Povestea şefului Bursei de Valori Bucureşti. Cum vrea polonezul să învie piaţa de capital românească

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 03 februarie 2014 2049 afişări

Ludwik Sobolewski se află de mai puţin de jumătate de an la conducerea Bursei de Valori Bucureşti, un loc în care nu s-ar fi văzut până la finalul lui 2012. A fost iniţial asistent universitar la Facultatea de Drept din Cracovia, a lucrat în cadrul guvernului polonez pentru ceva mai mult de un an, a fost apoi vicepreşedinte executiv al Depozitarului Naţional, iar ulterior CEO al Bursei de la Varşovia, care are rulaje de zece ori mai mari decât cea de la Bucureşti. Oferta de a conduce BVB s-a încadrat la categoria “It’s fantastic!”, iar polonezul povesteşte de ce.

URMĂTORUL TELEFON. După „plecarea mea dramatică de la bursa din Varşovia în decembrie 2013, am primit un alt telefon, de la cineva din România, care mi-a spus: «Ludwik, avem o problemă. Piaţa e mică şi, în plus, CEO-ul a fost demis după o perioadă foarte scurtă, am avut turbulenţe»„. Admite că nu ştia foarte multe la acea vreme despre România în afară de informaţiile despre Fondul Proprietatea, pe care a vrut să-l listeze în Polonia; mai cunoştea câţiva oameni cu care lucrase anterior. „Telefonul a fost o surpriză şi aveam o impresie vagă că este vorba de o piaţă foarte mică. A fost important pentru mine că e o piaţă mică. Am avut vreme de mulţi ani strategii şi aspiraţii mai mari, dar această abordare («Avem o problemă») suna foarte similar cu discuţia din 2006."

Însă a ezitat. L-a întâlnit apoi la Varşovia pe Lucian Anghel, preşedinte al BVB, şi acesta i-a scris apoi un e-mail pe care polonezul îl citează: „Am avut în trecut discuţii despre pieţele de capital. Am vrea să avem o altă discuţie importantă cu dvs„. Nu l-a întrebat niciodată până acum pe Lucian Anghel „cum a compus această frază, dar cuvintele lui m-au impresionat. Dacă cineva este un mascul alfa, şi trebuie să spun că eu sunt, acest tip de fraze au rezonanţă în creier. Şi am început să mă gândesc la această propunere„. În plus, s-a întâlnit cu un prieten de-al său, cu care are din când în când „discuţii importante„ („n-am avut niciodată un mentor„) căruia i-a povestit ce variante de a-şi continua activitatea avea, enumerând posibilităţile A, B, C; erau de acord că una dintre acestea era potrivită pentru el; apoi Sobolewski i-a povestit de faptul că „românii vor să conduc bursa lor„, iar prietenul i-a replicat: „Fuck! This is fantastic!„ (La naiba! E fantastic!), reacţie care l-a surprins total. „Dar ştii că bursa de la Bucureşti este de 20 de ori mai mică decât cea din Varşovia?„, iar prietenul său i-a răspuns că acest lucru nu este deloc important: „Ce importanţă are dimensiunea de acum? Important este cât de mare o s-o faci".

Convingerea fermă a lui Ludwik Sobolewski este că „e foarte bine să ai oameni în jurul tău, pentru că ai ocazia, rareori, să porţi conversaţii transformaţionale. Şi asta este foarte important. Credeţi-mă, masculul alfa spune asta. Ar trebui să fiu autosuficient şi să tratez oamenii ca pe instrumente. Dar prietenii sunt foarte importanţi„. Prietenii sunt cei care ajută în situaţii critice, dar Sobolewski spune că nu i-a fost niciodată uşor să-şi facă prieteni şi că a întâlnit de-a lungul timpului mulţi falşi prieteni. „Testul este în momentul când ai un eşec. De fapt, definiţia unui prieten este că e o persoană care nu te invidiază când ai realizări şi nu se bucură când dai de greu. Eu nu am prea multe astfel de persoane în jurul meu.„

SFATURI ŞI PĂRERI. Întrebat, ca orice invitat al evenimentului Meet the CEO, polonezul cumpăneşte asupra sfaturilor sale pentru tineri. „Reuşitele mele au fost cele mai mari atunci când nu eram concentrat asupra lor. Lipsa de stres, în cazul meu, a generat cele mai bune rezultate. Intuiţia este foarte importantă şi cel mai important este curajul în momentul în care trebuie să iei o decizie.„ Iar Sobolewski povesteşte pe un ton sobru o anecdotă: la un moment dat a avut o conversaţie cu cineva care i-a spus: „Un succes nu este niciodată complet; un eşec nu este total. Ce contează este curajul„. Vorbele au ajuns sloganul bursei din Varşovia; Sobolewski intuia că aparţin unei celebrităţi, dar abia peste ani a aflat că citatul era din Winston Churchill.

"Pentru mine cel mai important lucru este curajul şi m-am ghidat după acest lucru mereu„, motiv pentru care plasează acest sfat în vârful listei. Cititul este important; „nu mi-am dedicat suficient timp cititului, nu surf pe internet, ci în sensul de a fi concentrat„, spune polonezul, care ridică agenda de pe masă, despre care spune că este „unul dintre cele mai importante instrumente de gândit, pentru că scrisul este foarte important, nu pentru plăcere, ci pentru a organiza gândurile; poate fi foarte productiv chiar dacă nu înţelegi ceva nou şi inovativ, cel puţin notiţele le pot stabiliza„. Un CEO trebuie să-şi facă timp să întâlnească oameni, să citească cărţi, iar Sobolewski se declară un fan al ziarelor cărora le dedica mult timp înainte de venirea în România. „Viaţa mea s-a schimbat mult şi nu mai citesc multe ziare pentru că nu înţeleg româna foarte bine„, iar preferatele sale sunt Financial Times şi The Economist.

Polonezul este încredinţat şi de puterea fiecăruia de a atrage riscuri sau de a crea oportunităţi. „Orice vrei, te vrea„, este un lucru pe care l-a auzit de la alţii şi pe care l-a aplicat de-a lungul anilor. „Obişnuiam să le spun asta şi angajaţilor de la bursa din Varşovia, care se temeau de privatizare.„ Printre alte argumente, le spuneau să nu exprime frică, să nu simtă frică, pentru că atrag probleme; şi reciproca este la fel de adevărată: „Oamenii care emană pozitivism şi pasiune atrag oameni în jurul lor".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/povestea-sefului-bursei-de-valori-bucuresti-cum-vrea-polonezul-sa-invie-piata-de-capital-romaneasca-12010208
12010208
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.