2015, cel mai bun an de după criză pentru piaţa imobiliară. Prima Casă şi investitorii în locuinţe vor umple blocurile

Autor: Ioana Matei Postat la 11 ianuarie 2015 6163 afişări

Semnalele pozitive trimise de bănci în piaţă prin intermediul dobânzilor mici, de guvern prin programul Prima casă şi chiar de BNR prin declaraţiile guvernatorului BNR despre o nouă bulă au determinat populaţia să revigoreze piaţa rezidenţială după şase ani de inerţie.

„Nu consider că în următoarea perioadă vor exista fluctuaţii semnificative pe partea de investiţii noi. În acest moment, oferta pare să acopere cererea, prin urmare nu văd un motiv important pentru modificarea acestui echilibru. Lucrurile se îmbunătăţesc în Europa Centrală şi de Est, mai ales în România, lucru confirmat de vizitele şi de călătoriile pe care eu le fac la fiecare trei luni în România, iar schimbările pe care le văd în ţară mă determină să fiu optimist“, declara în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sfârşitul anului trecut Eduard Zehetner, CEO-ul grupului austriac Immo­finanz, cu active imobiliare de 6,9 miliarde de euro, din care 1 miliard de euro se află în România. Grupul cel mai activ pe piaţa de birouri în România anunţa spre sfârşitul anului trecut demararea unui nou proiect, IRIDE Metroffice, ce va reconfigura proiectul IRIDE Business Park din zona staţiei de metrou Pipera, care este în prezent cel mai mare parc de afaceri din Bucureşti şi din ţară, cu 20 de clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de 93.000 de metri pătraţi.

Deţinut de grupul austriac Immofinanz, IRIDE a intrat recent într-o nouă etapă de dezvoltare prin care va fi iniţial construită o nouă clădire de 20.000 mp, iar în timp proprietarii vor să dărâme clădirile vechi pentru a reconfigura proiectul. Austriecii de la Immofinanz şi sud-africanii de la NEPI îşi dispută poziţia de cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală, iar potrivit celor mai recente rapoarte financiare austriecii reuşeau la sfârşitul toamnei să se menţină în frunte prin activele imobiliare constând în proprietăţi generatoare de venituri (malluri, birouri şi proiecte logistice) ansambluri rezidenţiale şi terenuri pentru noi dezvoltări. Potrivit declaraţiilor CEO-ului, austriecii iau în calcul începerea anul acesta a altor proiecte pe segmentul rezidenţial, unde activează cu Adama. În 2014, activitatea pieţei imobiliare per total a fost vizibil mai intensă decât cea a anului precedent, dovadă fiind volumul de investiţii care s-a ridicat la circa 800 de milioane de euro, cifră care întrece valoarea celui mai activ an din perioada de criză, 2010, când investiţiile însumau circa 540 de milioane de euro. 13 clădiri au fost finalizate în Bucureşti în 2014, cu suprafeţe cuprinse între 2.000 şi 31.000 de metri pătraţi, din care patru proiecte majore - Green Gate, Green Court clădirea A, Hermes Business Campus AFI Park 2 & 3 reprezintă mai mult de 75% din întreaga suprafaţă livrată.

Anul trecut a fost dominat de marile tranzacţii cu proprietăţi comerciale, care a crescut cu 220%, până la 1,124 mld. euro, în timp ce, în Polonia, cea mai importantă piaţă imobiliară din regiune exceptând Rusia, apetitul pentru tranzacţii a în­ce­put să scadă, după cum reiese dintr-un studiu al firmei de consultanţă imo­biliară CBRE. Pe a treia poziţie a urcat România, piaţa locală a tranzacţiilor imobiliare fiind impulsionată de investitori precum NEPI, Globalworth sau Auchan, în timp ce compania de logistică P3 recent intrată pe piaţă a preluat pentru circa 120 de milioane de euro proiectul Europolis Logistic Park de lângă Bucureşti. Cea mai importantă tranzacţie realizată anul trecut de NEPI a vizat mallul Promenada din Bucureşti, cumpărat pentru 148 milioane de euro, în timp ce Globalworth a semnat pe final de an achiziţia a trei clădiri de birouri (Nusco Tower, Green Court A şi UniCredit HQ pentru 133 de milioane euro).

