Radiografia sistemului privat de sanatate. E pregatit sa preia bolnavii din sistemul public?

Autor: Razvan Muresan Postat la 08 mai 2011 274 afişări

Clinicile private investesc sute de milioane de euro anual in deschideri de noi unitati. Intreaga piata este inca mica, estimata la jumatate de miliard de euro in 2011, dar de sase ori mai mare decat in 2004. Opt milioane de consultatii s-au bifat numai in ultimul an in mediul privat, iar miza pentru a castiga noi clienti este din ce in ce mai mare. Din 2011, batalia intre operatori se muta pe segmentul spitalelor. Cat de pregatit e sectorul privat sa preia bolnavii din sistemul public?

Medicover continua planul de extindere anuntat atat prin continuarea investitiilor in primul spital din Bucuresti, care va fi inaugurat in aceasta toamna, cat si prin continuarea proiectului de constructie pentru al doilea spital, programat in anul 2013. Cel din urma va fi, dupa cum spune Catalina Balan, directorul general al Medicover, "cel mai mare spital privat din Romania". Argumentul este logic: reducand oferta de servicii posibile in sistemul public, prin scaderea capacitatilor de furnizare, automat furnizorii privati vor incerca sa ofere alternative. In mod traditional, Medicover si-a concentrat activitatea pe clientii corporate, in sfera serviciilor de medicina a muncii.

Oricum, anii 2009 si 2010 au reprezentat o provocare pentru toti jucatorii prezenti in piata, pe seama cresterii concurentei in oferta de servicii medicale private si a dificultatilor in plan economic care au lovit atat companiile, cat si clientii individuali. Pentru anul acesta, grupul Medicover, ce include, pe langa lantul de centre medicale, si laboratoarele Synevo, estimeaza ca va finaliza anul cu o cifra de afaceri de 32-35 de milioane de euro, in crestere cu 22% fata de anul 2010. Medicover detine o retea de 11 clinici, dintre care patru sunt in Bucuresti, si va investi cumulat in cele doua spitale cel putin 60 de milioane de euro. Numarul total de abonati este 70.000 din totalul de 100.000 de pacienti tratati anual.

Cei de la Gral Medical aloca un milion de euro pentru deschiderea unor unitati specializate in servicii de nisa in provincie si pentru modernizarea clinicilor existente. Totodata, catre sfarsitul anului, sotii Serban spera sa demareze constructia spitalului din apropierea pietei Alba Iulia din Capitala. Investitii pentru 2011 si 2012 de aproximativ 20 de milioane de euro estimeaza si oficialii Romar . In schimb, Medsana, filiala locala a Athens Medical Center (Grecia) si Asklepios Cliniken (Germania), isi propune sa implementeze investitiile pana acum inghetate. Vassilis Chaniotis, directorul general al Centrului Medical Medsana, si-a propus deschiderea unei clinici de pediatrie, extinderea laboratorului de analize si investigatii medicale, doua noi centre de investigatii in Bucuresti, precum si reluarea proiectului de constructie a spitalului de 200 de paturi.

Din 2004 Medcenter si-a dezvoltat constant reteaua de centre medicale si laboratoare prin noi deschideri sau dezvoltarea punctelor existente, ajungand in prezent la 43 de puncte proprii. Medcenter administreaza un portofoliu de peste 600 companii client, in jur de 50.000 de abonamente private de sanatate si peste 70. 000 de pacienti lunar.

Si Polisano vrea mai mult in urmatorii ani, iar sibianul Ilie Vonica vrea sa bifeze doua spitale, in Sibiu si Bucuresti. "E imposibil ca in cinci ani sa avem spitale la nivelul celor din Viena, dar putem sa facem unele mai mici, concentrate pe anumite specialitati si sa-i aducem pe vienezi la noi", explica Vonica. "Posibilitatile de dezvoltare sunt multiple. Cu siguranta suntem intr-o faza de dezvoltare puternica a pietei serviciilor medicale private", concluzioneaza Fady Chreih, directorul Regina Maria. Sectorul are un potential de cateva miliarde de euro si inca e loc de crestere. Totusi, Chreih distinge zone in care piata este deja la maturitate, precum stomatologie, laboratoare sau servicii de policlinica, altele care se apropie de maturitate, precum imagistica, iar altele in plina expansiune, cel mai bun exemplu fiind spitalele private.

"Cu siguranta, nu este o piata usoara in conditiile unui context macroeconomic instabil", mai spune Chreih. Sutele de milioane de euro care urmeaza a fi investite sunt insa dovada ca lozul are sanse foarte mari sa fie castigator.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/radiografia-sistemului-privat-de-sanatate-e-pregatit-sa-preia-bolnavii-din-sistemul-public-8240069
8240069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.