Club BM: 2011 - un an care putea fi mai bun

Autor: Ana Raduta, Ioana Mihai Postat la 22 decembrie 2011 72 afişări

Au început anul cu planuri mari şi frunţile descreţite, iar acum sunt mai degrabă pesimişti. Business magazin a strâns laolaltă oameni de afaceri pentru a face radiografia anului 2011, un an care nu şi-a atins nici pe departe potenţialul.

GABRIEL PANTELIMON, XEROX: Focusul Guvernului pare a fi pe absorbţie şi investiţii. Pe partea de investiţii străine anul acesta n-a avut niciun succes şi nici anul viitor nu arată prea bine.

ADRIAN CRIVII, DARIAN: Eu sunt convins că absorbţia va fi mai bună, poate nu aşa spectaculoasă cum ne-o dorim, dar peste nivelul de 5% de până în prezent.

BOGDAN POPESCU, METRO: Nu doar absorbţia este un scop, contează şi ce facem cu banii. Pentru că dacă începem să mişcăm partea de infrastructură, se va urni şi businessul. Să vă dau un exemplu. Pe segmentul din Autostrada Soarelui, până în Dobrogea, tot sud-estul ţării de la Călăraşi la Brăila se conectează la ea şi e mult mai simplu de făcut o mulţime de activităţi, de pildă în agricultură. Să ia grânele, să le strângă, să le distribuie; au apărut fabrici la Lehliu. Toate acestea schimbă radical contextul autostrăzii şi vom vedea ce înseamnă asta în următorii ani. Cei mai mulţi se gândesc că iau banii, îi bagă în autostrăzi şi gata. De fapt este doar începutul.

LAURENŢIU ISPIR, ORESA VENTURES: Dacă stăm să ne gândim, bubble-ul din 2006-2008 a avut loc pentru că s-a revărsat de la masa bogaţilor mai mult decât putea ţara să "ducă". Acum ar fi suficient doar să luăm o mică parte din ce a venit atunci; acesta este un aspect pozitiv.

ADRIAN CRIVII, DARIAN: La asta s-a suprapus şocul cu remiterile căpşunarilor.

CĂTĂLIN OLTEANU, FM LOGISTIC: Părerea mea este nu că România trece printr-o criză, ci că a ieşit din acel bubble. Toate ţările din regiune - şi Polonia, şi Ungaria - au trecut prin asta. Au venit cei din afară, au cumpărat ce au vrut şi la un moment dat s-au oprit. Dacă ne uităm la România, vedem că are creştere în mod constant; ţara arată din ce în ce mai bine, chiar dacă ne plângem din ce în ce mai mult.

ADRIAN CRIVII, DARIAN: Şi competiţia e mai mare...

CĂTĂLIN OLTEANU, FM LOGISTIC: Mai multe maşini premium pe stradă...

ADRIAN CRIVII, DARIAN: Dar imaginea aceasta este în afara economiei reale.

DINU MALACOPOL, AKTA: Şi să nu uităm că 16 milioane de oameni sunt în afara marilor oraşe. Şi dacă vă opriţi la primăriile din orice sat, veţi fi surprinşi să vedeţi pe listele afişate cât de multe ajutoare sociale sunt acordate.

BOGDAN POPESCU, METRO: Dar aceasta este o situaţie pe care o acceptă. Pentru că dacă mergi să-i întrebi câţi au făcut ceva pentru a ieşi din <tabel>, cei mai mulţi vor răspunde <De ce să fac, dacă îmi dă statul?>. Şi asta este una din marile probleme ale reformei.

BUSINESS MAGAZIN: Credeţi că există măsuri pragmatice pe care Guvernul ar fi putut să le ia anul acesta şi nu le-a luat?

ADRIAN CRIVII, DARIAN: Cred că sunt două aspecte: o gestionare corectă a banilor, care cred că e valabilă în România dintotdeauna, şi în rest, aplicarea legilor.

DINU MALACOPOL, AKTA: Vă dau două exemple: portalul eRomânia şi cele 84 de milioane de euro care stau la Comisia Europeană - apropo de absorbţia de fonduri europene care în februarie se vor închide pentru internet pe bandă largă în zonele defavorizate din România.

BOGDAN POPESCU, METRO: Cred că nu se poate vorbi de <aspirina> ieşirii din criză. E vorba pur şi simplu ca fundamentul să fie corect gestionat. Şi mai e vorba de un concept care la noi nu există şi în Vest funcţionează de foarte mult timp, respectiv statul ca partener. Aici statul nu e partenerul nimănui, ci are o poziţie privilegiată şi abuzează de ea.

CĂTĂLIN OLTEANU, FM LOGISTIC: Eu personal sunt sincer mirat de cât de multe au făcut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
retrospectiva,
evolutie,
recesiune,
consum
/analize/club-bm-2011-un-an-care-putea-fi-mai-bun-9077817
9077817
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.