Toata lumea impotriva Google

Postat la 14 iunie 2010 44 afişări

In anii ‘90, Gary Reback, un avocat din Silicon Valley, a adus aproape de unul singur pe capul Microsoft toate fulgerele autoritatilor antitrust. Acum, Reback crede ca un nou monopol s-a cocotat in fruntea industriei (si deci ca ar trebui dat jos de acolo): Google.

Investigatia a determinat cativa lideri importanti din Silicon Valley, inclusiv pe directorul executiv al Google, Eric Schmidt, sa renunte la locurile pe care le ocupau in board-urile celorlalte companii.

In ianuarie, Howard Shelanski, economist al FTC, a evidentiat atentia agentiei fata de Google. Intr-un discurs tinut la Universitatea din Colorado, Shelanski a spus ca ingrijorarea cu privire la neutralitatea retelelor ar trebui sa se aplice si unui motor gigant de cautari online, care ar putea discrimina firmele mici.

Christine Varney, procuror general adjunct, se afla la conducerea diviziei antitrust a Ministerului Justitiei; ea a reprezentat Netscape in disputa antitrust cu Microsoft cu privire la modalitatea prin care compania isi promova browserul Internet Explorer. Varney e de parere ca Google ar merita o supraveghere antitrust. "Ce-a fost la Microsoft e deja fila de istorie", a enuntat ea intr-un discurs din 2008, explicand ca Google ar putea fi urmatoarea problema, pentru ca "a dobandit un monopol in publicitatea online".

O sursa din Ministerul Justitiei recunoaste ca divizia antitrust analizeaza in mod constant comportamentul Google, incercand sa vada daca firma se conformeaza propriilor principii referitoare la neutralitate. "Google a castigat multa simpatie prezentandu-se drept neutra in raport cu zone diferite de continut", explica sursa. "Dar intrebarea este daca exista cumva pete de rugina in armura lor de pretentii de neutralitate."

Google ar putea sa le dea autoritatilor si mai multe motive pentru o supraveghere mai atenta. Colectarea de date private din retelele wireless neparolate a urmat unui accident similar in februarie, cu reteaua sociala Buzz, care a expus public contactele utilizatorilor de Gmail fara a-i preveni. Greselile foarte mediatizate de acest fel dau impresia ca Google isi incalca tot mai des deviza "Nu face rau".

Unul dintre fondatorii Google, Sergey Brin, a recunoscut la sfarsitul lui mai greseala, la conferinta anuala a companiei cu dezvoltatorii, in San Francisco. "Am festelit-o si nu caut scuze pentru asta", a declarat Brin. "Increderea e foarte importanta pentru noi si facem tot ce putem ca sa o pastram."

Avocatul Reback este unul dintre cei ce nu cred ca Google face ceea ce trebuie. El e nerabdator sa vorbeasca despre demersurile in justitie pe tema problemelor antitrust, inclusiv despre numirea unui expert independent care sa monitorizeze algoritmul Google ca sa observe daca acesta nu infunda in mod nedrept site-uri concurente, ca Foundem.

Pare destul de putin probabil sa se intample asa ceva. Dar Reback sustine ca s-a pornit deja o discutie serioasa despre puterea Google. "Guvernul a ajuns in sfarsit sa-si dea seama ca trebuie sa-si puna intrebari cu privire la Google", explica el.

"Compania a inceput spunand ca va trata in mod neutru tot ce este pe internet. Aceasta este teoria gratie careia si-au capatat dominatia. Dar acum au schimbat regulile."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Google,
internet,
Silicon Valley
/special/toata-lumea-impotriva-google-6369153
6369153
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.