Club BM: Ce motive avem sa fim optimisti?

Postat la 31 ianuarie 2011 84 afişări

Semnalele pozitive ferme intarzie sa apara, dar suntem mai aproape de sfarsitul crizei decat de inceputul ei, sustin invitatii celui mai recent Club BUSINESS Magazin. In lista de vesti bune se numara cresterea exporturilor, reducerea somajului, o productivitate mai mare si o predispozitie mai accentuata pentru munca. Este suficient pentru a urni motoarele economiei?

ANCA BIDIAN: Iar cu romanii plecati in strainatate este o discutie care pe mine m-a chinuit multa vreme, pentru ca si eu am plecat si m-am intors. Romanul plecat in strainatate isi ia si al doilea, si al treilea job. Acesta este sindromul imigrantului.

ADRIAN CRIVII: Al omului care n-a propasit aici si vrea sa reuseasca acolo.

ANCA BIDIAN: Daca aveti ocazia sa aveti angajati din Republica Moldova sau din cine stie ce sat de la granita Romaniei, veti remarca faptul ca munceste mult mai constiincios. Nu mai bine, ci mai responsabil decat cel din Bucuresti. Este acelasi sindrom ca al imigrantului, fata de cei care au varii sprijine. Afara n-ai nimic, acolo te obliga societatea sa muncesti. Si ar fi suficient ca atunci cand vin in vacante, cei plecati sa povesteasca cum e acolo. Dar realitatea este prezentata fals. Eu am crezut ca una dintre consecintele pozitive ale crizei va fi maturizarea pietei fortei de munca si marturisesc ca nu o vad.

ADRIAN CRIVII: Generatia care absolva acum nu neaparat ca este nepregatita, dar este foarte demotivata.

MARIUS GHENEA: Cred ca exista tipologii si nu putem generaliza.

BOGDAN BELCIU: Eu pot sa va spun ca am lucrat atat in SUA, cat si aici, iar in Romania, ca si colegii mei, muncesc mai mult decat in strainatate. Ca numar de ore, ca efort.

OLIVIU STOICA: Eu am avut o experienta interesanta cand am pus bazele unui start-up in Romania in urma cu cativa ani. Am fost foarte impresionat atunci si acum in firma de asigurari de generatia cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani. Sunt foarte dinamici, iuti la minte, vad legaturi. Aici exista insa o lipsa de raspundere pentru ceea ce face fiecare. Intotdeauna este altcineva de vina.

ADRIAN CRIVII: Incepand de la nivel de CEO.

OLIVIU STOICA: E de vina economia si orice altceva.

ADRIAN CRIVII: Noi trebuie sa scoatem tara din criza, nu altcineva. Pretutindeni e competitie.

OLIVIU STOICA: Eu sunt foarte optimist in ceea ce priveste calitatea oamenilor. Si vad ca firmele vin, ii instruiesc cativa ani pe oamenii de aici si apoi ii trimit in filialele din alte tari.

ANCA BIDIAN: Sunt de acord. Oamenii din firma mea sunt extraordinari. Dar ceea ce spun este ca pentru a angaja doi oameni trebuie sa vad o suta din 58.000 de absolventi care se plang ca nu au oferte. Ceea ce vreau sa mai adaug este ca nu am vazut pe nimeni care daca aici nu arata rezultate, sa poata s-o faca oriunde - si in Alaska si in orice loc. Emigrarea ca solutie de evitare a ratarii nu mi se pare plauzibila.

BOGDAN POPESCU: Doar ca e o viata mai comoda pentru ca este un sistem mai solid.

OLIVIU STOICA: Putinii oameni pe care i-am cunoscut ca se intorc spun ca aici pot schimba mai mult decat intr-o firma

dintr-o tara dezvoltata.

BUSINESS MAGAZIN: Din pacate nu s-a dezvoltat o cultura antreprenoriala pentru modelele de succes.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/club-bm-ce-motive-avem-sa-fim-optimisti-7934281
7934281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.