Toata lumea impotriva Google

Postat la 14 iunie 2010 44 afişări

In anii ‘90, Gary Reback, un avocat din Silicon Valley, a adus aproape de unul singur pe capul Microsoft toate fulgerele autoritatilor antitrust. Acum, Reback crede ca un nou monopol s-a cocotat in fruntea industriei (si deci ca ar trebui dat jos de acolo): Google.

Cu toate acestea, Google ar putea vedea in aceasta vara cat de incomod poate deveni Washingtonul pentru firmele de talia sa. Judecatorul federal Denny Chin este asteptat sa se pronunte in urmatoarele luni in privinta unei intelegeri facute de Google cu autori si editori de carti si sa stabileasca daca nu cumva aceasta ofera Google un control prea mare asupra milioanelor de carti din biblioteci pe care le-a scanat pentru Google Books. Ministerul Justitiei s-a opus deja de doua ori acestei intelegeri.

In acelasi timp, propriii pasi gresiti ai companiei i-au adus pe cap noi investigatii. Luna trecuta a recunoscut ca masinile echipate cu camere video ce fotografiaza strazile din intreaga lume pentru programul Street View al serviciului Google Maps au adunat din greseala fragmente de comunicatii de la cei care foloseau retele wireless neparolate. Promotorii dreptului la intimitate au sarit in sus, in vreme ce FTC si autoritatile de reglementare din Europa au anuntat ca studiaza problema.

Luate impreuna, aceste anchete sunt un test pentru capacitatea guvernului federal de a da piept cu o companie altminteri admirata si apreciata si de a aborda o serie de chestiuni profund dificile. Pot exista monopoluri in domeniul online, cand competitia este la un clic distanta? Ce putem denumi comportament anticompetitiv intr-o economie strans interconectata, unde insasi dimensiunea companiilor mari le permite sa opereze mai eficient si prin asta sa creasca si mai mari? Sunt cumva consumatorii afectati de faptul ca mai multe servicii sunt puse laolalta, dar totul este gratuit?

Executivii Google admit motivele pentru care au atras atentia autoritatilor. "Ne facem tot mai mari si am dat peste cap anumite sectoare din industrie", explica Alan Davidson, seful de politici publice pentru SUA la Google. "{tim ca avem o tinta imensa desenata pe spate", glumeste el.

La Washington nu exista o parere unitara cu privire la cele mai adecvate prevederi ale legislatiei privind competitia si ce ar trebui sa aduca viitorul pentru Google. Or, ambele chestiuni au mize financiare importante in spate. Sunt companii ca AT&T si Microsoft, care fac un lobby foarte intens impotriva Google in zona politicilor publice.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Google,
internet,
Silicon Valley
/special/toata-lumea-impotriva-google-6369153
6369153
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.