Romani, intoarceti-va acasa!

Postat la 19 august 2008 288 afişări

Autoritatile incearca sa-i convinga pe romanii plecati la munca in strainatate sa se intoarca acasa, desi salariile de aici continua sa fie inferioare celor din Spania sau Italia, iar gradul de civilizatie din tarile unde au plecat ii atrage sa ramana acolo. In aceste conditii, mai pot fi convinsi sa se intoarca in tara romanii care au plecat acum un an sau zece si s-au stabilit ori sunt pe cale sa se stabileasca in Spania ori Italia? Poate sa fie importul de angajati din Asia o solutie viabila pentru criza de personal din constructii sau din industrie?

Adobe Romania se afla in permanenta in proces de recrutare: in principal cauta dezvoltatori software seniori, dar si ingineri de asigurare a calitatii, precum si manageri de proiect si de echipa. “Ne este foarte greu sa gasim oamenii potriviti, din multe motive, primul fiind insa nu ca piata este foarte fierbinte acum, ci faptul ca noi am ridicat bariera de intrare foarte mult si nu acceptam decat oameni extrem de buni. Cel mai dificil ne este acum sa gasim ingineri de asigurare a calitatii software, si aceasta din cauza lipsei de pregatire teoretica in acest domeniu, dar si pentru ca piata de dezvoltare de software in sine nu pune mare accent pe calitatea softului.”

 

CONDAMNATI LA EMIGRARE.

 Domeniul in care criza de personal s-a acutizat insa cel mai mult odata ce tarile vestice si-au deschis granitele pentru angajatii romani este asistenta medicala. A fost firesc, atata vreme cat salariile din Franta, Marea Britanie sau Italia sunt de cinci-sase ori mai mari decat aici, desi ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a promis ca salariile vor creste cu 11,5% in acest an. Potrivit unor informatii ale Ministerului Sanatatii, aproape 9.000 de medici si asistente medicale au depus cereri de eliberare a actelor necesare pentru dobandirea unui loc de munca intr-un alt stat al UE. Din acestea, pentru 3.700 de medici si 2.000 de asistenti medicali si moase au fost deja eliberate certificatele prin care le sunt recunoscute studiile. Si sunt doar datele oficiale. Gheorghe Georgescu, presedintele Ordinului Asistentilor si al Moaselor, filiala Bucuresti, spune ca in realitate aproximativ 5.000 de asistenti medicali si moase pleaca anual din tara. Cei mai multi - in Italia. “Am fost in Italia si am vazut despre ce este vorba. Acolo s-a facut o reforma sanitara, s-a renuntat la personalul lor vechi si au inceput sa importe forta de munca din tari de mana a treia, romani, bulgari”, spune Georgescu.

 

Salariul unui asistent medical, care isi desfasura activitatea in cabinetul unui medic de familie este de 300-400 de lei pe luna, in timp ce in spital ajunge la cel mult 1.020 de lei pe luna. Un medic primar ia in spital 1.500-2.000 de lei, iar un medic la sfarsit de cariera nu ia mai mult de 2.500 de lei pe luna. “Este inadmisibil, mai ales ca in cabinetele medicilor de familie se intampla un lucru uimitor. Medicii, nevoiti sa reduca costurile, pentru a castiga mai mult, prefera sa renunte la femeia de serviciu si sa faca ei curatenie, sa renunte la asistenti buni si sa angajeze pe bani foarte putini persoane care fie au o pregatire minimala, fie nu au deloc. Asa ca nu e deloc de mirare de ce pleaca romanii de la 200-300 de lei in Romania la 1.200 de euro in Italia.”

 

In ceea ce priveste sporurile pe care le anunta Ministerul Sanatatii, presedintele Ordinului Asistentilor si al Moaselor spune ca ele nu vor putea niciodata sa duca salariul la nivelul celor de afara si, implicit, sa influenteze scaderea numarului de medici si asistenti care emigreaza: “Una e sa adaugi un spor de tura sau de vechime la un salariu de 700 de lei si alta e sa adaugi acelasi spor la un salariu de 1.200 de euro. Acolo, sambetele, duminicile si orele suplimentare se platesc dublu, pe cand aici nu. Acolo intr-un an de zile te faci om, aici intr-un an de zile albesti”.

 

In plus, in strainatate romanii au facilitati la obtinerea unui credit, motiv pentru care decid sa se stabileasca definitiv in tara de adoptie, impreuna cu familia. “Cunosc un caz care a plecat, a reusit sa-si ia un credit si dupa doi ani si-a luat toata familia. Acum munceste fara nicio problema in Italia si nu mai are niciun gand de a se intoarce”, explica Georgescu.

 

Plecarea personalului medical a inceput la jumatatea anilor ’90 in numar redus, a inceput sa creasca in perioada 1997-2000, iar din 2000 angajatii au inceput sa plece masiv din tara. In momentul de fata, in Romania exista aproximativ 137.000 de asistenti, dintre care 25.000 doar in Bucuresti. Daca pana acum 2-3 ani cei mai multi alegeau Italia (care a ramas, de fapt, tara cu cei mai multi medici si asistenti emigranti sositi din Romania), in ultima perioada s-au deschis si pietele din Belgia, Germania si Franta, unde romanii lucreaza mai ales pe posturi inferioare. In Italia, in schimb, continua sa lucreze in serviciile de salvare, la garda si in echipa de interventii. Adica acolo unde se munceste cel mai mult si pe cele mai bune salarii.

 

Si Pluri Consultants se afla in momentul de fata in proces de recrutare de medici pentru Franta. Astfel de solicitari vin din partea multor state vestice, dar nu numai: a recrutat doi medici pentru o clinica privata din statul african Djibouti, o baza a NATO a trupelor franceze unde locuiesc foarte multi ofiteri superiori cu familiile.

 

“Acolo nu fac altceva decat surf si plaja. Au clinici, au spa-uri, au centre de sanatate”, sustine Madalina Popescu. In conditiile in care un medic in Romania, daca nu este faimos, are un salariu ce nu depaseste 2.000 de euro pe luna, cu tot cu o garda in plus sau o colaborare la un cabinet privat, este normal sa aleaga sa plece in Franta, conchide Popescu, unde in mai putin de sase luni de zile ajunge sa castige intre 8.000 si 10.000 de euro pe luna.

Marile diferente salariale dintre Romania si tarile vestice se explica prin diferenta la fel de mare intre sistemele de sanatate - tari precum SUA, Franta, Germania, Marea Britanie au bugete considerabile alocate pentru sanatate si un sistem structurat. “In SUA, batranii traiesc in cartiere rezidentiale destinate lor, au tot felul de servicii - vine coafeza si frizerul o data la doua zile, croitorul vine o data la trei zile. Au ajuns pana si ei in criza de infirmiere, care sunt platite cu 2.000 de dolari pe luna, in timp ce la noi pe acelasi post se poate castiga pana in 1.500-2.000 de lei, cu tot cu bacsis”, spune Popescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
personal,
forta de munca,
angajati
/cover-story/romani-intoarceti-va-acasa-2938776
2938776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.