Niste impozite fantoma

Postat la 06 aprilie 2010 48 afişări

Cum facturile pentru salvarea sectorului financiar incep sa se indrepte spre scadenta, guvernele occidentale se zbat sa ambaleze in cuvinte cat mai frumoase cresterile de impozite sau introducerea unora noi.

"Vom avea de-a face cu un cos mixt de alte taxe indirecte si impozite fantoma mai mici, care combina generarea de venituri cu telurile unora, cum este imbunatatirea mediului", spune Niall Campbell, sef al departamentului global de impozite indirecte de la KPMG, intr-un interviu telefonic acordat din Dublin.

Marea Britanie a crescut impozitul pe care il percepe la biletele de avion si il va majora din nou de la 1 noiembrie. Desi promovata ca o taxa ecologica, veniturile incasate astfel merg direct la Trezorerie, spun criticii.

Institutul pentru Studii Fiscale, un grup de cercetare britanic, estimeaza ca veniturile din taxele pe biletele de avion aproape se vor dubla, ajungand la 3,3 miliarde de lire sterline (5 miliarde de dolari) pana in 2014.

Franta a anuntat planuri pentru o taxa pe emisiile de carbon, menita sa incurajeze protectia mediului. Ea va fi aplicata pe combustibili proportional cu rata lor de emisii de noxe si se presupune ca va fi neutra din punctul de vedere al veniturilor (adica nici nu va creste, nici nu va scadea volumul total al taxelor platite la buget) si va admite cateva exceptari de la plata in anumite cazuri. Criticii, inclusiv Partidul Socialist de opozitie, sustin ca ea va cadea disproportionat pe umerii celor saraci.

Alte impozite sunt si mai fin reglate. Anul trecut, Irlanda de Nord a anuntat ca va creste de zece ori costurile obtinerii unei autorizatii pentru detinerea unui caine, chipurile pentru a aborda mai bine problema cainilor vagabonzi si riscul atacurilor din partea acestor animale.

Londra a facut public in ianuarie un proiect de lege care va infiinta un departament pentru sanatatea animalelor, costurile fiind suportate partial de proprietari, in special de fermieri. Proprietarii de cai au denumit-o taxa pe cal, fiindca ea include si caii, indiferent de scopul pentru care sunt crescuti (calarie de placere, tractiune sau curse). Ei sunt iritati ca o industrie de agrement ar trebui sa plateasca pentru o masura care va ajuta in cele din urma tot fermierii, care primesc deja subventii de la Uniunea Europeana.

Di Grissell, fosta jocheu si proprietara a Grissell Racing, un complex pentru antrenarea cailor de curse din East Sussex, Anglia, se asteapta ca venitul ei si al afacerii ei sa fie astfel diminuat. "Guvernul e foarte priceput la cresterea taxelor pe sub mana", zice ea. "Cei buni - adica cei ce muncesc si incearca sa construiasca o afacere - sunt taxati la maximum."

O tendinta similara are loc si in Statele Unite. In 2008, municipalitatea din Winter Haven din Florida a inceput sa perceapa "taxe de raspuns la accident", pentru a muta costurile implicate de interventia in caz de accidente pe umerii soferilor vinovati.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/niste-impozite-fantoma-5795732
5795732
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.