De ce nu va exista o Margaret Thatcher in Bulgaria

Postat la 08 martie 2010 41 afişări

Premierul bulgar Boiko Borisov, un tip cu gatul scurt, fost instructor de karate, bodyguard si chiar pompier la un moment dat, ar putea parea cu greu un feminist. Dar politicianul dur a promovat in ultimele luni o serie intreaga de femei, ilustrand ceea ce unii numesc o revolutie in politica preponderent macho a acestei tari balcanice.

In mediile intelectuale, multi prefera sa puna accent mai curand pe egalitatea care vine odata cu promovarea femeilor decat pe presupunerea referitoare la incoruptibilitatea pe care o aduc ele. Unii recunosc ca reprezentantele sexului frumos sunt educate sa fie mai cinstite decat barbatii, in timp ce altii sustin ca ele sunt la fel de coruptibile, doar ca nu au avut atatea sanse, aflandu-se de obicei in afara retelelor sociale si politice unde misuna coruptia. Barometrul Global asupra Perceptiei Coruptiei al Transparency International a aratat ca in ultimii ani femeile au fost mai putin predispuse sa ia mita decat barbatii. Un studiu din 1999 al Bancii Mondiale a sustinut ca femeile sunt mai de incredere si mai devotate publicului decat barbatii si a demonstrat ca o prezenta mai mare a lor in parlamente, intr-un esantion de 150 de tari din Europa, Asia si Africa, a dus la diminuarea coruptiei.

Eiman Abulgasim Noor, un ecologist sudanez si fost vicepresedinte al Uniunii PanAfricane a Femeilor, crede ca intrarea femeilor in politica in state africane tocmai iesite din conflicte, de la Ruanda la Sierra Leone, a ajutat la combaterea coruptiei, partial pentru ca "femeile sunt cele care au grija de copii si de cei in varsta si sunt mai putin dispuse la actiuni prin care sa riste siguranta familiilor lor". Robin Hodess, director de cercetare la Transparency International, a ripostat ca in vreme ce femei ca presedintele Ellen Johnson Sirleaf din Liberia si fostul presedinte Michelle Bachelet din Chile au jucat roluri importante in combaterea coruptiei, topurile globale ale liderilor corupti includ si nume ca Benazir Bhutto din Pakistan, fosta prim-ministru, de doua ori inlaturata din functie din cauza suspiciunilor de frauda si ulterior asasinata in 2007. "E important sa aducem femeile in politica, nu ca un ciocan impotriva coruptiei, ci ca sa luptam impotriva inegalitatii sexelor", afirma Hodess.

In cazul Bulgariei, sociologii spun ca recenta ascensiune a femeilor in politica, initiata de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha - mentorul lui Borisov, fostul rege si premier al Bulgariei - are de fapt radacini in perioada comunista, cand ideologia socialista le facea pe femei egalele barbatilor.

Tatiana Kmetova, director executiv al Centrului pentru Studii si Politici de Gen, spune ca sub regimul comunist femeile erau puse sa munceasca la fel ca barbatii, primind adesea aceleasi salarii. "N-am avut niciodata o miscare feminista in aceasta tara", adauga ea, amintind ca la sfarsitul anilor '70 Bulgaria avea cel mai mare procentaj de femei in campul muncii din intreaga lume. "In timpul comunismului, femeile erau prezente in Bulgaria in toate zonele vietii publice, de la directori de fabrica la medici."

Rumiana Bachvarova, sefa de cabinet a lui Borisov si sociolog, spune ca femeile au capatat o influenta aparte in viata publica bulgara in parte pentru ca - la fel ca peste tot in fostul bloc sovietic - au dovedit adaptabilitate in timpul tranzitiei dificile de dupa caderea comunismului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
special,
New York Times,
Bulgaria
/special/de-ce-nu-va-exista-o-margaret-thatcher-in-bulgaria-5722377
5722377
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.