VIDEO: Cum faci bani in plina criza? Pe Bursa!

Postat la 14 iulie 2009 228 afişări

Sa gasesti oportunitati bune de investitii e greu pe timp de criza, insa tocmai aceste perioade sunt cele ce ofera cele mai bune posibilitati de investitii la bursa. BUSINESS Magazin isi propune sa analizeze “minele de aur” confirmate, dar si “diamantele neslefuite” de la bursa si felul cum pot fi transformate in castig pentru investitori

Opinia lui este intarita si de analistii Erste Bank. “Bancile si industriile ciclice au fost cele ce au sustinut raliul bursier inceput in martie 2009, dar sectoarele cu profil defensiv ar putea depasi performantele lor in urmatoarele luni”, sustin ei. Alaturi de SIF-uri si de banci, managerii de fonduri prefera actiunile din sectorul farmaceutic, in principal Antibiotice Iasi (ATB) si Zentiva Bucuresti (SCD), care au avut in primul trimestru cresteri semnificative ale afacerilor si ale profiturilor.

Astfel de rezultate au stat la baza cresterii puternice a actiunilor farmaceutice, care au castigat intre 90% si 141% in prima parte a anului. “Segmentul producatorilor de medicamente este probabil cel mai putin afectat in aceasta perioada, intrucat cererea pentru produsele lor ramane relativ constanta”, explica Ilie Cenan. Profilul defensiv al companiilor farmaceutice face ca majoritatea managerilor de fonduri sa mizeze pe ele pentru conservarea portofoliilor, tinand cont ca asteptarile privind evolutia Bursei in a doua jumatate a anului sunt mai degraba pesimiste din cauza semnalelor proaste din economie. Perspectiva unei prabusiri economice de 9% in trimestrul al doilea, cum s-a vehiculat in ultimele saptamani chiar de catre surse guvernamentale, si noile estimari ale FMI privind o scadere cu 8% a economiei romanesti in 2009 i-au determinat pe majoritatea investitorilor sa adopte pozitii mai degraba conservatoare, ceea ce explica si corectiile mai puternice din ultima vreme.

“Cred ca explozia Bursei s-a consumat in lunile precedente, iar contractia economica face ca perspectiva sa fie negativa. Cuvantul de ordine este conservarea a ce s-a acumulat pana acum”, e de parere Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica. “Cred ca singurele domenii ce raman atractive sunt cel farmaceutic, de unde as alege Antibiotice Iasi, deoarece consider ca Sicomed si-a consumat potentialul, si cel alimentar, reprezentat in primul rand de Albalact.” Companiile de utilitati, Transgaz si Transelectrica, sunt de asemenea recomandate de analisti, tot pentru fluctuatiile mai mici ale rezultatelor financiare in contextul crizei, dar si pentru politica stabila de dividende.

“In viziunea noastra, exista riscul ca bursele internationale sa se corecteze in a doua parte a anului. Asadar, portofoliul alcatuit se concentreaza pe actiuni neciclice, defensive si de preferat cu o politica generoasa de dividend. Aceste sectoare de regula sufera deprecieri mai scazute in perioadele de instabilitate a pietei”, sustine Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors Romania, care mai are pe lista companii precum Petrom, BRD, dar si Electromagnetica Bucuresti (ELMA). Asemenea actiuni asigura un randament superior al portofoliului fata de media pietei in perioade de scadere, insa franeaza posibilitatile de castig in perioadele de reviriment, astfel ca nu sunt foarte indragite de catre speculatori. Trebuie tinut seama insa de faptul ca managerii de fonduri merg

in general pe solutii conservatoare si incearca sa construiasca portofolii cat mai echilibrate din punctul de vedere al raportului dintre rentabilitate si risc.

“Credem ca o masurare atenta a potentialului fiecarei companii in parte, calitatea managementului, a sprijinului pe care poate sa il primeasca din partea actionarilor sai, cota de piata detinuta, domeniul de activitate, de fapt valoarea sa intrinseca, determinata pe baze oneste si obiective, sunt foarte utile in a afla ce companii vor aduce pe termen mediu satisfactie”, apreciaza Dan Popovici, directorul de investitii al OTP Asset Management. In luarea deciziilor de investitii, administratorii de fonduri mai tin seama de lichiditati si de indatorarea companiilor, foarte importante in contextul actual, cand atragerea de finantare este dificila si foarte scumpa, precum si de calitatea managementului si deschiderea acestuia fata de investitorii din piata.

Pentru fondurile de investitii este necesar, de asemenea, ca actiunile sa fie lichide, pentru a putea cumpara sau vinde cantitati mari atunci cand identifica oportunitati in piata, fara a misca foarte mult preturile. Din acest motiv, structura portofoliilor seamana destul de mult, numarul actiunilor cu adevarat lichide din piata fiind foarte mic. Cu toate acestea, o analiza mai amanuntita arata ca selectia propusa de managerii de fonduri este destul de restransa si ca pe piata exista si alte companii sau sectoare cu potential de a aduce castiguri chiar si in conditii de criza si in acelasi timp accesibile investitorilor de talie medie din punctul de vedere al lichiditatii. Unul dintre acestea ar fi sectorul producatorilor de material rulant, care a reusit si in primul trimestru al acestui an sa continue cresterea din anii precedenti. Toate companiile importante din acest sector ce si-au publicat rezultatele pe primul trimestru au raportat profituri in crestere si cel putin o stagnare la nivelul cifrei de afaceri.

Cititi in continuare ce spun specialistii Raiffeisen Centrobank despre potentialul SIF-urilor

Cum a ajuns Comnord Bucuresti (COSC), cea mai mare companie de constructii de la Bursa

Andreea Gheorghe, Intercapital Invest: "Nu as recomanda in acest moment nimanui strategii de investitii in actiuni pe termen mediu"

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/video-cum-faci-bani-in-plina-criza-pe-bursa-4639636
4639636
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.