Marele pariu: Fondul Proprietatea

Postat la 22 martie 2010 26 afişări

Din coloanele anunturilor de mica publicitate, Fondul Proprietatea a entuziasmat si a dezamagit investitorii la fel ca o societate listata la bursa. In ultimii trei ani, fondurile straine de investitii si persoanele private si-au facut loc in actionariat, asteptand momentul cand listarea Fondului va aprinde Bursa de la Bucuresti.

La fel ca bursa, piata tranzactiilor cu actiuni FP este un loc al asteptarilor. Actiunile scad atunci cand rezultatele financiare scad, fortand investitorii sa isi modereze asteptarile. Pentru ca o actiune sa creasca insa, o companie nu trebuie sa produca rezultate exceptionale; trebuie doar sa performeze financiar mai bine decat se asteptau investitorii la un moment dat. De exemplu, anul 2008, cand titlurile FP au atins minimul de 0,1 lei, a coincis pe de o parte cu o perioada de deceptie in randul actionarilor, motivata de lipsa unei perspective privind listarea, si pe de alta parte cu declansarea crizei financiare. Anul 2009 a adus speranta in randul actionarilor FP, care n-au mai fost dispusi sa renunte la participatii cu orice pret: dupa patru ani de asteptare, a fost selectat administratorul international - grupul american Franklin Templeton, unul dintre marile nume ale managementului de active la nivel mondial. Pretul actiunilor a urcat vertiginos pana la 0,23 lei. Chiar daca dupa aproape un an de la castigarea procedurii de selectie, echipa Franklin Templeton, condusa de Mark Mobius, nu a preluat inca fraiele Fondului Proprietatea, asteptarile investitorilor raman pozitive si au alimentat si in 2010 aprecierea actiunilor.

n decembrie 2009, un produs derivat de tip "warrant" emis de firma de brokeraj Wood & Company din Cehia si listat la Bursa din Viena a adus Fondul Proprietatea mai aproape de listare decat a fost vreodata. Produsul are ca activ suport pachete de 500.000 de actiuni FP, oferind astfel in premiera un pret oficial al actiunilor. La 10 martie, warrant-urile se tranzactionau cu 54.000 de euro, cotatie la care un titlu FP valoreaza 0,428 lei. De la inceputul anului, la Viena s-au tranzactionat circa 80 de certificate, echivalentul a 40 de milioane de titluri FP.

Produsul lansat de brokerii cehi nu este la fel de lichid ca actiunile Fondului Proprietatea. Pentru acest produs exista un singur vanzator, respectiv firma de brokeraj Wood, in timp ce cumparatorii sunt in principal investitorii institutionali. Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american de investitii Cartesian, care detine 2,85% din FP, spune ca pretul de la Viena nu este de referinta si ca nu influenteaza pretul de tranzactionare al actiunilor in Romania.

"Evolutia contractului de administrare cu Franklin Templeton influenteaza pretul actiunilor si nu cotatia warrant-ului de la Viena. Cotatia warrant-ului este un fals referential pentru valoarea actiunilor FP. Vanzatorii mai mici se uita la pretul de la Viena, insa cumparatorii mari, de talia fondurilor de investitii, se uita la management, la portofoliu si la activele Fondului pentru a-si forma un pret de referinta", a explicat Ivan.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/marele-pariu-fondul-proprietatea-5759561
5759561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.