Giganţi chinezi încearcă să reproducă succesul investiţiei Microsoft în liderul american OpenAI, preluând participaţii în start-up-uri de top.

Autor: Ştefan Stan Postat la 12 mai 2024 28 afişări

Giganţi chinezi încearcă să reproducă succesul investiţiei Microsoft în liderul american OpenAI, preluând participaţii în start-up-uri de top.

Alibaba şi-a valorificat vasta infrastructură de cloud computing pentru a deveni un investitor de frunte în start-up-urile chineze de inteligenţă artificială generativă, oferindu-le credite pentru a utiliza resursele de reţea limitate necesare pentru a antrena modelele, mai degrabă decât o finanţare convenţională de tip cash-for-equity, scrie FT. 

Gigantul chinez al comerţului electronic încearcă să reproducă succesul investiţiei Microsoft în liderul american OpenAI, preluând participaţii în start-up-uri cu potenţial, precum Moonshot, Zhipu, MiniMax şi 01.ai. Toate acestea au dezvoltat versiuni locale ale aplicaţiilor americane, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI şi chatbotul avatar al Character.ai.

De exemplu, Alibaba a condus o rundă de strângere de fonduri de 1 miliard de dolari pentru Moonshot AI, care a evaluat start-up-ul la 2,5 miliarde de dolari în februarie. Aceasta a investit 800 de milioane de dolari în dezvoltatorul robotului de chat Kimi AI, care se află în plină expansiune, cu puţin sub jumătate sub formă de credite de cloud computing, potrivit a două persoane familiarizate cu această tranzacţie. Alibaba a refuzat să comenteze.

În ultimul an, directorul executiv al Alibaba, Eddie Yongming Wu, a supervizat personal investiţiile în cele mai importante patru start-up-uri de IA, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune, în timp ce compania încearcă să se reinventeze ca inovator în domeniul IA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infrastructura,
chinezi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.