Marele pariu: Fondul Proprietatea

Postat la 22 martie 2010 26 afişări

Din coloanele anunturilor de mica publicitate, Fondul Proprietatea a entuziasmat si a dezamagit investitorii la fel ca o societate listata la bursa. In ultimii trei ani, fondurile straine de investitii si persoanele private si-au facut loc in actionariat, asteptand momentul cand listarea Fondului va aprinde Bursa de la Bucuresti.

Lansarea produsului de investitii al cehilor a starnit nemultumiri in randul brokerilor romani, care atunci lucrau la proiectul unei piete extrabursiere pe care urma sa se tranzactioneze actiunile. OTC-ul brokerilor a ramas si acum tot in stadiul de proiect. Nemultumiti au fost si unii dintre actionarii Fondului, care au vazut in warrant-uri o amenintare la adresa posibilitatii lor de a mai acumula titluri la preturi mici.

Alaturi de fondurile straine, printre actionarii FP se numara si SIF Oltenia, si SIF Moldova, dar si fonduri locale de investitii, precum cele administrate de societatea Carpatica Asset Management, care detin actiuni in valoare de peste 1,5 milioane de lei la Fond.

Chiar daca prezinta un potential urias, din perspectiva valorii companiilor aflate in portofoliu si al efectului de "boom" pe care il va avea asupra bursei de la Bucuresti, Fondul Proprietatea ramane un plasament care expune investitorii unor riscuri greu de cuantificat. De la infiintare, Fondul Proprietatea a servit drept teren de ciocnire a intereselor politice. Conducerile au fost numite in functie de apartenenta politica si de partidul aflat la guvernare, iar amanarile intervenite in procesul de listare au fost puse pe seama lipsei de vointa politica. Dupa mai bine de patru ani de la infiintare, Fondul este in continuare controlat de stat, prin intermediul Ministerului Finantelor Publice care detine aproape 60% din capital. n ultimul an, participatia statului s-a redus cu 10%, respectiv de la 70,42% din capital la inceputul anului 2009 pana la 59,3% din capital in prezent. De innoirea actionarilor privati, in prezent in numar de peste 3.200, este responsabila Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP); procesul avanseaza insa foarte lent.

"Nu prea mai exista vanzatori in piata, pentru ca nici ANRP nu a mai distribuit actiuni, astfel ca pretul actiunilor FP a crescut in absenta ofertei. n momentul de fata se vand doar pachete mici, de sub 2 milioane de actiuni, spre deosebire de 2009, cand se tranzactionau pachete de cate 100 de milioane de actiuni", spune Adrian Lupsan de la Intercapital Invest.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/marele-pariu-fondul-proprietatea-5759561
5759561
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.