Romani, intoarceti-va acasa!

Postat la 19 august 2008 288 afişări

Autoritatile incearca sa-i convinga pe romanii plecati la munca in strainatate sa se intoarca acasa, desi salariile de aici continua sa fie inferioare celor din Spania sau Italia, iar gradul de civilizatie din tarile unde au plecat ii atrage sa ramana acolo. In aceste conditii, mai pot fi convinsi sa se intoarca in tara romanii care au plecat acum un an sau zece si s-au stabilit ori sunt pe cale sa se stabileasca in Spania ori Italia? Poate sa fie importul de angajati din Asia o solutie viabila pentru criza de personal din constructii sau din industrie?

Acesta este un indiciu clar ca, spre deosebire de angajatii din constructii sau din domeniul medical, majoritatea lucratorilor din industria ospitalitatii se intorc acasa dupa o perioada relativ scurta de timp. Tinerii respectivi pleaca fie ca ospatari sau bucatari pe vase de croaziera, fie in Europa, pe posturi de cameriste, receptioneri sau bucatari. De castigat castiga net de doua ori mai mult decat aici. De muncit muncesc chiar mai mult.

“Conditiile de munca din strainatate sunt mult mai grele decat aici. Oamenii muncesc cate noua ore pe zi, sapte zile pe saptamana, in conditii destul de grele, numai ca la sfarsit de luna le intra in buzunar peste o mie de euro, deci, de doua ori mai mult decat aici, si atunci se gandesc ca merita sa faca aceste sacrificii. Este adevarat ca nu fac fata acestui ritm prea mult timp si, de obicei, dupa un an si jumatate se intorc acasa”, adauga Sebesanu.

Aceasta inseamna ca stau cam pentru trei contracte, in conditiile in care durata medie a unui contract de munca este de sase luni. Datele oficiale arata ca anual cateva mii de muncitori din aceasta industrie pleaca la munca in strainatate. Neoficial, numarul lor se ridica la cateva zeci de mii. Vestea buna, spun specialistii din domeniu, este ca apogeul valului de plecare a fost atins in 2003 si ca pentru acest an nu este estimata o crestere a numarului celor care vor pleca sa munceasca in alte tari. Vestea proasta este ca a fost creat deja un gol atat de mare, incat in momentul de fata, industria ar avea nevoie de inca 100.000 de lucratori, conform estimarii companiilor din domeniu.

 

VANATOAREA DE CREIERE.

Pe langa muncitorii necalificati, de mirajul strainatatii sunt atrasi si cei cu studii superioare si specialistii, cei care au fost vanati datorita nivelului lor de expertiza - absolventi de facultate buni care initial au plecat cu burse si apoi au decis sa ramana in tara respectiva, tineri care au o experienta de doi-trei ani, au candidat pe internet pentru o slujba afara si au fost acceptati, dar si oameni care au lucrat pentru companii autohtone un an - doi, au inceput sa stapaneasca o serie de competente complexe, cum este cazul celor din IT&C, al programatorilor, si pentru care nu este decat o chestiune de saptamani sau zile sa aiba pe masa o oferta din strainatate.

“Oamenii specializati sunt vanati indiferent de domeniu. Macroeconomic vorbind, factorii de decizie din statele respective au ajuns la concluzia ca este preferabil sa nu investeasca in formarea cetatenilor proprii, costa foarte mult. Mai bine ii luam bine pregatiti, considera ei, pentru ca oricum vor fi inferiori fata de ai nostri multi ani de zile si ii vom plati mai putin decat pe unii de-ai nostri”, explica Popescu.

 

In acesta categorie intra oamenii din domeniul tehnologiei informatiei, dar si personalul medical. Daca in primul caz, fenomenul emigratiei s-a mai domolit in ultimii ani, in al doilea caz, acesta abia acum se acutizeaza. Filiala romaneasca a Grafton Recruitment are in derulare mai multe proiecte de recrutare de specialisti autohtoni pentru companii din Ungaria, Polonia, Portugalia sau Irlanda. Florin Ochiana, country manager al companiei, spune ca in primele doua cazuri colaboreaza cu birourile din Ungaria si Polonia; este vorba de angajatori din IT&C care cauta programatori, dar si juniori IT. “Avem o firma cu sediul in Portugalia care dezvolta solutii software si care se extinde in Europa Centrala si de aceea are nevoie de absolventi pe care sa ii pregateasca la Lisabona”, spune Ochiana.

 

Monica Nastase, sef al biroului de recrutare al Cosmote Romania, considera ca disproportia intre cererea de specialisti si oferta de locuri de munca in domeniul IT este generata si de scaderea numarului de studenti din facultati, aspect care va deveni vizibil mai ales in viitor. “In ceea ce priveste fenomenul migrarii, consider ca in prezent si Romania ofera suficiente oportunitati de dezvoltare a unei cariere in domeniul IT si in multe alte domenii. Un profesionist IT bine pregatit poate deveni top manager sau antreprenor de succes in Romania, in vreme ce in alte tari ar fi doar unul dintre miile de angajati ai unui concern”, sustine Monica Nastase.

Cosmote inregistreaza cele mai mari fluctuatii de personal in departamentele in care exista multe posturi de entry level, precum si in cel de call center, dar resimte si lipsa specialistilor pentru posturile cu specific tehnic, atat pentru departamentele de IT, cat si pentru cele de comunicatii. In ultimii doi ani a recrutat peste 300 de specialisti pentru departamentele tehnice, iar programele de retentie si de dezvoltare a personalului vor juca un rol din ce in ce mai important. In plus, pentru a rezolva problema, Cosmote a dezvoltat si programe de trainee pentru studenti.

 

Seful biroului de recrutare al Cosmote Romania considera ca metoda angajarii unui om de IT dintr-o tara asiatica, care este pregatit profesional si care nu are pretentii salariale ridicate, a fost deja abordata de statele vestice, care se confrunta si ele cu o lipsa de profesionisti in domeniul IT, iar pe viitor poate fi o solutie si pentru companiile din Romania. “Insa dezavantajele acestei masuri sunt legate de bariera de limba si de cultura, de legislatia greoaie in ceea ce priveste angajarea legala a unor cetateni straini, dar si de costurile cu relocarea acestora din tara de origine in Romania”, crede Nastase.

 

Alexandru Costin, country manager al Adobe Romania, crede ca in momentul de fata, situatia se afla la polul opus fata de acum 8-10 ani, cand exista un mare surplus de forta de munca calificata si salariile erau foarte jos. “Acum piata este foarte competitiva si se platesc salarii foarte bune pentru a atrage specialisti. In viitor, lucrurile vor continua sa evolueze in acelasi sens, pe masura ce ne apropiem de standardele UE”, e de parere Costin.

 

Perioada in care exista surplus de forta de munca a marcat si apogeul emigrarii in IT&C, in special spre Canada, Franta si Germania. Fenomenul insa s-a diminuat in ultimii ani. “Acum nu mai aud asa ceva, iar tinerii care pleaca sunt, de obicei, studentii care se duc sa isi continue studiile, nu specialistii care migreaza cu tot cu familie”, mai spune Costin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
personal,
forta de munca,
angajati
/cover-story/romani-intoarceti-va-acasa-2938776
2938776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.