Radiografia sistemului privat de sanatate. E pregatit sa preia bolnavii din sistemul public?

Autor: Razvan Muresan Postat la 08 mai 2011 274 afişări

Clinicile private investesc sute de milioane de euro anual in deschideri de noi unitati. Intreaga piata este inca mica, estimata la jumatate de miliard de euro in 2011, dar de sase ori mai mare decat in 2004. Opt milioane de consultatii s-au bifat numai in ultimul an in mediul privat, iar miza pentru a castiga noi clienti este din ce in ce mai mare. Din 2011, batalia intre operatori se muta pe segmentul spitalelor. Cat de pregatit e sectorul privat sa preia bolnavii din sistemul public?

GATA CU CLINICILE, ACUM CONSTRUIM SPITALE

"Asteptam un spital adevarat, sa vedem daca chiar exista unul, dar au aparut intre timp si variante de spital", spune Lacramioara Laura Voinea, managing director al Mednet Marketing Research Center. Cea mai recenta inaugurare este cea a Sanador, care a construit langa Piata Victoriei o unitate spitaliceasca de mari dimensiuni. Noul spital Sanador, care asigura tratament inclusiv pentru situatiile de urgenta, a fost dezvoltat in urma unei investitii de 40 de milioane de euro. Cu o suprafata totala de 18.000 mp si o capacitate de 290 de paturi, spitalul dispune de noi tehnologii si acopera specialitati pe care s-a marsat mai putin pana acum. "Din dorinta de a oferi totul din punct de vedere medical pacientilor si cu un efort sustinut de peste doi ani, am deschis spitalul Sanador care cuprinde toate specialitatile medicale si chirurgicale, fiind singular, din acest punct de vedere, pe piata de profil", spunea, in cadrul conferintei de presa de luna trecuta, doctorul Doris Andronescu, director general. Departamente precum cel de cardiologie interventionala, in cadrul caruia functioneaza laboratoare de cateterism si electrofiziologie, nu sunt tocmai frecvente in sistemul privat, si la fel se intampla si in sfera salilor de operatie, terapie intensiva, neonatologie si a primirilor de urgente pentru adulti si copii.

"Nu cunosc inca oferta Sanador, insa pana acum nimeni nu are o sectie ATI adevarata, necesara mentinerii functiilor vitale", spune Laura Voinea. "Motivul: costa foarte mult. De aceea, pentru probleme grave, se apeleaza tot la sistemul public si se urmaresc specialitatile medicale generatoare de profit." "E o etapa normala in evolutia pietei. Cine ar fi fost nebun sa investeasca sute de milioane intr-un spital si sa nu stie care va fi recuperarea investitiei?", se intreaba acum Laura Voinea. De aceea, piata este in curs de maturizare si inca se urmaresc activitati in zone precum obstetrica-ginecologie, nasteri si chirurgie plastica. Piata spitalelor este inca foarte mica si de abia acum incepe sa fie cuantificabila.

In cazul MedLife, in afara de proiectele deja anuntate, care vizeaza deschiderea a doua spitale mono-specialitate de dimensiuni mari, unul de pediatrie in zona Baneasa si un alt spital in zona Obor, precum si a unui spital generalist in Brasov, in 2011, oficialii vor investi semnificativ in achizitii la nivel local, in deschiderea unor noi centre medicale si in extinderea retelei proprii de farmacii. De asemenea, in prima parte a acestui an, vor deschide o noua clinica in Bucuresti si vor anunta noi preluari la nivel local, prima din aceasta serie fiind tranzactia din Arad, in urma careia MedLife a preluat 55% din Grupul Medical Genesys, care cuprinde un spital de mari dimensiuni, o clinica si un ambulatoriu.

Cat despre 2012, MedLife se va concentra pe deschiderea unui al treilea spital in Bucuresti, o unitate multidisciplinara de mari dimensiuni, cu management strain. MedLife a avut in 2010 afaceri de 40 de milioane de euro si detine opt hiperclinici si doua spitale in Bucuresti si in tara. Cel putin un milion de pacienti au trecut prin MedLife anul trecut, numarul abonatilor corporate ai MedLife fiind de 155.000 - angajati ai celor 3.000 de companii care au apelat la serviciile medicale ale unitatilor sale. Abonamentele corporate reprezinta aproximativ 30% din totalul cifrei de afaceri a MedLife.

Operatorul de servicii medicale private Centrul Medical Unirea, aflat acum in proces de rebranding, are in plan investitii de peste 30 milioane de euro in perioada 2011-2012, suma care va fi directionata atat spre spitale, cat si spre deschiderea de noi clinici. "La sfarsitul anului am finalizat fuziunea cu Euroclinic, primul spital privat din Romania, initiind astfel o fuziune care creeaza cea mai mare retea privata de sanatate", dupa cum spune Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria . In 2010, CMU a deschis prima policlinica din zona Moldovei, care a devenit ulterior Campusul Medical Bacau si Spitalul Dorobanti din Bucuresti. Pentru acest an oficialii vizeaza deschiderea de alte policlinici precum Policlinica Lujerului si Policlinica Sun Plaza, insa si spitale in Bucuresti si tara. Deja au fost anuntate investitii atat in Bucuresti - un spital si doua policlinici -, cat si in restul tarii, mai exact doua spitale. Per total, Regina Maria insumeaza 18 policlinici, dintre care 12 se afla in Bucuresti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/radiografia-sistemului-privat-de-sanatate-e-pregatit-sa-preia-bolnavii-din-sistemul-public-8240069
8240069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.