Ultra Pro, aproape de faliment?

Postat la 12 mai 2009 778 afişări

In urma cu zece ani, Ultra Pro Computers era un nume important in comertul IT din Romania. Soarta companiei detinute de Alina si Cristian Fughina pare sa atarne insa acum de un fir de ata: toate semnele duc cu gandul la o restructurare dura sau chiar la disparitia de pe piata.

 

SigmaNET este unul dintre putinele exemple de magazine mici specializate care au inceput acest an cu vanzari in crestere usoara raportat la perioada similara din 2008. “Anul trecut am vandut de doua milioane de euro si am reusit sa inregistram profit, pentru ca am mentinut o pozitie ferma in raport cu cele mai mici preturi”, afirma Bogdan Socol, directorul general al SigmaNET, explicand ca au fost competitori care au disparut pentru ca au mizat pe o marja de profit exagerat de mica, de 0,2-0,3%, si n-au mai putut sa-si sustina dezvoltarea afacerii. In ce priveste 2009, Socol se arata destul de optimist, asteptand vanzari si profit in crestere comparabila cu cea de anul trecut si un plus de 70% al cotei de piata.

 

In conditiile scaderii generale a pietei, Bogdan Socol considera ca au sanse de supravietuire doar doua modele de comert cu IT: unul specializat pe o anumita nisa, poate chiar exclusivist, iar celalalt de tip supermarket. In formatul actual, lanturile mari de retail specializate pe IT se confrunta cu problema costurilor ridicate care se reflecta in pret, adaosul comercial ajungand chiar si la 25% pe anumite game de produse, in timp ce in cazul magazinelor mai mici sau al celor online, marja este de cel mult 10%.

 

Conditiile economice dificile vor continua sa afecteze companiile din domeniu, in urmatoarea perioada fiind de asteptat si in cazul multor magazine mici sa ajunga in prag de faliment sau sa fie preluate de competitori mai mari. “Numarul magazinelor specializate in IT s-a diminuat in ultima perioada, atat ca urmare a disparitiei jucatorilor mici, cat si a redimensionarii cu pana la 40% a retelelor mari specializate pe IT”, spune Adrian Sarbu de la Roland Berger. Cert este ca perspectiva esecului unor companii din industrie, cum este si cazul K Tech Electronics, este pentru cei ramasi pe piata - si care lupta la randul lor cu criza - o gura de aer, pentru ca acestia au sanse de a atrage clientii primelor. “Pana la urma, in 2009 este vorba despre supravietuire”, conchide Bogdan Socol. 

 


Pasii catre faliment

Afaceri á la Fughina

K Tech in instanta

Migratia online

Se strang randurile

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ultra-pro-aproape-de-faliment-4351656
4351656
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.