Sapte mituri despre romani si Romania

Postat la 23 august 2010 2133 afişări

Romanii se considera destepti, frumosi, ospitalieri, poeti si, in general, cred ca se descurca. Avem o tara frumoasa si cu mult potential, insa e intotdeauna vina vecinului pentru ca acesta nu este exploatat.

ROMANUL ESTE OSPITALIER

Cuvantul "ospitalier" vine din franceza si se refera la un individ "care primeste bucuros oaspeti; care este amabil, primitor cu oaspetii" sau la o casa, un oras, o tara "in care esti bine primit, in care te simti bine; care ofera ospitalitate".

Ospitalitatea nu este neaparat turism, acesta din urma fiind o latura cumva industriala a ospitalitatii, ci mai degraba placerea de a primi in casa persoane carora sa le oferi masa si gazduire.

"Romanii sunt ospitalieri cand primesc oaspeti acasa, iar aceasta trasatura este relevata ca una dintre valorile si reperele vietii rurale si mai putin ca una ale mediului urban. Iar in contextul in care Romania este tara cu cea mai mare comunitate rurala a Europei, am putea spune ca suntem un popor extrem de ospitalier, dar doar la nivelul contactelor individuale si ale familiei", explica Paul Marasoiu, presedinte al firmei de consultanta in domeniul ospitalitatii Peacock Hotels.

Marasoiu este unul dintre putinii consultanti din piata hoteliera care s-a identificat inca de la inceput cu industria ospitalitatii, traducand asta prin faptul ca se ocupa atat de piata hoteliera, dar si de piata de evenimente, de organizarea de incentives, de dezvoltarea turismului rural.

Dezvoltarea ospitalitatii ca industrie a insemnat tocmai extrapolarea ospitalitatii romanilor, crede Marasoiu, deoarece romanii au "capacitatea de a se comporta normal, de a comunica fluent si de a dezvolta si mentine relatii umane". Ospitalitatea ca industrie nu s-a dezvoltat insa chiar atat de bine in Romania si din cauza faptului ca tara nu a atras traditional decat putini turisti straini, iar turismul intern si-a pierdut din avant mai ales o data cu boom-ul economic, care a trimis romanii in concediu afara.

Romanii nu se pot servi deocamdata de ospitalitatea lor pentru a face afaceri - asa cum fac portughezii, elvetienii, indienii sau suedezii, cetateni considerati de catre mai multe clasamente cei mai primitori din lume.

Tourism Review plaseaza Romania in topul celor mai ieftine zece tari din Europa (alaturi de Bulgaria, Macedonia, Albania si Polonia), apreciind ca tara noastra este un loc frumos de pelerinaj, "unde poti dormi ieftin in casele oamenilor, care iti dau mancare organica la pret redus si te lasa sa bei cat poti apa proaspata din fantana si se bucura ca iti place vinul lor facut in casa".

Asadar, romanii pot, in special daca vorbim de zona rurala, sa creeze amintiri frumoase in mintea celor care le calca pragul si sa fie "prietenosi, veseli si, mai ales in sate, saritori", dupa cum spun cei mai multi utilizatori ai forumului despre Romania de pe tripadvisor.com.

Pana la urma, dupa cum spune Radu Enache, presedintele Continental Hotels, ospitalitatea este definita ca "o atitudine deschisa, bucuria de a avea oaspeti acasa si de a se imprieteni repede cu persoane straine" si tocmai in asta se poate masura: "in gradul de materializare in memoria vizitatorilor straini sau autohtoni, in cat de des si cum isi amintesc acestia despre romanii vizitati".

Razvan Antohi, presedintele Amadeus in Romania, nu este prea sigur daca romanii sunt ospitalieri sau doar servili. "Romanii au fost cand cu unii, cand cu altii, nu au avut o coloana vertebrala. Au fost considerente politice, factori externi, compromisuri, dar aceasta ospitalitate nu este cumva un pic de servilism amestecat cu un pic de minciuna si lene din multe puncte de vedere? Nu cumva asteapta ceva in urma oricarui serviciu pe care il fac?" Plus de asta, Antohi considera ca, oricat s-ar dezvolta turismul, este greu de conturat si sentimentul de ospitalitate atat timp cat fiecare isi face frumos in curtea lui, dar "nu ar iesi niciodata la o deszapezire" intru ajutorul comunitatii.

Specialistii intervievati de BUSINESS Magazin pe aceasta tema remarca faptul ca romanii au fost mai ospitalieri in trecut decat sunt acum. Radu Enache crede ca au devenit putin mai circumspecti, iar Paul Marasoiu vede mai mult egoism si mai vede si un fel de contradictie in termeni: "Este un paradox faptul ca in Romania convietuiesc doua repere: ospitalitatea traditionala si <sa moara capra vecinului>".

Cu toate ca a incercat intotdeauna sa scoata la suprafata ospitalitatea romanilor, si Marasoiu crede ca pana la urma depinde cel mai mult de fiecare dintre noi: "Cred ca ospitalitatea unui popor rezida in capacitatea fiecarui individ de a se identifica cu locul in care traieste, de a accepta diversitatea, de a fi mandru ca apartine acelei natiuni, sa-si cunoasca tara si sa o prezinte cu placere, sa fie convins ca aportul lui este esential pentru constructia corecta a imaginii tarii sale, sa-i faca placere sa-si incante si sa-si surprinda placut oaspetii".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/sapte-mituri-despre-romani-si-romania-6982148
6982148
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.