Pariul record de un miliard de euro

Autor: Cristina Roşca Postat la 22 ianuarie 2018 1097 afişări

KKR, EI, PPF, AXXESS, NEPI, EMMA. Pare o înşiruire de litere fără sens. Sau un fel de cod greu de spart. De fapt, pentru cei care sunt cu ochii pe economia României, şi mai ales pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, aceste litere sunt uşor de descifrat.

Pariul record de un miliard de euro

CINE ESTE HORIA MANDA, UNUL DINTRE „GREII” PIEŢEI DE PRIVATE EQUITY

HORIA MANDA, 57 de ani, este considerat unul dintre veteranii pieţei locale de private equity, datorită unei experienţe de aproape 20 de ani în acest domeniu. Din poziţia de managing director al Axxess Capital, companie ce administrează fondurile Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Accession Fund (BAF) şi Emerging Europe Accession Fund, el coordonează întregul process investiţional, de la iniţiere până la semnarea tranzacţiilor, finanţarea şi administrarea investiţiilor de capital, potrivit datelor anterioare ale ZF.

Cariera sa în industria de private equity începe în 1996, din poziţia de investment officer în cadrul RAEF  Romanian American Enterprise Fund, o companie americană nonprofit înfiinţată în anul 1995 de către Congresul SUA pentru dezvoltarea iniţiativei private în România. În 1997 este numit vicepreşedinte şi senior investment officer iar din 2002 a fost prim vicepreşedinte şi director de investiţii.

Intrarea României în Uniunea Europană a fost văzută de Manda ca o oportunitate de dezvoltare a afacerilor fondurilor pe care le administrează, astfel că a lansat un nou fond, Balkan Accession Fund. A urmat apoi dezvoltarea. Numele lui Horia Manda este asociat cu unele dintre cele mai mari tranzacţii realizate de un fond de investiţii pe piaţa locală, printre deal-urile semnate de el numărându-se vânzarea din 2003 a Băncii Româneşti, a Domo din 2007 sau a Policolor din 2008.

Manda este licenţiat în fizică la Universitatea din Bucureşti, în matematică la Universitatea Paris VII şi are un MBA în finanţe obţinut în urma programului MBA Canadian administrat de Universitatea din Quebec, Montreal, şi Scoala de Management din Bucureşti.

EXECUTIVUL CARE A ADUS MID EUROPA PARTNERS ÎN ROMÂNIA

NIKOLAUS BETHLEN, executivul care a condus operaţiunile fondului de investiţii Mid Europa Partners din poziţia de partener, a plecat din companie la finalul anului trecut. În 15 ianuarie 2018 el s-a alăturat unui alt fond de investiţii, Montagu Private Equity, specializat în operaţiuni de buyout în Europa de Nord. Companiile în care acest fond investeşte au valori de piaţă cuprinse între 100 mil. euro şi 1 mld. euro.

Bethlen a fost unul dintre cei mai importanţi executivi de pe piaţa locală de profil, el fiind cel care a adus în România fondul de investiţii Mid Europa Partners, care a cumpărat acum mai bine de doi ani operatorul de servicii medicale private Regina Maria, iar la finalul lui 2016 a achiziţionat retailerul Profi.

Mid Europa Parners a scos din buzunare circa 1 mld. euro în mai puţin de trei ani ani pentru cele două investiţii principale, precum şi în altele secundare operate prin intermediul companiilor cumpărate. Astfel, fondul este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de private equity din România.

Înainte de a lucra la Mid Europa Partners ca partener, Bethlen a fost associate partner la KKR, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, şi la Morgan Stanley.

CEA MAI MARE TRANZACŢIE OPERATĂ DE UN FOND DE INVESTIŢII ÎN ROMÂNIA

Fondul de investiţii Mid Europa Partners a plătit jumătate de miliard de euro pentru Profi într-o tranzacţie anunţată la finalul lui 2016. Tranzacţia dintre fondurile de investiţii Mid Europa Partners şi Enterprise Investors privind vânzarea supermarketurilor Profi a avut o valoare de 533 de milioane de euro, ce o plasează în topul celor mai mari acorduri încheiate vreodate pe piaţa locală.

„Aceasta este cea mai mare tranzacţie realizată vreodată de un fond de private equity în România şi cea mai mare tranzacţie în domeniul retailului din istoria ţării”, spuneau oficialii de la Enterprise Investors în momentul în care au anunţat mutarea. Ei adăugau că a fost interes mare pentru Profi şi că au beneficiat de „luxul de a alege un partener pentru vânzarea retailerului”.

În cursa pentru Profi s-au înscris mulţi jucători, atât investitori strategici cât şi financiari, ofertele neangajante fiind depuse până la finalul lunii septembrie 2016. Ulterior, în joc au mai rămas patru investitori financiari, respectiv fondurile de investiţii KKR (unul dintre cele mai mari din domeniu), Mid Europa Partners, Pamplona Capital şi BC Partners. În ultimele zile însă din cursă s-au mai retras doi jucători, KKR şi ruşii de la Pamplona Capital, lupta fiind dată între alte două fonduri de investiţii, potrivit surselor din piaţă.

O COMPANIE ROMÂNEASCĂ ESTE EVALUATĂ LA 600 MIL. EURO

Furnizorul de soluţii de securitate IT Bitdefender, cel mai cunoscut brand românesc hi-tech la nivel internaţional şi cel mai mare producător local de software, controlat de familia de antreprenori Florin şi Măriuca Talpeş, a fost evaluat la mai mult de 600 de milioane de dolari în urma unei tranzacţii prin care fondul european Vitruvian Partners, cu active de peste 5 mld. euro, a plătit aproape 200 mil. dolari pentru a prelua 30% din acţiunile companiei.

Vânzătorul a fost Axxess Capital, fond de investiţii administrat de românul Horia Manda, care a făcut prima achiziţie în Bitdefender acum 10 ani - 7% din acţiuni pentru 7 mil. dolari, participaţie care a crescut discret de-a lungul anilor, până la mai mult de 30%.

Printre activele cheie care au determinat Vitruvian să investească în Bitdefender se numără o tehnologie lansată la nivel global de firma românească împreună cu gigantul american Citrix, denumită Hypervisor Introspection - HVI - şi care permite securizarea platformelor IT din mediul de business, conform datelor Ziarului Financiar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.