VIDEO: Cum faci bani in plina criza? Pe Bursa!

Postat la 14 iulie 2009 228 afişări

Sa gasesti oportunitati bune de investitii e greu pe timp de criza, insa tocmai aceste perioade sunt cele ce ofera cele mai bune posibilitati de investitii la bursa. BUSINESS Magazin isi propune sa analizeze “minele de aur” confirmate, dar si “diamantele neslefuite” de la bursa si felul cum pot fi transformate in castig pentru investitori

La finele lunii iunie, CNVM a emis o instructiune prin care obliga investitorii ce preiau indirect peste 33% din capitalul unei companii listate sa lanseze o oferta publica de preluare pentru restul de actiuni. Grupul KazMunaiGaz nu a lansat oferte pentru RRC si PTR dupa ce a preluat de la Dinu Patriciu pachetul majoritar de actiuni al grupului Rompetrol (compania-mama), dar ar putea fi obligat, potrivit acestei instructiuni, sa lanseze oferte in urmatoarele doua luni. Potrivit evaluarilor, preturile din oferte ar fi superioare celor din piata din acest moment.

Pentru cei ce nu au nicio problema sa-si asume riscuri mari, oportunitatile de castig pot veni chiar dinspre companii cu probleme, cum ar fi combinatul chimic Oltchim, care ar fi in prezent in faliment fara sprijinul statului, avand datorii mai mari decat activele. Reprezentantii Guvernului au anuntat insa ca vor ajuta Oltchim, prin garantii de stat pentru credite de circa 400 de milioane de euro, care i-ar permite sa realizeze investitiile necesare pentru a traversa perioada dificila. Statul intentioneaza si sa converteasca o parte din datoriile Oltchim in actiuni, pentru a curata bilantul companiei. In aceste conditii, Oltchim, cu o capitalizare de 25 de milioane de euro si afaceri de peste 400 de milioane de euro, poate fi o investitie interesanta, dar si foarte riscanta, avand in vedere ca sprijinul statului depinde si de acordul Comisiei Europene.

Titlurile Oltchim au castigat deja 114% de la inceputul anului. O alta actiune ce a crescut inexplicabil este cea a producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO). Intr-o perioada cand statul a renuntat la subventiile pentru agricultura, iar producatorii de ingrasaminte si-au oprit productia pentru ca nu mai au piata de desfacere, titlurile Amonil au crescut cu 90% in sase luni. Amonil este amenintata si cu executarea silita pentru datorii de 13 milioane de euro.

Cu toate acestea, actiunile au adus castiguri semnificative pentru speculatori, inregistrand cresteri de pana la 30% in doua zile, dar si scaderi pe masura. Istoria arata insa ca pentru investitorii de la Bursa selectia actiunilor este doar un prim pas, alegerea momentului de intrare in piata fiind cel putin la fel de importanta. In aceste conditii, pentru a beneficia din plin de potentialul de crestere al unora dintre actiunile enumerate, investitorii trebuie sa-si aleaga cu grija momentul de cumparare. Performantele trecute nu sunt o garantie a castigurilor viitoare, astfel ca evolutiile din primul semestru nu sunt suficiente pentru a conchide ca in urmatoarele luni unele actiuni se vor dubla la Bursa.

Mai ales ca analistii sunt tot mai sceptici in privinta evolutiei pietelor de capital, mizand mai degraba pe o scadere sau in cel mai bun caz stagnare in urmatoarea jumatate de an. “Nu as recomanda in acest moment nimanui strategii de investitii in actiuni pe termen mediu. Avem parte de un mediu economic instabil si in perioada urmatoare niciun scenariu pentru evolutia indicilor bursieri nu este exclus. Cred ca pana la finalul anului vom avea parte de inca un trend de scadere similar celui de la inceputul anului si de inca unul de crestere comparativ celui din perioada martie-mai”, sustine Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Potrivit lui Gheorghe, momentan se poate spera intr-o echilibrare a situatiei pentru cea de-a doua parte a anului 2009, depinzand in primul rand de masurile anticriza luate de state si de institutii internationale in intreaga lume. De altfel, majoritatea rapoartelor analistilor descriu situatia in aceiasi termeni: incertitudine economica, riscuri foarte mari si mai multe motive de scadere decat de crestere. Asa incat, in cele din urma, sa castigi la Bursa in urmatoarele luni ramane mai mult o chestiune de hazard decat de analiza.

 


Unora le place riscul

Evolutia indicelui BET-C in perioada 2004-2007

Unde investesc specialistii?

 

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/video-cum-faci-bani-in-plina-criza-pe-bursa-4639636
4639636
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.