Marele pariu: Fondul Proprietatea

Postat la 22 martie 2010 26 afişări

Din coloanele anunturilor de mica publicitate, Fondul Proprietatea a entuziasmat si a dezamagit investitorii la fel ca o societate listata la bursa. In ultimii trei ani, fondurile straine de investitii si persoanele private si-au facut loc in actionariat, asteptand momentul cand listarea Fondului va aprinde Bursa de la Bucuresti.

In prezent, pretul la care sunt incheiate tranzactiile este de 0,4 lei/actiune, respectiv 40% din valoarea nominala de un leu, departe de maximul de 0,62 lei atins in vara anului 2007 si la mare distanta de valoarea reala a Fondului. Un pret de 0,4 lei/actiune evalueaza Fondul la 5,6 miliarde de lei, in conditiile in care doar participatia de 20,1% detinuta la Petrom valoreaza la bursa 3,5 miliarde. Din portofoliul Fondului mai fac parte un pachet de 15% din Transgaz (valoare de piata - peste 400 de milioane de lei) si un pachet 13,4% la Transelectrica (valoare de piata - peste 180 de milioane de lei), alaturi de alte peste 80 de participatii la companii din sectorul utilitatilor, al serviciilor si al industriei. Lichiditatile de peste 2 miliarde de lei de care dispune Fondul, alaturi de profiturile record inregistrate in ultimii ani - 467 de milioane de lei in 2008, peste 730 de milioane in 2009 - fac ca discountul cu care se tranzactioneaza actiunile sa fie si mai adanc.

Nedreptatea fata de actionari a devenit oportunitatea fondurilor de investitii. Permanent in cautare de chilipiruri, fondurile straine de investitii au profitat de deprecierea suferita de actiunile FP in anii trecuti, de pana la 0,1 lei/titlu in toamna anului 2008, acumuland pachete consistente de actiuni si creand premisele unui exit profitabil. Primul fond care a ajuns sa detina mai mult de 1% din capitalul FP este fondul american Cartesian, care a cumparat in vara anului 2008 peste 2,8% din actiuni, la un pret de circa 0,19 lei/titlu. Un an mai tarziu a urmat fondul suedez de investitii East Capital Special Opportunities, cu peste 1%, si fondul britanic Coneglen. Ambele au facut achizitii la pretul de 0,23 lei/actiune, potrivit surselor din piata.

Tipologia fondurilor straine actionare la Fond este cea a unor investitori de tip "low profile", speculatori care cauta randamente in locuri unde alte fonduri de investitii nu s-ar aventura. Strategia lor de investitii nu este restrictionata de ratingul de tara, le sunt permise plasamentele in companii putin lichide, cu grad ridicat de risc si nelistate, deci putin transparente. Altfel spus, sunt niste cowboy pregatiti sa supravietuiasca in Vestul Salbatic. Doar listarea la bursa va pune Fondul Proprietatea pe radarul marilor fonduri de investitii, de care duce mare lipsa piata locala de capital.

"Indiferent cum se vor comporta pietele financiare globale, nu cred ca ne vom mai intalni cu preturile din 2009. Exista potential ca in cea de-a doua jumatate a anului pretul sa ajunga la 0,5-0,7 lei/titlu", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/marele-pariu-fondul-proprietatea-5759561
5759561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.