De ce nu va exista o Margaret Thatcher in Bulgaria

Postat la 08 martie 2010 40 afişări

Premierul bulgar Boiko Borisov, un tip cu gatul scurt, fost instructor de karate, bodyguard si chiar pompier la un moment dat, ar putea parea cu greu un feminist. Dar politicianul dur a promovat in ultimele luni o serie intreaga de femei, ilustrand ceea ce unii numesc o revolutie in politica preponderent macho a acestei tari balcanice.

"Femeile sunt mai perseverente decat barbatii, nu zabovesc mult la pranzuri si nici nu merg in baruri", insista Boiko Borisov, actualul premier si fostul primar al Sofiei, care spune ca le are drept modele pe mama sa si pe cancelarul german Angela Merkel.

"Femeile au caractere mai puternice decat barbatii, pentru ca atunci cand spun nu inseamna nu, si sunt mai putin coruptibile", spunea el vara trecuta, cand a inaugurat organizatia de femei a partidului sau de centru-dreapta.

Desi unii critici vad promovarea femeilor de catre Borisov ca o tentativa mai degraba cinica de a crea pentru aceasta tara saraca si renumita pentru coruptie o imagine mai buna in exterior, sunt putini cei care nu recunosc ca promovarea femeilor in viata publica a Bulgariei cunoaste noi culmi, chiar daca barbatii inca domina clasa politica.

Femei aflate in pozitii inalte sunt ministrul justitiei, primarul Sofiei, presedintele Parlamentului, candidatul Bulgariei pentru postul de comisar european si seful cancelariei primului-ministru.

Irina Boskova, 57 de ani, diplomatul bulgar care si-a invins recent contracandidatul egiptean la sefia UNESCO, este mama si expert in controlul armamentului. La alegerile din 2009 pentru Parlamentul European, 60% dintre candidatii promovati de partidul lui Borisov erau femei. Si dupa alegerile generale din iulie, 34 din cele 116 locuri ale parlamentului erau ocupate de femei, ceea ce nu e un procentaj neobisnuit pentru unele tari, dar cu siguranta e fara precedent pentru Bulgaria.

Cat de rezistente sunt pozitiile ocupate de femei in varful ierarhiei publice e inca neclar. Dar cel putin oficialii bulgari, constienti ca tara lor a fost prima care in octombrie 2008 a castigat dubiosul renume de a fi pierdut fondurile europene din cauza suspiciunilor de frauda in favoarea crimei organizate, spera cu siguranta ca o schimbare de imagine se va produce in exterior.

Borisov, poreclit in unele medii Batman pentru invincibilitatea sa proclamata, sustine ca femeile sunt arma sa secreta in lupta impotriva coruptiei. Kamen Sildinski, procurorul general adjunct, observa ca in Bulgaria nu exista femei acuzate in justitie de coruptie, iar candidatele la Parchetul General sunt constant mai bune la testul poligraf decat barbatii. "E greu de recunoscut, dar femeile sunt mai putin coruptibile si sunt mai curate, pentru ca sunt mai precaute in a-si asuma riscuri", spune el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
special,
New York Times,
Bulgaria
/special/de-ce-nu-va-exista-o-margaret-thatcher-in-bulgaria-5722377
5722377
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.