Marele pariu: Fondul Proprietatea

Postat la 22 martie 2010 26 afişări

Din coloanele anunturilor de mica publicitate, Fondul Proprietatea a entuziasmat si a dezamagit investitorii la fel ca o societate listata la bursa. In ultimii trei ani, fondurile straine de investitii si persoanele private si-au facut loc in actionariat, asteptand momentul cand listarea Fondului va aprinde Bursa de la Bucuresti.

Dupa nenumarate amanari intervenite in procedura de listare, actuala conducere a Fondului, evita sa dea termene privind momentul listarii. n schimb, directorul general al Fondului, Ionut Popescu, a oferit garantii ca exista vointa din partea politicienilor si a managementului pentru ca societatea sa fie listata, exprimandu-si sperantele ca momentul mult asteptat va avea loc in cursul acestui an. n acest sens, Ionut Popescu vrea sa initieze procedurile de listare inaintea semnarii contractului de administrare, luand in calcul ca actuala legislatie admite listarea inainte de semnarea contractului de administrare. Ramane insa de vazut cat de avantajoasa ar fi listarea Fondului inainte ca Franklin Templeton sa-si preia atributiile de administrator.

"Nu cred ca listarea Fondului este tehnic posibila anul acesta. Ma astept ca pregatirea sa inceapa anul acesta si listarea sa aiba loc in 2011", estimeaza reprezentantul fondului de investitii Cartesian.

Actuala conducere a Fondului vrea ca listarea la Bursa de la Bucuresti sa se faca direct, fara a mai derula o oferta primara sau secundara de titluri. Potrivit lui Ionut Popescu, Fondul indeplineste conditiile pentru listare directa la Bursa, asa cum s-a intamplat in cazul Petrom (in 2001), in conditiile in care Fondul are peste 3.000 de actionari si are free float-ul (ponderea titlurilor disponibile pentru tranzactionare) de circa 30%. n acest sens, directoratul Fondului a consultat cei mai mari cinci brokeri din piata (BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Capital Investment, BT Securities si KBC Securities), care se vor ocupa de intermedierea listarii. Ca sa devina functional consortiul format din cele cinci case de brokeraj, actionarii FP trebuie sa aprobe listarea, in cadrul unei AGA, si contractul de intermediere.

Prin aducerea la cota Bursei, Fondul Proprietatea isi va indeplini in cele din urma scopul pentru care a fost creat - despagubirea celor cu averi nationalizate de regimul comunist. n caz contrar, statul roman ar putea sa plateasca actionarilor milioane de euro de la buget, daca acestia ar castiga in instanta dreptul de a intra in posesia despagubirilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/marele-pariu-fondul-proprietatea-5759561
5759561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.