Club BM: Ce motive avem sa fim optimisti?

Postat la 31 ianuarie 2011 84 afişări

Semnalele pozitive ferme intarzie sa apara, dar suntem mai aproape de sfarsitul crizei decat de inceputul ei, sustin invitatii celui mai recent Club BUSINESS Magazin. In lista de vesti bune se numara cresterea exporturilor, reducerea somajului, o productivitate mai mare si o predispozitie mai accentuata pentru munca. Este suficient pentru a urni motoarele economiei?

BOGDAN POPESCU: Este un lucru bun ca pleaca atat de multi oameni in afara.

ADRIAN CRIVII: Nu sunt de acord cu asta. De la Iliescu incoace aud asta si e gresit.

BOGDAN POPESCU: Sa spun altfel, atunci. Nu cred ca pleaca cei mai buni, nu pleaca fruntea, ci cei care nu au nicio sansa aici. Sunt sate intregi din zona Moldovei, de exemplu, unde oamenii au plecat.

MARIUS GHENEA: Sunt doua lucruri total diferite.

BOGDAN POPESCU: Sa vorbim de doua milioane de oameni care au vazut prima oara o tara straina cand au plecat sa munceasca acolo. Si care au vazut un alt sistem. Au invatat o limba straina si s-au deschis catre lume. Oamenii acestia vor aduce ceva in Romania. Mai devreme sau mai tarziu.

ADRIAN CRIVII: Vor aduce? A venit criza si nu se intorc.

BOGDAN POPESCU: E vorba despre altceva. Trec peste partea de bani - cele peste cinci miliarde de euro care intrau anual in tara. Acestia sunt primii care au plecat. E drept, ca pleaca si "creiere", dar e vorba despre un procent mic, 0,1% specialisti eminenti. La urma urmei e globalizare. O alta observatie o am cu privire la tinerii calificati. Gasesc o mica contradictie: pe de o parte spunem ca invatamantul romanesc in ultimii 20 de ani este catastrofal si pe de alta parte spunem ca tinerii nostri sunt cel mai bine pregatiti. Tinerii acestia au 20-22 de ani, deci sunt exact produsul sistemului pe care il condamnam.

MARIUS GHENEA: Cred ca ceea ce vrem sa spunem noi este ca suntem mai destepti decat altii indiferent ce se intampla.

OLIVIU STOICA: Ca fiind unul dintre emigranti care m-am intors dupa 20 de ani, gasesc un lucru surprinzator. Nu ca oamenii pleaca - pentru ca exista un aspect legat de curiozitate, de oportunitati care sunt in alta parte - ci faptul ca din generatia mea, de exemplu, aproape nu mai exista nimeni in tara. Sunt plecati peste tot. Foarte putini se intorc in Romania cu experienta pe care au castigat-o, cu un capital pe care l-au castigat ca sa inceapa o afacere aici.

MARIUS GHENEA: Trebuie sa recunoasteti ca Romania se vede mai rau din exterior decat in tara. Ceea ce e un factor inhibitor. Eu vorbesc cu colegi de-ai mei din SUA, de exemplu, care imi spun "Cum sa ma intorc acolo, cand vad ce haos, nebunie si dezastru este?".

OLIVIU STOICA: Cand ma uit la televizor, imaginea este, intr-adevar, extrem de proasta. Dar cand mergi si vorbesti cu oamenii din firma, imaginea este complet diferita, mai buna.

ADRIAN CRIVII: Pleaca doua categorii - cei care nu au nicio sansa si fac prostii si cei care sunt intreprinzatori si vor sa munceasca. Nu mai pot sta aici si sa nu faca nimic, cauta o sansa.

MARIUS GHENEA: Eu zic ca pe partea de antreprenoriat sansele sunt mai bune aici.

BOGDAN POPESCU: De ce sa nu poata sa munceasca aici? Munca este infinita oriunde.

EUGEN CHESARU: Nu se duce nimeni in Germania sa-si deschida firma, se duc ca angajati.

MARIUS GHENEA: Unii ajung antreprenori si peste hotare, in Spania sau alte tari, dar mai curand pe o nisa specifica, fac magazin sau restaurant tot pentru romani.

ADRIAN CRIVII: Se duc insa multi sa lucreze cu carca pentru viata lor, pentru ca aici nu se poate.

ANCA BIDIAN: Dar de ce nu poate? Eu am o problema cu asta.

ADRIAN CRIVII: Pentru ca nu este o competitie corecta si aici este o tara sociala in care se iau ajutoare pe nedrept. Sunt oameni sanatosi care in loc sa munceasca primesc ajutoare.

ANCA BIDIAN: Inca nu s-a interzis dreptul la munca. Sunt 58.000 de absolventi, dintre care trei sferturi nici nu au de gand sa munceasca.

MARIUS GHENEA: Ca sa nu mai vorbim de doua-trei slujbe.

ANCA BIDIAN: Asadar, despre ce vorbim? Au sume de la parinti cu care traiesc foarte bine.

ADRIAN CRIVII: Dar de ce sunt asa de demotivati?

MARIUS GHENEA: E vorba de modele si un anumit tip de bulversare sociala mai ales la nivelul generatiei tinere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/club-bm-ce-motive-avem-sa-fim-optimisti-7934281
7934281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.