Cum se fac bani multi de pe urma oamenilor saraci

Postat la 03 mai 2010 232 afişări

In ultimii ani, ideea de a oferi mici imprumuturi oamenilor saraci a devenit o marota a lumii dezvoltate, laudata ca formula indelung visata de a-i propulsa si pe cei mai defavorizati catre un standard de viata mai bun. Doar ca dobanzile practicate o aseamana tot mai mult cu camataria, dezgolind-o de aspectul caritabil.

"Dobanda e importanta, dar ca sa fiu sincera, la un moment dat ajungi atat de prinsa cu treburile, incat n-ai vreme sa mergi sa completezi formulare de credit in alta parte", spune ea. Dupa cateva imprumuturi, acum da un simplu telefon si a doua zi merge sa isi ia cecul de la Compartamos. Cateodata, nivelul dobanzilor mai e miscat si de interventia politicului. In Nicaragua, presedintele Daniel Ortega a criticat dobanzile care gravitau pe la 35% in 2008, anuntand ca va sprijini o companie de microfinantare ce va percepe intre 8 si 10% dobanda pentru credite, folosind bani din Venezuela.

Au existat cateva episoade de incendiere a unor sucursale ale companiilor de microfinantare inainte de izbucnirea unei adevarate campanii nationale "Noi nu mai platim", despre care s-a considerat de catre multi ca ar fi fost organizata de guvernul sandinist. Dupa ce justitia a blocat demersul companiilor de a-i forta pe debitori sa plateasca, facand si institutiile financiare internationale sa ezite in a mai lucra cu Nicaragua, campania s-a stins ca prin minune.

Ca si Mexicul, Nigeria atrage atentia prin dobanzile mari practicate. O companie, Lift Above Poverty Organization (LAPO), a ridicat semne de intrebare inca pe cand era sprijinita de investitori cu renume ca Deutsche Bank si Calvert Foundation, care promoveaza dezvoltarea comunitara.

LAPO, considerata cea mai importanta institutie de microcreditare din Nigeria, se angajeaza intr-o practica mai aparte a industriei, numita adesea "economisire fortata", conform careia creditorul retine o parte din imprumut. Promotorii acestei practici sustin ca astfel il invata pe cel sarac sa economiseasca. Criticii o numesc exploatare, de vreme ce debitorii nu primesc intreaga suma, dar platesc dobanda si pentru ce ramane la creditori.

LAPO a strans aceste asa-numite "economii" de la debitorii sai fara sa aiba o justificare legala, sustine un raport al Planet Rating. "Toata lumea stia ca nu aveau niciun drept sa opereze astfel de actiuni", sustine Javoy. La presiunile venite din exterior, LAPO a anuntat in 2009 ca scade dobanda lunara, noteaza Planet Rating, dar, in acelasi timp si fara publicitate, economiile obligatorii au fost dublate, ajungand la 20% din valoarea creditului acordat. Astfel, dobanda anuala efectiva pentru unii clienti a sarit chiar pana la 126% de la 114%, arata raportul. Dobanda medie pentru clientii LAPO era de 74%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cum-se-fac-bani-multi-de-pe-urma-oamenilor-saraci-6077846
6077846
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.