Sapte mituri despre romani si Romania

Postat la 23 august 2010 2133 afişări

Romanii se considera destepti, frumosi, ospitalieri, poeti si, in general, cred ca se descurca. Avem o tara frumoasa si cu mult potential, insa e intotdeauna vina vecinului pentru ca acesta nu este exploatat.

ROMANUL E SOFTIST SAU HACKER

"Unu" este poate cel mai cunoscut hacker roman. A spart bazele de date cu informatii personale despre clienti ale producatorilor de solutii de securitate Symantec, Kaspersky si BitDefender, a accesat bazele de date ale Wall Street Journal si The Telegraph, iar lista cuceririlor sale nu se opreste aici. Despre el nu se stie mai nimic, mai ales ca face parte din categoria hackerilor care deruleaza atacuri doar pentru a demonstra ca pagini de internet ale unor companii cunoscute sunt vulnerabile, fara a cauta beneficii personale.

Asemenea lui "Unu" sunt insa destul de putini. In luna aprilie a acestui an, un hacker roman a reusit sa fure datele personale de pe cardurile bancare a putin peste 95.000 de coreeni, provocand o paguba de jumatate de milion de euro. Un altul a patruns ilegal la finalul lui 2006 in peste 150 de computere ale unor institutii publice americane, precum NASA, Departamentul american pentru Energie si Marina Militara. Pe atunci in varsta de 26 de ani si suspectat ca ar fi conducatorul unui grup de hackeri numit WhiteHat Team, aradeanul Victor Faur a adus daune de aproape 1,5 milioane de dolari, fiind acuzat de noua infractiuni legate de patrunderea ilegala in retele de calculator. Si nu in ultimul rand, un milion de dolari a costat si frauda informatica a altui roman, care a accesat sistemele a sapte restaurante americane, preluand astfel informatii despre cardurile bancare ale clientilor si duplicand aceste carduri.

"Exemplele care au existat sunt totusi izolate si simptomatice", apreciaza Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, adaugand ca aceste abilitati ar putea fi fi canalizate catre cauze bune. Este cazul celui mai cunoscut hacker din lume, Kevin Mitnick, astazi consultant in securitate informatica, dar si al lui Bogdan Gabriel Ionescu, tanarul in varsta de 23 de ani aflat intr-o inchisoare italiana pentru fraude informatice, despre care se spunea anul trecut ca ar putea incepe o colaborare cu Politia italiana in cadrul Way-Log, companie care se ocupa de interceptarea si monitorizarea delictelor informatice. Este adevarat, in fiecare an este inregistrata in Romania o crestere a numarului de cazuri de criminalitate informatica. "Anul trecut, au fost initiate 398 de actiuni pe linia combaterii infractiunilor de acest gen in Romania, fiind astfel cercetate 530 de persoane, din care 324 in stare de arest", spune Razvan Radoi, inspector de politie in cadrul IGPR.

Cele mai intalnite tipuri de frauda in randul romanilor sunt organizarea de licitatii fictive de bunuri online, compromiterea de conturi ale utilizatorilor de site-uri de comert electronic, fraudarea cardurilor bancare sau initierea unor atacuri de tip phishing, cu scopul obtinerii de informatii bancare si clonarea cardurilor pentru retrageri frauduloase de bani. "Ca sa nu mai spun de atacurile asupra serverelor unor companii din strainatate si chiar si din Romania", adauga Radoi.

Pentru a derula asemenea atacuri, hackerii trebuie sa aiba foarte bune cunostinte informatice si de programare. In acest moment, din facultatile cu profil informatic din Romania ies aproximativ 7.000 de absolventi in fiecare an, cifra care in urma cu zece ani era de numai 2.000, potrivit datelor ANIS. In total insa, numarul angajatilor din zona de software si servicii este de aproximativ 55.000, dar nu sunt in mod neaparat programatori, estimeaza Valerica Dragomir, "in conditiile in care in anul 2000, numarul era aproape de trei ori mai mic, de numai 20.000".

Romania este practic vazuta in continuare ca o sursa buna de specialisti IT, chiar daca a mai pierdut din reputatia de destinatie pentru externalizarea de astfel de servicii. "Costul unui specialist roman este cu 30-50% mai mic fata de cel al unuia din piete mature din Europa, precum Franta, Germania, Marea Britanie sau Austria", sustine Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrala si de Est al companiei de analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC), cu mentiunea ca pregatirea practica pentru a fi operationali intr-un timp scurt si calitatea absolventilor a scazut mult de-a lungul ultimilor ani.

Mitul programatorului roman, o resursa foarte bine pregatita si ieftina, pare insa sa-si piarda din veridicitate, pe masura ce specialistii IT romani nu mai sunt o resursa chiar atat de ieftina si nu mai sunt considerati nici dintre cei mai buni. "Inca din 2006-2007 Romania nu a mai fost privita ca o tara extrem de ieftina, iar atractivitatea noastra pentru companiile din Vest s-a sprijinit pe un complex de factori, dintre care costul nu a mai fost atat de important", completeaza Valerica Dragomir. Practic, salariile specialistilor buni sunt deja comparabile cu cele ale specialistilor din Vest, doar media fiind mai mica, motiv pentru care externalizarea este inca un segment interesant, companiile care exporta asemenea servicii fiind de altfel cele care au sustinut anul trecut industria afectata de dificultatile din economie.

Prin urmare, unde sunt mici genii rebele, acolo sunt si hackeri, crede Schwab-Chesaru, dar Bucurestiul este una dintre cele mai sigure capitale din lume din punctul de vedere al numarului infractiunilor de criminalitate informatica, dupa cum comenteaza Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei. Romanul nu este nici mai bun, nici mai rau decat unii straini si nici nu detine secretul criminalitatii informatice, adauga Ciocan, vadit frustrat de eticheta de infractor aplicata de europeni romanilor. "Putem porni doar de la premisa ca romanul se pricepe la toate sau ca romanul este inteligent, dar chiar si asa, infractorii s-au inspirat tot din filmele altora, peliculele de acest gen fiind cele mai bune documentare pentru orice infractor."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/sapte-mituri-despre-romani-si-romania-6982148
6982148
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.