevoia cumpărătorilor pentru spaţii locative noi a reapărut, în ciuda reticenţei oamenilor de a se îndatora la bănci pe 25-30 de ani pentru astfel de achiziţii.

„Trendul preţurilor este însă ascendent şi atât timp cât cererea nu va fi influenţată de investitori speculativi, piaţa se va aşeza la un nivel de aproximativ 1.000 euro / mp utili cu unele variaţii în funcţie de locaţie şi facilităţi“, spune directorul general al Alpha Real Estate. O oportunitate stă şi în politica băncilor privind creditarea noilor dezvoltări rezidenţiale. Dacă apetitul pentru creditarea clientului final se înscrie pe un trend ascendent, în cazul creditării companiilor, băncile sunt mult mai sceptice şi rezervate. „În aceste condiţii, putem spune că este o piaţă a companiilor care îşi permit să dezvolte din resurse proprii“, spune Alina Necula.

Totuşi, 2015 ar putea fi anul în care băncile să intre din nou pe piaţă şi să finanţeze, potrivit lui Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanţă în imobiliare Darian. „Vin bani din Europa, mulţi bani care nu se mai duc în Rusia vor veni încoace, o să avem un boom, inclusiv pe piaţa rezidenţială. Vom avea un boom, din punctul de vedere al dezvoltărilor imobiliare care nu se vor găsi pe piaţă la anul, ci anul următor“, previzionează Crivii. Potenţialul pieţei este de circa 40.000  de locuinţe noi pe an la nivel naţional şi de circa 16.000 în Capitală, potrivit lui Dragoş Vîlceanu. În prezent, gradul de înlocuire este de circa 100 de ani, în timp ce, la nivel european, acesta a ajuns la 50 de ani.

2015 va aduce cu siguranţă investitori noi, dar va şi reactiva vechii investitori. Aceştia se vor orienta doar spre pieţele active, cu putere de absorbţie. Dezvoltarea în alte zone decât cele clasice: Bucureşti, Iaşi, Cluj, se va face doar dacă zonele şi oraşele respective dovedesc că au destulă putere de cumpărare şi de absorbţie, potrivit lui Crivii. „Continuarea evoluţiei pozitive a economiei prin creşterea investiţiilor străine şi o relansare a investiţiilor publice, în special cele din infrastructură, ar putea consolida nivelul veniturilor salariale şi ar putea influenţa pozitiv cererea. Dacă discutăm despre ofertă, o creştere a finanţării din partea instituţiilor financiare nu va putea veni decât după o scădere a nivelului creditelor neperformante şi continuarea consolidării sistemului bancar care se va accentua în acest an“, concluzionează reprezentantul Darian.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2015-cel-mai-bun-an-de-dupa-criza-pentru-piata-imobiliara-prima-casa-si-investitorii-in-locuinte-vor-umple-blocurile-13756823
13756823
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.