VIDEO: Cum faci bani in plina criza? Pe Bursa!

Postat la 14 iulie 2009 228 afişări

Sa gasesti oportunitati bune de investitii e greu pe timp de criza, insa tocmai aceste perioade sunt cele ce ofera cele mai bune posibilitati de investitii la bursa. BUSINESS Magazin isi propune sa analizeze “minele de aur” confirmate, dar si “diamantele neslefuite” de la bursa si felul cum pot fi transformate in castig pentru investitori

Principala exceptie a fost Remar Pascani, care si-a majorat afacerile cu 72%, la 43 de milioane de lei, si profitul cu 45%, la 6,1 milioane de lei. Compania, parte a Grupului Feroviar Roman controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, are in prezent o capitalizare de 72 mil. lei, cea mai mare din sector. Cele mai tranzactionate din domeniu sunt insa actiunile Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca (REFE), care a inregistrat o triplare a profitului, la aproape un milion de lei, si afaceri in crestere cu 4,5% in primul trimestru. Compania este evaluata pe RASDAQ la 55 de milioane de lei, insa CNVM l-a obligat pe actionarul majoritar, omul de afaceri Calin Mitica, sa deruleze o oferta publica de preluare, care ar putea urca pretul actiunilor.

Actiunile Atelierele Grivita Bucuresti (ATRD), VAE Apcarom Buzau (APC) si Romvag Caracal (ROMJ) sunt de asemenea interesante, dar putin lichide. Majoritatea companiilor din sector au prins in ultimii ani contracte cu statul, care le asigura productia pentru cel putin un an, iar cererea pe piata se mentine ridicata datorita investitiilor ce sunt necesare in dezvoltarea infrastructurii feroviare. Un alt sector interesant este cel al companiilor de constructii, care au inre¬gistrat scaderi de peste 90% in ultimii doi ani, pe fondul crizei din sectorul imobiliar, cu oprirea dezvoltarii unor proiecte rezidentiale sau comerciale.

Firmele de constructii pot beneficia insa de investitiile publice in infrastructura, prezentate de Guvern drept prioritate in randul masurilor anticriza. “In contextul unei redresari a economiei globale si luand in calcul deficientele Romaniei din punctul de vedere al infrastructurii, companiile cu expunere pe acest domeniu se pot dovedi o alegere buna. Din nefericire, exista putine companii listate din acest domeniu, iar cele care sunt nu sunt printre cele mai lichide”, spune Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management. Fondurile pe care le administreaza controleaza peste 5% din capitalul firmei de constructii Forconcid Ramnicu-Valcea (FOND), ale carei actiuni au crescut cu peste 70% de la inceputul anului.

Compania si-a majorat anul trecut afacerile de aproape doua ori, la 141 de milioane de lei, si a raportat un profit de 11,3 milioane de lei, in crestere cu peste 150%, insa are o capitalizare de numai 15 milioane de lei. Companiile din sectorul constructiilor erau printre cele mai cautate de pe piata RASDAQ in urma cu doi ani, cand ajunsesera la capitalizari impresionante, pe fondul boom-ului imobiliar, fiind considerate de multi analisti supraevaluate la acea vreme. Caderea suferita intre timp la Bursa e insa mai accentuata decat scaderea afacerilor sau a profitului, dar si decat cea a sectorului constructiilor, astfel ca investitorii si-ar putea reconsidera pozitia fata de aceste companii, mai ales in cazul celor ce vor raporta rezultate bune pe trimestrul al doilea.

Comnord Bucuresti (COSC), cea mai mare companie de constructii de la Bursa, a ajuns sa fie evaluata in prezent la 17,4 milioane de euro, in conditiile in care in urma cu doi ani valoarea ei se apropia de 300 de milioane de euro. Sectorul de servicii petroliere si cel de echipament energetic pot oferi de asemenea oportunitati interesante investitorilor, atata vreme cat marile companii din sectorul energetic continua investitiile, chiar daca au mai taiat din bugete. Companii precum Armax-Gaz Medias (ARAX), Dafora Medias (DAFR) sau Condmag Brasov (COMI), care au ajuns la evaluari deosebit de scazute in comparatie cu nivelurile din 2007, pe fondul speculatiilor privind probleme financiare cu care s-ar confrunta, si-ar putea reveni pe masura ce isi rezolva problema datoriilor. Condmag deruleaza in prezent o majorare de capital menita sa atraga de la Bursa circa 1,4 milioane de euro.

Companiile omului de afaceri Ovidiu Tender, Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Vulcan (VULC), s-ar putea relansa, de asemenea, dupa ce Tender a adus echipe de manageri straini si a anuntat planuri consistente de restructurare. O alta firma atractiva din sector este Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii petroliere a grupului Rompetrol, una dintre putinele care au reusit sa bata piata in ultimii doi ani, cu o scadere de 60%. “Rompetrol Well Services este o actiune buna, care a avut rezultate solide si a distribuit dividende in ultimii ani”, este de parere Leonard Visan. Perspectiva lansarii unei oferte de preluare de catre actionarul majoritar, grupul kazah KazMunaiGaz, mentine interesul ridicat pentru aceasta actiune, la fel ca si in cazul Rompetrol Rafinare (RRC), care a castigat 126% la Bursa de la inceputul anului.

Cititi in continuare ce spun specialistii Raiffeisen Centrobank despre potentialul SIF-urilor

Leonard Visan, Investica: “Cred ca explozia Bursei s-a consumat in lunile precedente, iar contractia economica face ca perspectiva sa fie negativa”

Andreea Gheorghe, Intercapital Invest: "Nu as recomanda in acest moment nimanui strategii de investitii in actiuni pe termen mediu"

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/video-cum-faci-bani-in-plina-criza-pe-bursa-4639636
4639636
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.