Viziunea unuia din cei mai mari mosieri din tara: Cum ar trebui sa arate o ferma ideala

Postat la 01 februarie 2010 284 afişări

In 20 de ani de capitalism, Stefan Poienaru, de formatie agronom, a ajuns al cincilea mare agricultor din tara, conducand un grup de firme cu afaceri cumulate de 26 de milioane de euro in 2008. Ce reteta a aplicat ca sa ajunga aici povesteste chiar el, in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin.

Agrofam a gandit si un sistem de comercializare a produselor proprii, dar si a altor produse, prin deschiderea unui lant de 10 magazine in Fetesti, }andarei, Cernavoda si Medgidia. Primul magazin s-a deschis la inceputul lui decembrie, iar inca noua sunt planificate sa fie deschise in 2010, investitia necesara fiind de circa un milion de euro.

Inginer agronom de meserie, Poienaru era in pragul Revolutiei director de IAS (intreprindere agricola de stat). Cariera in agricultura a urmat unei dezamagiri legate de o scurta experienta in televiziune. "La terminarea facultatii am castigat un concurs pentru un post de reporter la emisiunea <Viata Satului>, dar asteptarile mele nu au fost impartasite", isi aminteste Poienaru, care visa sa ia un interviu ministrului agriculturii de la acea vreme. Urmand sfatul socrilor sai, s-a dus la minister si a cerut o repartitie pentru el si sotie la IAS Gradiste, solicitare care i-a surprins pe functionari atat pentru faptul ca renunta la o cariera in televiziune, cat si pentru ca voia sa lucreze pamantul din Balta Ialomitei, loc renumit pentru terenurile sale mlastinoase. Isi aminteste acum ca a fost intrebat atunci "Tovarase Poienaru, de ce doresti sa mergi in Balta? Vrei sa ajungi imparatul Baltii?". 20 de ani mai tarziu a ajuns cel mai mare agricultor din zona, spune razand omul de afaceri, care exploateaza in prezent peste 19.000 ha de pamant.

In Gradiste a ramas sapte ani, unde a promovat, ajungand inspector-sef, apoi director de IAS la o alta societate din Insula Mare a Brailei. Evenimentele din decembrie 1989 l-au gasit intr-o postura surprinzatoare chiar si pentru el - in prezidiul celui de al XIV-lea Congres al Partidului Comunist, fapt care a avut drept consecinta arestarea sa dupa caderea regimului totalitar.

"Am trait o drama post-decembrista, atat din punct de vedere financiar, cat si social", comenteaza fostul sef de IAS. Cu toti banii economisiti din salariu si-a cumparat un apartament in Bucuresti, in Dorobanti, chiar cu doua luni inainte de izbucnirea Revolutiei. "Toti banii mei de la CEC s-au dus pe apartament, am ramas fara serviciu, sotia nu lucra si ne-am trezit in capitalism." Cu toate ca noua realitate nu avea nimic de a face cu ceea ce fusese inainte, Poienaru a ramas increzator ca o poate lua de la capat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
ferma,
Stefan Poienaru,
afaceri
/analize/agricultura/viziunea-unuia-din-cei-mai-mari-mosieri-din-tara-cum-ar-trebui-sa-arate-o-ferma-ideala-5462666
5462666
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.