Sapte mituri despre romani si Romania

Postat la 23 august 2010 2133 afişări

Romanii se considera destepti, frumosi, ospitalieri, poeti si, in general, cred ca se descurca. Avem o tara frumoasa si cu mult potential, insa e intotdeauna vina vecinului pentru ca acesta nu este exploatat.

ROMANII SUNT INTELIGENTI

Ultimii cinci ani au adus peste un milion de absolventi de facultate. 2.500 de tineri studiaza la cele mai prestigioase universitati din SUA. 97,6% dintre romanii adulti sunt alfabetizati si participam anual la cel putin 15 concursuri internationale pe discipline, atat la seniori, cat si la juniori, cu loturi care insumeaza 90-100 de elevi. 90% dintre acestia se intorc acasa cu medalii.

Sunt date brute, dar care, la o prima vedere, ar trebui sa confirme o idee magulitoare care a circulat de-a lungul timpului despre Romania - acela ca ar fi locuita de oameni inteligenti, cu abilitati intelectuale superioare altor natii.

Ministerul Educatiei completeaza datele de mai sus: in medie, ciclul primar (clasele I-IV) cuprinde aproximativ 950.000 de elevi. In clasa intai se inscriu, de regula, circa 220.000 de elevi anual. Potrivit Raportului asupra Starii Sistemului National de Invatamant pentru anul 2009, redactat anual de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), rata de tranzitie de la invatamantul gimnazial la invatamantul liceal si profesional a inregistrat in ultimii doi ani scolari o tendinta ascendenta, situandu-se in jurul valorii de 95%.

"Astfel, in intervalul 2001-2006, rata de tranzitie in invatamantul secundar superior s-a situat, in general, la 90-92%. In ultimii doi ani scolari se produce insa o crestere relativ importanta, valoarea indicatorului ajungând la 94-95%, cel mai inalt nivel de pe parcursul intregului interval fiind inregistrat in anul scolar 2007-2008", spune Daniel Tomoni, seful Serviciului de la Directia Generala de Comunicare, Relatii Publice si Imagine din cadrul MECTS.

Dincolo de aceste date la nivel intern, sa vedem ce spun si datele despre cei ce studiaza in strainatate. Nici aici nu stam rau. La Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, erau inscrisi, in anul universitar 2009-2010, in jur de 30 de romani, atat studenti, cat si doctoranzi. Majoritatea beneficiaza de o bursa, de cele mai multe ori chiar integrala, iar doctoranzii primesc un stipendiu lunar ce le acopera costurile de cazare, masa si din care le mai raman si ceva bani de cheltuiala.

In anul scolar 2009-2010, aproape 700.000 de studenti straini au invatat la universitatile din SUA. Dintre acestia, 2.500 au fost romani, cu aproximativ 500 mai putini decat in anul precedent.

In Europa, cei mai multi studenti romani sunt la University College, din Londra. 65 de romani studiaza acolo, in principal stiinte sociale si istorice, arte si inginerie. Si la Oxford sunt 52 de studenti romani, care se specializeaza in biochimie si matematica, iar la Oxford 50 de tineri din Romania au ales sa studieze chimie si electrotehnica.

Partea mai putin buna este ca putini vor sa se mai intoarca in tara. Mai mult decat atat, nici angajatorii romani nu sunt foarte activi in a-i atrage inapoi acasa, in conditiile in care toti spun ca ii intereseaza mai degraba experienta practica decat pregatirea teoretica temeinica. Pe de alta parte, angajatorii din strainatate importa cu placere "mintile" romanilor, cel mai adesea deruland campanii ample de recrutare, in special in randul medicilor, inginerilor si programatorilor IT. Asta si pentru ca, dincolo de inteligenta, romanii mai au un atu pe care strainii il cauta atunci cand fac angajari: capacitatea mare, dezvoltata in secole, de adaptare la mediu. "Noi avem o cultura de supravietuire, in care incerci sa te descurci. Atitudinea noastra este de a ne descurca cumva, nu pentru a creste, ci pentru a ne descurca pur si simplu. E motivul pentru care oamenii se adapteaza si isi rezolva singuri multe probleme. De aici vine si succesul romanilor care au plecat afara. Nu pentru ca sunt mai muncitori, dar fiindca sunt mai utili", explica sociologul Alfred Bulai.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/sapte-mituri-despre-romani-si-romania-6982148
6982148
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.