Radiografia sistemului privat de sanatate. E pregatit sa preia bolnavii din sistemul public?

Autor: Razvan Muresan Postat la 08 mai 2011 274 afişări

Clinicile private investesc sute de milioane de euro anual in deschideri de noi unitati. Intreaga piata este inca mica, estimata la jumatate de miliard de euro in 2011, dar de sase ori mai mare decat in 2004. Opt milioane de consultatii s-au bifat numai in ultimul an in mediul privat, iar miza pentru a castiga noi clienti este din ce in ce mai mare. Din 2011, batalia intre operatori se muta pe segmentul spitalelor. Cat de pregatit e sectorul privat sa preia bolnavii din sistemul public?

MÂNA DE AJUTOR DE LA STAT

"Cand masuram piata privata, noi o masuram pe cea pur privata. Nu sunt luate in calcul datele legate de contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru ca nu sunt declarate de clinici", spune Laura Voinea. Lanturi precum MedLife, Gral Medical, Romar au parti importante de la CNAS, insa in alte cazuri acest segment atinge cel mult 5%, potrivit Mednet.

Contractele cu Casa Nationala sunt similare celor facute in general cu statul. Statul e un platitor mai mult sau mai putin bun, uneori platile sunt facute cu intarziere, insa, daca aparatura pe care clinicile o detin este mai complexa, nu se vor adresa acestui segment, cat timp CNAS deconteaza numai anumite plafoane, de obicei reduse in valoare. "In schimb, daca nu tintesti sa fii in top, iar in publicul-tinta se numara persoane cu venituri mai mici, Casa poate fi o optiune", spune Voinea, mentionand ca nu crede ca cineva poate face un plan de afaceri serios, luand in calcul doar contractele cu statul.

Daca varianta contractelor este mai mult sau mai putin fezabila pentru business, mana de ajutor vine prin insasi starea precara a sistemului public de sanatate. Spitalele ofera conditiile din anii '70 sau chiar mai rau in multe cazuri, iar valoarea platilor informale din sistem ajunge la 300 de milioane de euro anual, potrivit Bancii Mondiale. Intrebati de ce aleg sa se trateze intr-o clinica privata, cititorii www.businessmagazin.ro raspund diferit: unul din cinci vede conditiile din sistemul public de sanatate drept inadecvate, iar doi din cinci aleg mediul privat pentru ca nu e nevoie sa dea "atentii". 14% spun ca medicii sunt mult mai atenti cu pacientul, iar tratamentul mai eficient, in timp ce un sfert sustin ferm ca nu isi permit sa se trateze intr-o astfel de unitate.

Anul 2011 a adus insa introducerea coplatii in sistemul sanitar. O alta veste buna pentru mediul privat. Chiar daca in acest caz coplatile nu sunt la nivelul tarifelor de la clinicile private, pacientii vor apela cu mai multa grija la un serviciu care nu este integral gratuit si vor evita prezentarile nejustificate, sustin oficialii Regina Maria. "Asta ar putea reduce cererea si implicit cozile de pe culoarele spitalelor de stat, iar acolo unde platile informale nu sunt cerute explicit, ci doar subintelese dupa prestarea serviciului, am putea asista la o diminuare a lor", spune Fady Chreih. In viziunea sa, coplata va avea un triplu efect benefic asupra mediului privat: va creste cererea pentru ca un pacient care va incepe sa plateasca si in sistemul public va dori sa beneficieze de aceleasi standarde de calitate ca in privat; apoi clinicile private vor fi mai interesate sa contracteze servicii de consultatii medicale cu Casa de Asigurari in conditii de coplata similare celor de la stat; in al treilea rand, acolo unde vor scadea platile informale, vor scadea implicit si veniturile nete la nivelul cadrelor medicale, asa ca medicii vor fi la randul lor mai interesati sa lucreze in domeniul privat.

"Sunt companii care se axeaza mai mult pe segmentul de corporate, dar si altii care tintesc doar clienti individuali. Ar fi bine sa existe un echilibru, cat timp clientul corporate e foarte diferit de cel individual, deci si ofertele sunt foarte diferite", explica Laura Voinea. Strategia fiecarui operator e cea care va decide daca echilibrul intre banii privati si cei publici este sau nu cea mai buna varianta pentru cresterea afacerilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/radiografia-sistemului-privat-de-sanatate-e-pregatit-sa-preia-bolnavii-din-sistemul-public-8240069
8240069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.