Romania, tara de test

Autor: Ioana Mihai, Razvan Muresan Postat la 19 iunie 2011 535 afişări

Toate datele oficiale arata ca exportul inclina balanta economica in directia buna. In afara de masini, telefoane si produse metalice, exporturile de pe piata romaneasca au Si o fateta mai rafinata: idei si modele care sunt inventate, testate si extinse mai intai aici. Apoi, aceleasi retete sunt aplicate si in alte tari. Romania nu mai este doar un loc in care sunt replicate sabloanele de pe alte meleaguri, ci si unul unde inovatiile isi sapa o matca tot mai vizibila.

Indiferent care este domeniul in care se nasc inovatiile - fie comert, produse, servicii sau sanatate, un lucru este clar. "Laboratorul" cu cei peste 20 de milioane de locuitori ai Romaniei este un atu, care are o mare greutate.

O caracteristica a prezentului, la capitolul inovatie, este ca accentul se pune mai degraba pe eficientizare. "In perioada de boom economic partea cantitativa era in mod evident favorizata, existand suficiente fonduri pentru a permite o gama larga de experimente", spune Bogdan Popescu.

Pentru alte companii, momentele dificile s-au dovedit mai degraba un catalizator decat un inhibitor la capitolul inovatiei. Acestea, spune Remus Laes, si-au asumat si mai multe riscuri in aceasta perioada, profitand de apatia competitorilor si de oportunitatile pe care criza le-a generat. "Si este foarte probabil ca aceste riscuri sa fie recompensate pe masura in perioada urmatoare."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
teste,
economie
/cover-story/romania-tara-de-test-8353921
8353921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.