De ce nu va exista o Margaret Thatcher in Bulgaria

Postat la 08 martie 2010 41 afişări

Premierul bulgar Boiko Borisov, un tip cu gatul scurt, fost instructor de karate, bodyguard si chiar pompier la un moment dat, ar putea parea cu greu un feminist. Dar politicianul dur a promovat in ultimele luni o serie intreaga de femei, ilustrand ceea ce unii numesc o revolutie in politica preponderent macho a acestei tari balcanice.

"In vreme ce barbatii au suferit pentru pierderea locurilor de munca garantate de catre stat, ele au imbratisat noua libertate ca pe o oportunitate de a se reinventa, de a-si incepe propriile afaceri si multe au devenit sustinatoarele financiare ale familiilor lor", spune Bachvarova, mama a doi copii, care a renuntat la functia detinuta la radioul public si si-a infiintat propria firma de cercetare a pietei inainte de a intra in politica. Evgheni Dainov, analist politic, spune ca in aceasta tara balcanica patriarhala, barbatii au fost in mod traditional cocolositi si asta i-a facut lenesi si ineficienti. "Barbatii bulgari au fost rasfatati de mamele lor, pentru ca baietii sunt vedetele familiilor si cand cresc n-au suficient aplomb ca sa stea pe propriile picioare", apreciaza el. "In schimb, in timpul comunismului, femeile trebuiau sa munceasca toata ziua la serviciu si apoi sa vina acasa si sa faca curat si sa aiba grija de barbatii cei lenesi. Asta le-a facut de doua ori mai puternice."

Unii critici sustin ca anturajul feminin al lui Borisov este doar un pic mai mult decat un ornament, intr-o societate care inca devalorizeaza femeile. Ani Vladimirova, 42 de ani, expert in psihologia familiei, spune ca recenta avansare a femeilor reflecta de fapt atitudini sexiste, de vreme ce multe dintre doamnele promovate au fost invatate sa fie birocrati obedienti in timpul erei comuniste si acum au primit pozitii inalte deoarece nu ameninta functia nimanui si sunt loiale.

"O Hillary Clinton sau o Margaret Thatcher n-ar fi fost posibile in Bulgaria, pentru ca de la femei se asteapta sa fie slabe si supuse barbatilor", spune ea. Borisov stie ca aceste femei "nu vor misca in front pentru ca ii datoreaza lui pozitiile pe care le-au obtinut". "El a numit toate acele femei tocmai pentru ca publicul asteapta mai putin de la ele", adauga Vladimirova. Totusi, schimbarea are un efect subtil asupra discursului politic bulgaresc, sustine Marta Vachkova, gazda unui show de televiziune intitulat "Femeile". "Cand o femeie sta intre doi barbati, ea e un mediator si un neutralizator al adrenalinei acestora si rezultatul e ca deciziile luate sunt mai echilibrate", sustine Vachkova intr-un interviu.

Unele doamne din politica spun ca a fi privite ca prea influentabile se poate dovedi de asemenea o slabiciune in Bulgaria. Iordanka Fandakova, prima femeie aleasa primar al Sofiei, mama, bunica si fosta directoare de scoala, marturiseste ca s-a confruntat cu discriminarea in timpul campaniei pentru primarie, cand opozantii o persiflau ca ar fi un lacheu al lui Borisov. In ajunul alegerilor, cel mai mare institut de sondare a opiniei publice a publicat un sondaj cu calitatile pe care locuitorii Sofiei le cereau de la viitorul primar. "Sa fie barbat" era in capul listei. Fandakova a castigat la limita in noiembrie - o victorie atribuita de multi analisti sprijinului pe care i l-a oferit Borisov. "Media au incercat sa-mi creeze imaginea de om slab. Dar eu personal nu acord prea mult timp diferentierii intre femei si barbati. Rezultatele sunt rezultate."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
special,
New York Times,
Bulgaria
/special/de-ce-nu-va-exista-o-margaret-thatcher-in-bulgaria-5722377
5722377
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.