Niste impozite fantoma

Postat la 06 aprilie 2010 48 afişări

Cum facturile pentru salvarea sectorului financiar incep sa se indrepte spre scadenta, guvernele occidentale se zbat sa ambaleze in cuvinte cat mai frumoase cresterile de impozite sau introducerea unora noi.

Date de la Centrul pentru Politici Fiscale, detinut de Institutul Urban si Institutul Brookings, arata ca veniturile totale ale statelor si ale municipalitatilor ca procent din veniturile personale au crescut constant de la inceputul ultimului deceniu.

In schimb, constata expertii, cele mai multe guverne occidentale nu se ating de impozitele impuse companiilor. Incasarile din aceste impozite scad natural in timpul perioadelor economice nefaste, pentru ca firmele castiga mai putin. Impozitele aplicate companiilor sunt vazute ca un joc cu suma nula, pentru ca majorarea lor ar impinge afacerile sa se indrepte spre state cu fiscalitate mai redusa.

In ultimii ani, povara totala a impozitelor a fost variabila. Intre tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, cu sediul la Paris, nivelurile taxelor au fost la cele mai mari niveluri in 2000, apoi au scazut ca raspuns la recesiunea de dupa prabusirea sectorului dot-com, inainte de a creste din nou.

"Guvernele au avut tendinta de a folosi beneficiile obtinute din cresterea economica a ultimului deceniu pentru a reduce taxele si nu pentru a imbunatati finantele publice", spune Matthews de la OECD. "Au crezut ca o asemenea crestere va fi sustenabila. Acum e evident ca nu a fost."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/niste-impozite-fantoma-5795732
5795732
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.