Niste impozite fantoma

Postat la 06 aprilie 2010 48 afişări

Cum facturile pentru salvarea sectorului financiar incep sa se indrepte spre scadenta, guvernele occidentale se zbat sa ambaleze in cuvinte cat mai frumoase cresterile de impozite sau introducerea unora noi.

Dar nu se pune inca problema scoaterii de pe tapet a impozitelor pe venit. In Statele Unite, presedintele Barack Obama a promis sa reintroduca impozitele mari de pe vremea lui Clinton pentru cei care castiga mai mult de 250.000 de dolari pe an. Iar guvernul britanic a revenit la impozitul de 50% pentru veniturile mari, dupa ani de diminuare a acestei cote. Dar aceste cresteri se concentreaza pe cei bogati.

Data fiind iritarea publicului cu privire la costul salvarii sistemului financiar, ideea din spatele unor astfel de decizii este privita ca o intentie de a aplica masuri coercitive asupra celor bogati, mai spune Matthews.

Dar tari ca Danemarca, Olanda, Franta si Belgia au deja cotele acestor impozite pe la 50% si chiar mai mult. Pentru cele mai multe tari, nu exista in acest domeniu loc de mers mai departe.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost ales in 2007, spre exemplu, dupa ce a promis sa lase cat mai mult din venituri in buzunarele cetatenilor. In zone precum veniturile, impozitele pe bogatie si cele corporatiste, el si-a respectat promisiunile, limitand cresterea taxelor. Dar cum facturile de la criza financiara abia acum vin la scadenta, iar deficitul este in crestere, este obligat sa devina mai creativ.

Grupul de lobby pentru contribuabili Contribuable Associés sustine ca, de cand Sarkozy a fost ales, au fost introduse cel putin 20 de taxe noi, inclusiv una pentru crustacee si moluste, pentru a ajuta la combaterea poluarii facute de navele de pescuit cu care sunt capturate vietatile. Coplata pentru unele medicamente a crescut, la fel ca si tarifele pentru licentele televiziunilor.

Un oficial de la cabinetul lui Eric Woerth, ministrul bugetului din Franta, a contestat cifra, spunand ca numarul taxelor ar fi mult mai mic. Oficialul, care a solicitat protectia anonimatului, a spus ca povara fiscala totala pentru gospodarii si companii a scazut in mandatul lui Sarkozy. Alte tari au oscilat intre cresterea TVA sau extinderea aplicabilitatii ei.

Nivelul mediu al TVA in Uniunea Europeana a crescut la 19,8% in 2009, fata de 19,5% in 2008. Si ar fi fost si mai mare daca n-ar fi fost o reducere temporara a TVA in Marea Britanie, reducere care a expirat in ianuarie anul acesta. Un studiu din octombrie al companiei de consultanta KPMG estima ca media TVA din UE va ajunge la 20% anul acesta sau cel tarziu in 2011.

Dincolo de taxele pe mancarurile nesanatoase, Danemarca a eliminat recent si scutirile de impozite pentru agentiile de turism, managementul proprietatilor si tranzactiile cu proprietati imobiliare. Finlanda, pe langa ca a crescut taxele pe dulciuri si pe sucurile carbogazoase, a crescut si nivelul TVA.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/niste-impozite-fantoma-5795732
5795732
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.