Club BM: Ce motive avem sa fim optimisti?

Postat la 31 ianuarie 2011 84 afişări

Semnalele pozitive ferme intarzie sa apara, dar suntem mai aproape de sfarsitul crizei decat de inceputul ei, sustin invitatii celui mai recent Club BUSINESS Magazin. In lista de vesti bune se numara cresterea exporturilor, reducerea somajului, o productivitate mai mare si o predispozitie mai accentuata pentru munca. Este suficient pentru a urni motoarele economiei?

EUGEN SCHWAB-CHESARU: Daca facem o analiza cu privire la deficitul bugetar al Romaniei din perioada de boom, dand la o parte veniturile exceptionale de la buget, o sa ramanem uimiti. Este un minus mai mare decat este acum. Lucru care nu s-a vazut pentru ca erau niste bani camuflati, folositi pentru un consum inflamat. Acum, pur si simplu, are loc o corectie, o anulare a unui surplus artificial. Noi avem o estimare de crestere intre 5% si 8% pentru piata de servicii software si IT de business, nu vorbesc de consum, pentru 2011, raportat la 2010.

BOGDAN BELCIU: Nu cred ca problema a fost consumul in sine, ci cred ca a luat-o un pic inaintea economiei reale. Au venit foarte multe investitii straine, care au creat o stare de optimism, o presiune pe piata salariala, cresteri salariale, oamenii se simteau mai bine.

OLIVIU STOICA: Modelul economic al Romaniei din ultimii 20 de ani a depins foarte mult de fluxul de capital strain. A venit sub forma de creditare, foarte putin sub forma de transferuri, apoi au urmat investitiile straine directe. Acestea din urma au fost diminuate, creditarea la fel si nu mai asistam la acest aport extern de sume mari destinate Romaniei.

ADRIAN CRIVII: Sunt cateva banci mari care vor sa crediteze in Romania. Eu cred ca pe piata romaneasca vor avea loc asezari, consolidari, vor aparea specializari noi ale bancilor.

MARIUS GHENEA: Asta pentru ca randamentele, cel putin, sunt foarte bune in Romania.

OLIVIU STOICA: Sunt 42 de banci care isi fac concurenta pe piata din Romania. In Belgia au ramas trei-patru.

MARIUS GHENEA: Si in SUA sunt 5.000. Depinde de sistem.

ANCA BIDIAN: In Canada sunt patru.

OLIVIU STOICA: Intrebarea este cu ce compensam. Ce mai atragem.

MARIUS GHENEA: Exact. Si parerea mea este ca investitiile straine directe au venit in Romania in principal pentru privatizare. Proiectele green-field sunt foarte putine. Si sunt mai degraba exceptii care intaresc regula, fata de ce s-a intamplat in alte tari din regiune. In Cehia sau Polonia, foarte multe investitii au fost in proiecte ridicate de la zero. Si acolo efectul multiplicator este mult mai puternic.

ADRIAN CRIVII: La asta ajuta permisivitatea legislativa, autoritatile locale si o multime de aspecte.

MARIUS GHENEA: Au mai fost momente in care investitori s-au dovedit dispusi sa vina in Romania, dar din diverse motive planurile lor nu s-au materializat.

OLIVIU STOICA: Am putea compensa prin absorbtia de fonduri europene. E capital strain care vine aici.

ADRIAN CRIVII: Pentru asta insa trebuie competente.

MARIUS GHENEA: Aici putem vorbi de un optimism relativ, pentru ca daca in anii anteriori absorbtia a fost asa de slaba, mai rau decat aici nu se poate, deci probabil in 2011 fondurile atrase real vor fi semnificativ mai mari decat fondurile atrase in anii anteriori.

BODAN BELCIU: Tocmai aceasta este problema. Ca acest catalizator de care am beneficiat acum trei ani de zile nu mai exista. Probabil ca investitiile vor incepe dar vor fi mult mai graduale. Intr-un fel ne ajuta disponibilitatea fortei de munca, faptul ca salariile sunt mai mici.

OLIVIU STOICA: Legislatia fortei de munca in Romania ramane totusi dificila.

ADRIAN CRIVII: Conteaza foarte mult si nivelul foarte mare al imigratiei. Foarte multi oameni capabili merg sa lucreze in alta parte si foarte multi tineri foate bine pregatiti pleaca. Asta cred ca o sa fie o problema foarte mare pe termen lung in Romania. Calitatea scazuta a invatamantului si sistemul sanitar descurajeaza pe foarte multi tineri care ar dori sa ramana si din pacate foarte multi care pleaca sunt cei care sunt foarte harnici si foarte bine pregatiti, practic cei care pot sa produca foarte mult si n-o fac aici, ci in alta parte.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/club-bm-ce-motive-avem-sa-fim-optimisti-7934281
7934281
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.