Ultra Pro, aproape de faliment?

Postat la 12 mai 2009 778 afişări

In urma cu zece ani, Ultra Pro Computers era un nume important in comertul IT din Romania. Soarta companiei detinute de Alina si Cristian Fughina pare sa atarne insa acum de un fir de ata: toate semnele duc cu gandul la o restructurare dura sau chiar la disparitia de pe piata.

 

“Intr-un asemenea proces exista trei piloni: reducerea costurilor, restructurarea finantarilor care poate implica inclusiv gasirea unor noi surse de lichiditati, fie prin refinantare, fie prin aport de capital din partea actionarilor, fie prin vanzarea unui procent din companie, si schimbarea modelului de business”, apreciaza Adrian Sarbu, senior consultant in cadrul companiei de consultanta Roland Berger, specializat in IT si telecom. Acest plan este formulat in cadrul procedurii de insolventa deja deschise, ceea ce inseamna ca pe parcursul conturarii sale, dobanzile si penalitatile pentru intarzierea de plata inceteaza sa mai creasca, procesele de executare silita sunt suspendate, iar recuperarea creantelor se face fara costuri suplimentare pentru debitor. Dar si aceasta reorganizare poate fi o sabie cu doua taisuri, intrucat compania risca sa intampine probleme cu increderea clientilor sau cu pastrarea echipei manageriale care sa se ocupe de operatiuni pe parcursul procesului de restructurare. De la K Tech Electronics au plecat deja Adrian Dogaru, directorul executiv, si Catalin Butolo, directorul de marketing. “Planul de reorganizare poate fi stabilit pe o perioada de cel mult trei ani, care poate fi extinsa legal cu inca un an daca este nevoie. Primii doi ani sunt insa suficienti pentru a stabili daca exista sanse de reusita, desi in mare masura esecul apare inca din primul an”, spune Romeo Cosma, managing partner in cadrul firmei de avocatura Cosma & Associates.

 

Falimentul este doar o ultima instanta, cand creditorul opteaza pentru lichidarea activelor debitorului pentru a-si recupera banii, iar acesta din urma este eliminat de pe piata, spune Andreea Deli, partener in cadrul Deli & Hliboceanu, casa de avocatura specializata in litigii, insolventa si reorganizari. “Drumul dintre insolventa si faliment este destul de lung, dar aproximativ 60% dintre companiile care au inregistrat in trecut dificultati financiare de asemenea magnitudine au esuat in faliment”, apreciaza Deli, adaugand ca in mai putin de 30% dintre cazurile de insolventa a fost acceptat un plan de reorganizare, iar rata de succes in situatia din urma a fost mai mica de 4%. Robert Rosu, avocat asociat al Tuca, Zbarcea & Asociatii si coordonator al TZA Insolventa, este de parere ca procentul este chiar mai mic, luand in calcul statisticile din ultimii ani ale Uniunii Nationale a Lichidatorilor din Romania, care releva ca in mai putin de 10% dintre cazurile de insolventa declarate de instantele de judecata a fost acceptat un plan de reorganizare. “Numai 1,5% dintre aceste companii au finalizat cu succes reorganizarea, reusind sa se reintegreze in circuitul economic”, spune Rosu.

 

Deocamdata, K Tech Electronics n-a ajuns in asemenea situatie, insa problemele financiare ale companiei s-au reflectat inclusiv asupra lantului de magazine si numarului de angajati, rezultatul fiind diminuarea drastica a ambelor. Daca la inceputul lunii aprilie, compania inca numara peste 40 de magazine, dupa ce din luna decembrie fusesera inchise 13 dintre ele, conform informatiilor disponibile pe site-ul Ultra Pro Computers, in ultima luna au fost inchise majoritatea magazinelor, Targoviste, Constanta, Deva, Iasi, Cluj sau Sibiu fiind doar cateva exemple. Mai multe surse din piata sustin ca din reteaua Ultra Pro Computers, care atinsese un varf de 84 de magazine inaintea inceperii procesului de reorganizare, in urma cu doi ani, au mai ramas in jur de 20-25% dintre unitati. O parte dintre numerele de telefon ale magazinelor din tara nu mai exista, iar la altele nu mai raspunde nimeni.

 

In mod inevitabil, inchiderea de magazine s-a tradus in diminuarea personalului - pentru fiecare magazin inchis au fost disponibilizati cei in jur de cinci oameni de vanzari, plus inca unul care se ocupa de service. Concomitent, divizia de service, unde erau odata peste 50 de angajati, a fost restransa cu aproape 90%, iar in sediul central au fost facute disponibilizari pana acolo incat in departamente precum cel de aprovizionare sau logistica a ramas doar un singur om. In total, din 750 de angajati, cati avea compania anul trecut, acum au ramas mai putin de 150, potrivit unei surse apropiate K Tech Electronics.

 

Singura explicatie plauzibila pentru situatia in care a ajuns compania condusa de Alina si Cristian Fughina este managementul, avand in vedere ca despre cei doi fondatori se spune ca sunt buni manageri atat timp cat coordoneaza o afacere mica; in ultimii ani, nivelul lor de implicare in companie s-a diminuat foarte mult. Alina si Cristian Fughina nu au putut fi contactati pentru realizarea acestui articol.

 

Din interiorul companiei, primele semne ale problemelor au inceput sa se vada inca de la finalul anului trecut, cand solutia adoptata de conducere pentru a oferi bancilor garantii suplimentare pentru credite a fost cresterea stocurilor, chiar daca perspectivele de crestere a vanzarilor erau slabe si astfel s-au acumulat datorii la furnizori. “Cele mai frecvente cauze pentru care o companie ajunge in insolventa sunt previzionarea gresita a afacerii, greselile de management sau, in anumite cazuri, activitatea frauduloasa a administratorilor”, explica Romeo Cosma, managing partner in cadrul firmei de avocatura Cosma & Associates. Sau, asa cum spune Andreea Deli, de vina poate fi uneori atitudinea actionarilor care renunta sa mai lupte pentru a-si salva compania, in conditiile in care creditorii sunt ostili si greu de convins sa voteze planul de reorganizare.

Teo Paduraru, fondatorul Best Computers: “Cred ca retailerii platesc acum si nesabuinta cu care deschideau pana in 2005 magazin dupa magazin”

Adrian Furnica, Depozitul de Calculatoare: “Competitia a ramas acum intre noi si jucatorii locali”

Bogdan Socol, SigmaNET: “Am mentinut o pozitie ferma in raport cu cele mai mici preturi”

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ultra-pro-aproape-de-faliment-4351656
4351656
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.