Wearables, mai mult decât ceasuri şi brăţări

Autor: Florin Casota Postat la 18 iulie 2016 1666 afişări

„Ochelarii viitorului, care acum doi ani doar spuneau o poveste frumoasă, abia acum încep să se concretizeze“, spune şi Tudor Ţiboc, care plănuieşte să aducă în magazinul său device-uri ce permit interconectarea prin internet a microcamerelor de luat vederi. „Practic, cineva care poartă o pereche de ochelari inteligenţi poate vedea exact ce vede emiţătorul prin propriii lui ochelari. Este un exemplu de tehnologie care va avea un impact major în domenii vitale, precum medicina. Gândiţi-vă cum ar fi ca viaţa unui pacient aflat în stare critică, în ambulanţă, să poată fi salvată cu ajutorul unor ochelari prin care medicul de pe ambulanţă îl lasă pe specialistul de la urgenţe să vadă exact ce se întamplă cu pacientul şi să dea indicaţii vitale“, continuă el. 

Google este implicat şi în dezvoltarea hainelor inteligente printr-un proiect numit Jacquard. Compania din Mountain View a încheiat un parteneriat cu producătorul de blugi Levi Strauss pentru realizarea unei jachete capabile să interacţioneze cu telefonul mobil. Această geacă este realizată dintr-un material ţesut cu fire conductoare, prevăzut cu senzori care reacţionează la mişcările mâinii şi permite accesul la diferite funcţii precum preluarea şi respingerea apelurilor, ajustarea volumului sau deschiderea şi închiderea unor aplicaţii. Conectarea la telefon se face cu ajutorul unei benzi electronice cusute în interiorul manşetei, iar alimentarea se realizează prin intermediul unui port USB. Produsul va fi lansat în 2017. Tehnologia va fi disponibilă mai multor designeri, care pot modifica şi adăuga noi funcţionalităţi. „Jacquard este o pânză albă pentru industria modei. Designerii o pot folosi ca pe oricare material, adăugând noi straturi sau funcţionalităţi modelelor lor, fără să ştie nimic despre electronică“, potrivit Google.

Un nou gadget de tip headset promite să traducă în timp real. Aşadar, ne-am putea opri din gesticulat frenetic şi din folosirea – cu succes îndoielnic – a Google Translate. Sistemul este numit simplu „Pilotul“ şi e compus din două căşti pentru urechi, purtate de doi oameni care nu vorbesc aceaşi limbă. Acestea se conectează prin Bluetooth la o aplicaţie şi fiecare poate vorbi în limba lui, informaţia fiind tradusă în timp real. Iniţial, dispozitivul va putea fi folosit pentru a traduce conversaţii în limbile engleză, spaniolă, franceză şi italiană. Reprezentanţii Waverly Labs spun că alte limbi vor fi disponibile în curând, printre care hindi, arabă şi limbile slave. Compania nu a vrut să dezvăluie cum funcţionează exact dispozitivul.

În prezent, Pilot se află în stadiul de proiect şi a strâns prin intermediul platformei de crowdfunding Indiegogo o finanţare de peste 2,5 milioane de dolari, mult peste suma cerută iniţial. Clienţii pot beneficia acum de o reducere şi pot achiziţiona produsul pentru 200 de dolari (faţă de 299 de dolari, în mod normal), iar lansarea este planificată pentru mai 2017. Sistemul ideal ar fi format doar dintr-o cască astfel încât purtătorul să poate înţelege tot ce se vorbeşte în jurul său, fără ca interlocutorii să fie nevoiţi să poarte şi ei o cască, fapt recunoscut de dezvoltatori, care lucrează la acest următor pas.

Aplicaţii medicale

În domeniul medical dispozitivele purtabile pot fi mai variate şi pot avea un impact mai mare: imaginaţi-vă produse care ar putea monitoriza şi detecta crizele de epilepsie, atacurile de cord, produse care pot monitoriza şi facilita administrarea de medicamente bolnavilor de Parkinson. Toate aceste nu sunt elemente din filme ca Star Trek, ci produse dezvoltate de oameni în prezent. Vorbind de Star Trek, poate vă aduceţi aminte de un dispozitiv numit Tricorder, cu ajutorul căruia medicii din serial puteau scana un pacient şi obţine informaţii detalitate despre corp. Ei bine, asta este şi ambiţia unor dezvoltatori: să creeze un astfel de device. Nokia a pornit o iniţiativă în acest sens, provocând dezvoltatori din întreaga lume. În timp ce inginerii de la Universitatea California San Diego au dezvoltat primul dispozitiv purtabil care este capabil să monitorizeze semnalele biomedicale, cât şi electrice ale corpului uman. Chem-Phys realizează o electrocardiogramă (impulsurile electrice ale inimii), urmăreşte nivelurile substanţei lactat dehidrogenazei (LDH) care semnalizează efortul fizic. Device-ul poate fi purtat pe piept şi comunică cu telefonul, laptopul sau smartwatch-ul. 

Mai mult, dispozitivele purtabile de nouă generaţie ar putea fi... invizibile. Vorbim de dispozitive foarte mici care fie se lipesc de piele, fie sunt chiar implantate. Un astfel de exemplu este AmpStrip, un device inteligent creat de FitLinxx, prevăzut cu senzori, care monitorizează ritmul cardiac şi alte funcţii ale corpului (temperatura, poziţia corpului). Creatorii au mers şi ei către o platformă de crowdfunding şi au strâns peste 500.000 de dolari. Numai că, surprinzător, au decis să nu mai meargă către consumatori (vor restitui toţi banii adunaţi), ci către sistemul medical.

Un alt exemplu în acest sens, dar nu din domeniul medical, este inserarea unui cip „cât un bob de orez“ sub pielea de pe mână ce a avut loc la compania Epicenter din Suedia. Angajaţii care au ales să-şi implanteze cipul pot intra în clădire folosind această tehnologie sau pot folosi cipul pentru a primi autorizaţia de a utiliza imprimanta. Patrick Mesterton, cofondator şi CEO al Epicenter, este de părere că această metodă de autentificare ar putea fi folosită în schimbul utilizării codului PIN, a unei chei sau a unui card.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/wearables-mai-mult-decat-ceasuri-si-bratari-15530283
15530283
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.