Creşterea economică, stabilizarea chiriilor şi ran­damen­tele peste nivelul din Polonia şi Cehia sunt principalii factori care au determinat revenirea pe creştere a volumului de tranzacţii imobiliare din România. Zona din jurul staţiilor de metrou Aurel Vlaicu şi Pipera reprezintă în continuare centrul de interes pentru noile investiţii în centre de afaceri, cinci proiecte fiind în prezent în diferite faze ale procesului de construire, potrivit ZF. Cea mai avansată clădire este a doua clădire a proiectului Green Court, dezvoltată şi construită de grupul suedez Skanska, a cărei livrare este preconizată în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Cel mai important şantier din zonă este însă Bucharest One, turnul dezvoltat de grupul Globalworth pe terenul fostului showroom auto Porsche Aviaţiei, un proiect de 23 de etaje care deocamdată a ajuns la înălţimea mallului Promenada lângă care se află şi care va avea chiriaş Vodafone. În aceeaşi zonă, vizavi de sediul Poliţiei Rutiere, şi grupul Portland Trust a început organizarea de şantier la proiectul Oregon Park pe un teren de patru hectare pe care vor fi ridicate trei clădiri de birouri de 70.000 mp. Cele mai importante şantiere de birouri active care nu sunt situate în nordul oraşului sunt AFI Park din zona Politehnică şi The Landmark din apropiere de Piaţa Romană. Totuşi, anul care tocmai a început se anunţă echilibrat din perspectiva activităţii de pe şantiere. „Piaţa de birouri din Bucureşti pare să fi atins un punct de echilibru, pe baza unor fundamente solide“, spune Andrei Văcaru, head of research & consultancy în cadrul companiei de consultanţă pe piaţa de birouri JLL.

Suprafaţa livrată  în 2013 şi 2014 şi cea estimată pentru 2015 este în jurul a 120.000 mp anual, cererea totală menţinându-se aproape de 300.000 mp anual, iar nivelul chiriilor prime a rămas relativ constant în ultimii doi ani. Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a ajuns la finalul lui 2014 la 2,2 milioane de metri pătraţi, din care 55% sunt catalogate după standardul local drept Clasa A. „Cele mai mari suprafeţe au fost livrate în zona Centru Vest şi în deja tradiţionalele zone din nordul capitalei, şi anume Floreasca - Barbu Văcărescu şi Dimitrie Pompeiu. Aceleaşi zone sunt cele mai interesante şi din punctul de vedere al livrărilor viitoare, datorită premiselor favorabile ca accesibilitatea foarte bună, disponibilitatea unor loturi de teren mari dar şi ratele medii de neocupare mici din clădirile deja existente”, explică Văcaru. Aproximativ 70% din întreaga cerere a fost reprezentată de contracte noi (inclusiv relocări din clădiri incluse în stocul modern), în timp ce restul sunt renegocieri. Cererea nouă (extinderi ale companiilor existente, relocări din spaţii non clasa A sau B şi companii noi pe piaţă) reprezintă aproximativ 40% din cererea totală. Companiile din telecom au realizat cele mai mari tranzacţii de birouri anul trecut, cei trei mari jucători din piaţă - Telekom, Vodafone şi Orange - consolidându-şi activităţile în clădiri noi prin preînchirieri, la care se adaugă contracte importante încheiate de firmele de IT.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/2015-cel-mai-bun-an-de-dupa-criza-pentru-piata-imobiliara-prima-casa-si-investitorii-in-locuinte-vor-umple-blocurile-13756823
13756823
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.