Viziunea unuia din cei mai mari mosieri din tara: Cum ar trebui sa arate o ferma ideala

Postat la 01 februarie 2010 284 afişări

In 20 de ani de capitalism, Stefan Poienaru, de formatie agronom, a ajuns al cincilea mare agricultor din tara, conducand un grup de firme cu afaceri cumulate de 26 de milioane de euro in 2008. Ce reteta a aplicat ca sa ajunga aici povesteste chiar el, in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin.

"Rata profitabilitatii este stabilita impreuna si are o valoare de circa 7%. Chiar daca unele unitati nu depasesc profitul planificat, incercam la sfarsitul anului sa le dam 2-3 salarii ca bonus", explica patronul. "Este un lucru cu un efect inimaginabil, deoarece contrasteaza puternic cu sistemul practicat in cele mai multe companii."

Abordarea neuzuala a omului de afaceri Poienaru a ajuns sa fie renumita in randul colegilor de breasla. "Am auzit despre domnul Poienaru ca isi trimite angajatii la studii, ca ofera copiilor angajatilor locuri de munca, dar si ca si-a dezvoltat afacerea in sectorul zootehnic pentru a valorifica productia agricola", declara Daniel Botanoiu, director general in Ministerul Agriculturii.

In privinta modelului de afaceri al lui Poienaru, acesta a mai fost aplicat si de alti agricultori si a dat rezultate bune. Spre exemplu, Combinatul Agroindustrial Curtici din judetul Arad, condus de Dimitrie Musca, s-a dezvoltat la fel ca si Agrofam, pe verticala, valorificand productia agricola prin crearea unui complex zootehnic, a unei fabrici de lapte, a unui abator, a unei sere de legume, dar si a unei retele de magazine. "Dimitrie Musca i-a facut pe angajatii sai actionari, care acum participa la procesele de productie si dezvoltare a companiei", a adaugat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania. Musca detine o suprafata de 5.200 hectare de teren la Curtici si alte 1.800 hectare in comuna Olari. Ramura zootehnica a afacerii cuprinde o ferma cu 800 de capete de bovine si doua ferme de porcine, cu 16.000 si respectiv 5.000 de capete. Cifra de afaceri a combinatului a fost de 12 milioane euro in 2008, iar profitul a fost de 1,2 milioane euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
ferma,
Stefan Poienaru,
afaceri
/analize/agricultura/viziunea-unuia-din-cei-mai-mari-mosieri-din-tara-cum-ar-trebui-sa-arate-o-ferma-ideala-5462666
5462666
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.